Buretele de mare este cel mai vechi stramos al omului - studiu

Sambata, 02 Decembrie 2017, ora 01:42
4557 citiri
Buretele de mare este cel mai vechi stramos al omului - studiu
Foto: captura TV

Buretii de mare sunt cei mai vechi stramosi ai tuturor animalelor vii de pe Terra, inclusiv ai omului, au anuntat autorii unui studiu publicat joi, care a pus capat uneia dintre cele mai aprinse dezbateri din cadrul comunitatii stiintifice.

Chestiunea celui mai vechi stramos al omului era disputata, oamenii de stiinta osciland intre buretii de mare si ctenofore, organisme marine carnivore, transparente, dar cu un grad mai mare de complexitate morfologica.

Noul studiu a fost publicat in revista stiintifica americana Current Biology, transmite Agerpres, care citeaza AFP.

Cercetarea, coordonata de David Pisani, profesor la Facultatea de stiinte biologice si ale Pamantului din cadrul Universitatii Bristol din Marea Britanie, a putut sa stabileasca cu un grad sporit de certitudine ca buretii marini reprezinta cel mai vechi animal viu de pe Terra.

Cercetatorii au folosit tehnici statistice de varf pentru a testa validitatea modelelor de evolutie a organismelor, utilizate pe scara larga in filogenetica pentru a studia evolutia primelor animale aparute pe planeta noastra.

Ei au constatat ca cele mai performante modele favorizau buretii de mare, plasandu-i la baza arborelui genealogic al tuturor animalelor de pe Terra.

"De fapt, ipotezele referitoare la faptul de a sti care dintre aceste doua specii a aparut prima sugereaza evolutii complet diferite ale organelor cheie ale animalelor, precum sistemele nervos si digestiv", a explicat profesorul Pisani.

Filogenomica, o disciplina ce consta in utilizarea datelor genomice in filogenetica, este o stiinta relativ noua, au explicat autorii studiului.

Indicii care pareau ca favorizeaza ctenoforele pentru dobandirea statutului de cel mai vechi stramos al animalelor au aparut in 2008 in urma primei analize filogenomice extinse si care a vizat identificarea originilor animalelor.

"Acum dispunem de instrumente mai bune de analiza si de date care au facut ca acest ultim studiu sa puna serios sub semnul intrebarii statu-quoul existent in aceasta chestiune", a explicat profesorul Pisani.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#burete de mare , #autoritati