Drama in Mediterana: De la croaziera de lux la tragedie (Galerie foto & Video)

Sambata, 14 Ianuarie 2012, ora 21:02
12014 citiri
Drama in Mediterana: De la croaziera de lux la tragedie (Galerie foto & Video)
Foto: AP

O nava de croaziera a esuat, vineri noapte, in largul coastelor italiene. Nava Concordia Costa era intr-o calatorie pe Marea Mediterana cand s-a lovit de un recif, in apropierea Isola del Giglio.

Momentele de relaxare de pe croaziera s-au sfarsit in apropiere de ora cinei. In loc sa se bucure de vacanta, oamenii s-au trezit ca luminile incep sa se stinga si ca nava incepe sa se incline intr-o parte.

Naufragiu in Mediterana: zeci de romani erau la bord - UPDATE

Nava de croaziera s-a inclinat pe o parte si a atins, practic, fundul marii, insa fara sa se scufunde in totalitate pentru ca apa nu era foarte adanca, ci de doar cateva zeci de metri.

La bordul navei de croaziera se aflau in total 4.229 de persoane, dintre care 3.216 pasageri. Potrivit Costa Crociere, dintre cei 3.216 pasageri, 989 erau italieni, 569 erau germani, 462 francezi, 177 spanioli, 129 americani, 127 croati, 108 rusi, 74 austrieci, 60 elvetieni, 46 brazilieni si 46 japonezi.

La bordul navei erau si 42 de olandezi, 33 de ucraineni, 30 sud-coreeni, 20 de romani, 26 din Hong Kong, 25 de britanici, 21 de australieni, 17 argentinieni, 13 taiwanezi, 12 canadieni, 12 chinezi, 11 portughezi, 10 columbieni, 10 chilieni si 9 turci, informeaza pagina de Internet a postului de televiziune CNN.

In plus, printre pasageri erau opt belgieni, opt israelieni, noua kazahi, opt peruani, opt polonezi, sase moldoveni, sase nepalezi, cinci suedezi, cinci venezuelani, patru danezi, patru dominicani, patru sarbi, patru sud-africani, trei olandezi, trei belarusi, trei greci, trei unguri, trei iranieni, trei irlandezi si trei macedoneni.

La bordul navei erau si 1.013 membri ai echipajului.

Multi pasageri au cazut in apa pentru ca au intrat in panica in timpul operatiunilor de salvare, in conditiile in care temperatura apei marii este foarte scazuta si hipotermia se instaleaza rapid.

Naufragiu in Mediterana: mai multi morti de pe o nava de croaziera

Din nefericire, cel putin trei oameni si-au pierdut viata: doi francezi si un peruan au murit inecati in naufragiul vaporului de croaziera, conform declaratiilor prefectului din Grossetto. Totodata, alte 14 persoane au fost ranite.

Numarul persoanelor date disparute este revizuit in scadere.

Romanii de la bordul navei sunt teferi

Potrivit informatiilor de la compania Costa Crociere, 20 de turisti romani se aflau la bordul navei. Alti zeci de romani faceau parte din personalul de bord si servicii al navei, se arata intr-un comunicat al Ministerului de Externe (MAE) remis sambata Ziare.com.

"Ambasada Romaniei la Roma si Consulatul General al Romaniei la Bologna au luat legatura cu autoritatile italiene (Protectia Civila a Provinciei din Grosetto, care gestioneaza operatiunile de salvare a pasagerilor de pe nava de croaziera Costa Concordia, naufragiata in Marea Mediterana), pentru a se informa daca printre persoanele aflate la bordul navei sunt si cetateni romani si care este situatia acestora", potrivit comunicatului MAE.

Avand in vedere amploarea operatiunii de salvare, nu a putut fi furnizata o situatie centralizata pe nationalitati a pasagerilor salvati si a personalului de la bord. Cu toate acestea, din informatiile disponibile in acest moment, se confirma ca la bordul navei de croaziera se aflau si circa 50 de cetateni romani, care faceau parte din personalul de bord si servicii a navei.

O parte dintre cetatenii romani salvati de navele care au intervenit la locul incidentului au fost transferati, impreuna cu alti pasageri, la bordul unui feribot, care se afla in drum spre portul Livorno.

Oficiile diplomatice ale Romaniei in Italia (Ambasada Romaniei la Roma, Consulatele Generale ale Romaniei la Bologna si Torino) mentin legatura permanenta cu Protectia Civila din Grossetto, pentru a obtine informatii actualizate cu privire la situatia cetatenilor romani si sunt pregatite sa acorde asistenta consulara de specialitate, daca situatia o impune.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#vas naufragiat Mediterana, #romani naufragiu Italia, #morti naufragiu Italia , #accident