IGSU recunoaste ca salvatorii au ajuns tarziu si au actionat gresit la accidentul din Baicului

Joi, 16 Noiembrie 2017, ora 09:52
5740 citiri
IGSU recunoaste ca salvatorii au ajuns tarziu si au actionat gresit la accidentul din Baicului
Foto: ISU Bucuresti Ilfov

Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta (IGSU) recunoaste ca interventia la accidentul rutier din zona Baicului din Capitala, care a fost urmat de un incendiu puternic in urma caruia o persoana a murit si alta a fost grav ranita, a fost intarziata din cauza unei erori de comunicare intre dispecer si echipajele operative, fiind alertata o autospeciala de stingere in locul autospecialei de descarcerare.

IGSU spune insa ca si informatiile primite de la cei care au sunat la 112 au indus in eroare salvatorii, pentru ca martorii indicau locatii diferite ale accidentului.

Odata ajunse insa la fata locului, echipajele nu au evacuat victimele din zona incendiului si nu au evaluat starea lor, ceea ce reprezinta o incalcare a procedurilor de interventie in astfel de situatii, mai arata IGSU concluziile cercetarilor in acest caz.

Grav accident in Bucuresti: O femeie a murit si doua tinere sunt grav ranite dupa ce masinile s-au facut scrum

Un lant de incidente care au dus la interventia gresita de la tragedie

Potrivit IGSU, in seara in care a avut loc accidentul rutier in zona Baicului, in jurul orei 22:15, au fost inregistrate 74 de apeluri la 112, care anuntau doua victime si un incendiu violent.

Zona Baicului a fost, pana luna octombrie, in aria de interventie a Detasamentului de Pompieri Obor.

Insa, din cauza faptului ca imobilul subunitatii nu mai era sigur, fiind vechi de 82 de ani si avand nevoie de consolidare, s-a decis relocarea echipei de pompieri la subunitatea de pe bulevardul Pache Protopopescu, iar echipa de pompieri de acolo a fost relocata la Detasamentul de Pompieri Morarilor din Soseaua Vergului, zona de interventie aferenta Detasamentului de Pompieri Obor fiind repartizata acestor subunitati.

Astfel, pentru incendiul din zona Baicului, au fost alertate doua echipaje de stingere de la subunitatea din Pache Protopopescu si o ambulanta SMURD si un echipaj de descarcerare de la Detasamentul Morarilor.

Echipajele de stingere au ajuns la locul incendiului dupa aproximativ 10 minute, iar echipajele de prim ajutor si descarcerare dupa aproximativ 15 minute.

IGSU precizeaza ca o cauza a intarzierii o reprezinta informatiile primite de la apelanti referitoare la locul accidentului, acestia oferind adrese diferite.

Ce au gresit salvatorii

De asemenea, in urma cecertarilor s-a stabilit ca a existat o eroare de comunicare intre dispecerul de serviciu de la subunitatea de pompieri de la Morarilor si echipajele operative alertate, care a dus la intarzierea deplasarii la interventie. Mai exact, a fost alertata o autospeciala de stingere in locul autospecialei de descarcerare.

"Totodata, la momentul ajungerii la locul evenimentului, primele echipaje de stingere a incendiilor au procedat la realizarea dispozitivului de interventie, concentrandu-se pe actiunile de localizare a incendiului si de inlaturare a riscului de explozie cauzat de existenta substantelor usor inflamabile din rezervoarele autoturismelor care ardeau", arata reprezentantii Inspectoratului.

Cu toate acestea, spun ei, echipajele nu au evacuat victimele din zona incendiului si nu au evaluat starea lor din primele momente dupa sosirea la fata locului, ceea ce reprezinta o incalcare a procedurilor in astfel de situatii.

IGSU transmite ca se continua cercetarile in acest caz si vor fi aplicate masuri in consecinta, fara insa a specifica ce sanctiuni sunt prevazute in astfel de situatii.

Accidentul rutier, urmat de incendiu, a avut loc in 7 noiembrie, pe strada Baicului din zona Obor din sectorul 2 al Capitalei, unde doua masini s-au ciocnit, iar in urma impactului au luat foc, incendiul extinzandu-se si la alte autovehicule parcate, sase masini fiind avariate, patru dintre ele de incendiu.

O femeie de 35 de ani si-a pierdut viata, iar o tanara de 18 ani a fost grav ranita, suferind arsuri pe mare parte din suprafata corpului.

Soferul care a fugit de la accidentul in care au ars mai multe masini a fost retinut

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
#ancheta accident Baicului incendiu greseli salvare, #greseala pompieri accident Baicului Obor , #accident