Ruleta ruseasca a RATB (Opinii)

Vineri, 11 Mai 2012, ora 23:58
4775 citiri
Ruleta ruseasca a RATB (Opinii)
Foto: Arhiva

Accidentul din Pasajul Lujerului se inscrie, la prima vedere, in categoria fapt divers. O coincidenta stupida, neatentia unui vatman si viteza prea mare cu care circula cel putin unul dintre tramvaie a provocat consecinte, sa recunoastem, mai putin grave decat ar fi fost posibil avand in vedere circumstantele.

Spre seara a aparut si inevitabila tusa de umor negru, mai precis atunci cand dupa anuntul RATB privind despagubirile pentru victime, camerele de garda ale spitalelor s-au umplut de traumatizati si panicati, asa ca de la 36 de victime, am ajuns brusc la aproape 100.

Dar exista in aceasta poveste si o cauza de sistem care nu trebuie ignorata pentru ca data viitoare ar putea provoca o autentica nenorocire. Daca dam filmul inapoi, vom constata ca acest accident putea fi foarte usor evitat daca ar fi existat un sistem de avertizare si comunicare corespunzator intre vatmani sau intre vatmani si un dispecerat central.

Daca vatmanul al carui tramvai s-a stricat in pasaj ar fi avut posibilitatea sa anunte printr-o statie de emisie receptie, de exemplu, ca s-a oprit, colegii din spatele lui ar fi stiut la ce sa se astepte si soarta catorva sute de oameni din trei tramvaie n-ar fi depins de acuitatea vizuala in conditii dificile (trecerea brusca de la lumina zilei la semiobscuritatea din pasaj) a vatmanilor din spatele lui.

Sigur ca exista foarte multe tipuri de sisteme de avertizare. Era la fel de posibil, de exemplu, ca vatmanul sa fi putut actiona printr-o telecomanda un sistem de avertizare amplasat la intrarea in pasaj sau traficul putea fi monitorizat prin GPS intr-un dispecerat central unde oprirea tramvaiului sa fie semnalata automat dispecerului si celorlalati vatmani din zona. Nu sunt filme SF. Sunt sisteme de siguranta pe care le intalnim in alte capitale europene.

Ei bine, vatmanii in Bucuresti sau macar cei implicati in accident nici macar cu statii de emisie receptie nu erau dotati. In aceste conditii la ce ne puteam astepa? Producerea unui astfel de accident era o chestiune de timp.

Un astfel de sistem de monitorizare presupune, desigur, o investitie pentru care RATB si primaria in subordinea careia se afla regia pretinde ca nu are bani. Nu stiu cum se face ca Romania nu sunt niciodata bani pentru investitii in siguranta. Sunt bani pentru ceasuri, panselute, chioscuri, bazine, terenuri de fotbal, sali de sport, borduri sau mai stiu eu ce alte asemenea, dar nu si pentru investitii in siguranta.

Am inteles ca banii trebuie sa ajunga la clientela, am inteles ca investitiile trebuie supradimensionate. Daca altfel chiar nu se poate, atunci macar sa fie acordata clientelei o investitie supradimensionata in siguranta traficului RATB. Asa ceva clientela nu stie sa faca?

Suntem in campanie electorala. As vrea si eu sa vad daca vreunul dintre ilustrii candidati care ne cer votul au o solutie fezabila pentru asa ceva. Deocamdata n-am auzit decat despre proiectul fantezist al lui Silviu Prigoana de a face transportul public din Bucuresti gratuit pentru toata lumea.

Decat sa ne ocupam de autostrazi zburatoare sau de populisme gretoase, ar fi bine sa ne intoarcem la lucrurile de baza, cele de viata si de moarte, inainte ca o autentica tragedie sa ne loveasca pentru ca un vatman nu a avut nici macar o o statie de emisie receptie.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#tramvaie 41 accident Lujerului, #Pasaj Lujerului tramvaie ciocnite , #accident