Un localnic din Vrancea a descoperit 32 de mine antipersonal in propria curte

Miercuri, 02 August 2017, ora 22:07
3462 citiri
Un localnic din Vrancea a descoperit 32 de mine antipersonal in propria curte

Peste treizeci de mine antipersonal au fost descoperite in curtea unui localnic din comuna Bolotesti, judetul Vrancea, in timpul sapaturilor pe care le facea pentru amenajarea unei fose septice. Munitia a fost preluata de pirotehnisti pentru distrugere controlata.

Potrivit purtatorului de cuvant al Inspectoratului pentru Situatii de urgenta (ISU) Vrancea, capitan Cristina Duta, echipa pirotehnica a fost anuntata, marti, ca in curtea unui cetatean din satul Ivancesti, comuna Bolotesti, s-a descoperit munitie neexplodata.

Specialistii pirotehnisti s-au deplasat la fata locului, unde au identificat trei mine antipersonal, descoperite in timp ce se efectuau sapaturi in curtea casei pentru amenajarea unei fose septice.

Din cauza vizibilitatii reduse in urma instalarii intunericului, s-au luat masuri de sistare a lucrarilor si de izolare a zonei, planificandu-se finalizarea misiunii pentru ziua de miercuri, fiind indicii ca mai exista elemente de munitie.

Zona a fost cercetata cu detectorul de metale in cursul zilei de miercuri si s-au facut in continuare sapaturi de pirotehnisti, in total identificandu-se 32 de mine antipersonal.

Desi provin din timpul primei conflagratii mondiale, acestea se aflau in stare buna de conservare, fiind ingropate la circa 1-1,5 m adancime in pamant.

Elementele de munitie neexplodata au fost ridicate si transportate in conditii de siguranta la depozitul special amenajat in vederea distrugerii.

"Desi majoritatea acestor elemente sunt in stare avansata de deteriorare, ele pot fi inca active si pot provoca importante pagube materiale sau pierderi de vieti omenesti. De aceea, cetatenii trebuie sa anunte de urgenta prin numarul unic de urgenta 112 identificarea acestor elemente, sa nu miste de pe loc munitiile descoperite neexplodate, sa nu le introduca in cladiri, incaperi sau locuinte, sa nu desfaca sau sa predea munitii neexplodate la agentii economici specializati pentru valorificarea ca deseuri metalice si sa sa nu foloseasca munitiile descoperite pentru improvizarea diferitelor scule sau ornamente", a precizat reprezentantul ISU Vrancea.

Alte trei elemente de munitie ramase neexplodate, respectiv un proiectil exploziv de calibru 152 milimetri si doua proiectile perforante de calibru 76 milimetri au fost ridicate, la inceputul acestei saptamani, din localitatile Movilita, Marasesti si Nanesti.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#mine antipersonal curte Vrancea , #accident