Indisciplina pietonilor si viteza neregulamentara, principalele cauze ale accidentelor rutiere grave - Raport

Sambata, 20 Octombrie 2018, ora 17:47
3231 citiri
Indisciplina pietonilor si viteza neregulamentara, principalele cauze ale accidentelor rutiere grave - Raport
Foto: Facebook / ISU Bucuresti Ilfov

Indisciplina pietonilor si viteza excesiva sau neadaptata la conditiile de trafic sunt principalele cauze pentru producerea accidentelor rutiere grave in Romania, anunta Politia Romana.

Datele statistice apar in "Buletinul sigurantei rutiere. Raport anual 2017", publicat sambata de Politia Romana.

Conform sursei citate, in anul 2017, comparativ cu anul 2016, numarul accidentelor de circulatie a scazut cu 0,5%, in timp ce numarul persoanelor decedate a crescut cu 2%.

"Aceste rezultate au fost inregistrate in conditiile in care reteaua nationala de drumuri a cunoscut o evolutie lenta, parcul de autovehicule din Romania este cu 28% mai mare in anul 2017, comparativ cu anul 2011, mai mult de trei sferturi dintre autoturismele inregistrate in Romania au peste 10 ani vechime, iar numarul posesorilor de permis de conducere a crescut constant.

Principalele cauze ale accidentelor rutiere grave produse pe drumurile publice din Romania, in perioada 2013-2017, au fost: indisciplina pietonilor (21,3%) si viteza neregulamentara sau neadaptata la conditiile de drum (19,2%), acestea fiind responsabile pentru producerea a 40,5% din accidentele grave.

Pe un trend ascendent se situeaza in continuare accidentele de circulatie produse din vina biciclistilor, in anul 2017, comparativ cu anul 2013, fiind inregistrata o crestere cu 25% a accidentelor produse exclusiv din vina acestora", se arata in raportul citat.

Fata de 2013, cresteri s-au mai constatat si din cauza depasirilor neregulamentare (26%), preocuparilor ce distrag atentia soferului (45%) si nerespectarii distantei intre vehicule (11%).

"Nerespectarea regulilor de circulatiei de catre pietoni ii transforma pe acestia in categoria cea mai vulnerabila in cazul unui eveniment rutier. In ultimii 5 ani ei au reprezentat 38% dintre persoanele decedate si 32% dintre ranitii grav, urmati de pasagerii vehiculelor aflate in trafic si implicate in accident (23% dintre decese si 29% dintre ranirile grave) ", mai arata sursa citata.

In perioada mentionata, 2013-2017, cele mai multe accidente grave s-au produs in mediul urban (40%).

"Analiza separata pentru anul 2017 arata ca neadaptarea vitezei la conditiile de drum reprezinta cea mai frecventa dintre cauzele accidentelor rutiere, 17,5% din totalul accidentelor produse, urmata de traversarea neregulamentara a drumului de catre pietoni, 14,7% din total, astfel ca doar aceste doua cauze au determinat impreuna aproape o treime dintre evenimentele rutiere grave din 2017 (...)

Accidentele din localitatile rurale, desi mai reduse ca numar, sunt mult mai grave, indicele de mortalitate fiind aproape dublu fata de cele din mediul urban (...) Drumurile cu cel mai ridicat risc de deces rutier pe raza localitatilor rurale sunt cele nationale, peste jumatate din decese si 42% dintre ranitii grav fiind inregistati aici. Accidentele cu implicarea pietonilor copii reprezinta 28% din totalul accidentelor cu pietoni", se mai arata in raport.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#cauze accidente rutiere grave , #accidente rutiere