Business Focus: Priorități înainte de următorul mare cutremur. Ce se pierde în discuția despre blocurile "cu bulină"

Permisul auto doar daca ai minim 10 clase - Vezi si alte masuri luate de Guvern, care vrea sa reduca la jumatate numarul mortilor pe sosele

Miercuri, 12 Octombrie 2016, ora 16:54
97638 citiri
Permisul auto doar daca ai minim 10 clase - Vezi si alte masuri luate de Guvern, care vrea sa reduca la jumatate numarul mortilor pe sosele
Foto: Arhiva Ziare.com

Guvernul a adoptat, miercuri, o strategie care prevede cresterea sigurantei pe soselele din tara noastra, in conditiile in care Romania e pe primul loc in UE la numarul de morti in accidente rutiere. Iar una dintre masuri este ca sa ai minim 10 clase pentru a putea da examenul pentru permisul auto.

Prin acest plan, Executivul spera ca, in 2020, decesele din trafic sa fie de doua ori mai putine decat in 2010, adica sa scada de la 2.377 la 1.188.

In cadrul documentului sunt propuse mai multe masuri, potrivit unui comunicat remis Ziare.com.

Astfel, in perioada imediat urmatoare, Executivul vrea sa introduca inregistrarea video a examenelor auto pentru profesionisti, iar pe termen lung va fi amendata legea astfel incat scolile de soferi sa-si poata prelungi autorizatia de functionare cu conditia ca minim 50% dintre cursanti sa promoveze examenul.

Este prevazuta, totodata, crearea cadrului legal necesar pentru reabilitarea si consilierea soferilor cu abateri grave si repetate de la normele rutiere, mai ales in cazul soferilor profesionisti.

Alte actiuni prevazute in strategie sunt introducerea inspectiei tehnice de siguranta pentru repunerea in circulatie a vehiculelor implicate in accidente rutiere, precum si responsabilizarea si sanctionarea, de principiu, atat a conducatorului auto, cat si a operatorului de transport in caz de abateri.

In plus, planul de masuri introduce obligativitatea absolvirii invatamantului minim obligatoriu, de 10 clase, pentru obtinerea permisului de conducere.

Pentru a responsabiliza mai mult populatia, Guvernul propune sa se insiste pe educatia rutiera in scoala, dar si sa se realizeze campanii de informare in mass-media.

De asemenea, ar urma sa se creeze programe universitare, post-universitare si de formare in domeniul sigurantei rutiere, in parteneriat cu institutiile abilitate.

1.893 de morti pe soselele din Romania intr-un an: Care e cea mai periculoasa luna si regiune a tarii

Strategia mai vizeaza si imbunatatirea evaluarii medicale si psihologice pentru obtinerea permisului auto, prin actualizarea periodica a baremelor de evaluare si eliminarea posibilitatilor de obtinere a avizelor in mod fraudulos. In plus, dupa o anumita varsta, vor fi reduse perioadele de efectuare a controalelor medicale pentru conducatorii auto.

In ceea ce priveste coordonarea institutionala, planul de actiuni include masuri pe termen scurt (1-2 ani) si termen mediu (3-5 ani) pentru imbunatatirea sistemului de interventie la accidente si a asistentei medicale de urgenta.

Dintre acestea, amintim:

  • asigurarea functionalitatii serviciilor specializate de urgenta intr-un spatiu comun, prin colocarea dispeceratelor de urgenta, cat si prin unificarea dispecerizarii resurselor pe domenii de interventie (medical, ordine publica, etc.) ;
  • elaborarea unor scheme de interventie mai clare;
  • imbunatatirea dotarii cu autospeciale pentru descarcerare, ambulante;
  • imbunatatirea dotarii serviciilor de urgenta cu elicoptere.

Finantarea necesara indeplinirii masurilor prevazute in planul de actiuni prioritare se realizeaza in limita bugetelor anuale aprobate autoritatilor/institutiilor publice implicate in siguranta rutiera.

Reamintim ca, anul trecut, Romania s-a clasat pe primul loc in UE dupa numarul de morti in accidente rutiere. In 2015, tara noastra a raportat o rata de 95 de de persoane decedate in accidente rutiere la fiecare milion de locuitori, mult mai mare fata de media de 51,5 decese inregistrata la nivelul UE, potrivit celor mai recente date ale Comisiei Europene.

C.P.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Klaus Iohannis a transmis ministrului Justiției cererile de urmărire penală față de Petre Roman și Gelu-Voican Voiculescu
Klaus Iohannis a transmis ministrului Justiției cererile de urmărire penală față de Petre Roman și Gelu-Voican Voiculescu
Klaus Iohannis a transmis ministrului Justiţiei cererile de urmărire penală a lui Roman Petre, în calitate de fost premier, şi a lui Voiculescu Gelu-Voican, fost viceprim-ministru, pentru...
Ciucă, despre atacul Iranului asupra Israelului: „O situaţie care generează atenţia tuturor liderilor lumii. Potenţialul de escaladare este foarte mare”
Ciucă, despre atacul Iranului asupra Israelului: „O situaţie care generează atenţia tuturor liderilor lumii. Potenţialul de escaladare este foarte mare”
Nicolae Ciucă, preşedintele Senatului a declarat marţi, 16 aprilie, despre atacul Iranului asupra Israelului că a fost şi e o situaţie care generează atenţia tuturor liderilor lumii, pentru...
#masuri reducere morti accidente rutiere, #masuri reducere morti accidente, #strategie reducere morti accidente , #accidente rutiere