Un lung sir de pete de sange

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Luni, 20 Iunie 2016, ora 07:40
6424 citiri
Un lung sir de pete de sange

Fatalitatea este o realitate pentru care ar trebui sa fim, desigur, oricand pregatiti. Ghinionul, aflarea in locul nepotrivit la momentul nepotrivit, o decizie gresita intr-o fractiune de secunda fac adesea oriunde in lume diferenta intre viata si moarte. Noi avem insa un specific. Fatalitatea romaneasca e arareori pura. De cele mai multe ori ea este doar consecinta unui lung sir de nereguli, in cel mai bun caz doar neglijente pentru ca "merge si asa".

Tragedia de la Colectiv ce a fost? Pana la urma, incendii se intampla peste tot in lume, dar efectele teribile ale incendiului de la Bucuresti au fost consecintele unui asemenea sir de nereguli, incepand cu functionarea clubului si continuand cu situatia de la ISU si din spitale. Oriunde ar fi fost intrerupt acest sir, rezultatul final ar fi fost altul.

Accidentul de la Persani pare sa nu faca nici el exceptie. Dincolo de eroarea soferului, numaram din nou neregulile.

Deocamdata sunt cateva certe: masina era supraincarcata. 36 de persoane conform ISU, 33 de pasageri conform contractului in autocarul cu 25 de locuri, conform certificatului de inmatriculare, si in fapt 29 de locuri numarate de politie in masina. Mi se pare o combinatie letala de lacomie din partea patronilor si inconstienta din partea organizatorilor acestei calatorii.

Institutia care a organizat calatoria, Palatul Copiilor din Iasi, nu ar fi avut obligatia sa verifice in amanunt daca sunt indeplinite toate conditiile pentru ca ea sa se desfasoare in cele mai sigure conditii cu putinta. Inteleg ca profesorul este una dintre victime, dar el insusi, atunci cand a urcat cu elevii in masina, intre care si propria fiica, nu a realizat ca nu e in ordine? Sau suntem prea obisnuiti deja cu neregula?

Apoi, vorbim despre o calatorie foarte lunga, de la Iasi la Arad. Adica vreo 700 de km care ar fi trebuit parcursi intr-o singura zi, adica un test de rezistenta si pentru soferi, si pentru pasageri, si pentru masina. Daca tot nu era posibila impartirea calatoriei in doua etape, de ce nu a fost aleasa varianta indiscutabil mai sigura a trenului, cu toate inconvenientele de confort si durata?

Si cred ca la asta ar fi trebuit sa se gandeasca nu doar profesorii, ci si parintii acelor copii.

Mi se pare inadmisibil ca imediat dupa producerea accidentului, desi era vorba despre o excursie organizata, desi era vorba despre multi minori, nimeni nu stia cati pasageri erau in autocar.

Lasa ca potrivit unor marturii soferul nu era obisnuit cu acest tip de masina, ca ar fi baut o bere si alte aspecte deocamdata incerte.

E posibil sa mai apara si alte probleme pe masura ce ancheta va inainta. Si nici nu mi-am propus sa fac inventarul lor complet. Ca e o neregula ca sunt 10, ne aflam din nou in fata unei fatalitati provocate.

Si de fiecare data se repeta acelasi scenariu: pete de sange, indignare, furie, uitare, si din nou pete de sange etc. Pe undeva cred ca e si o problema de metalitate de vina. Noi nu traim cu respectul regulii, ci al incalcarii ei.

Smecheria nu e sa ajungi acasa fara sa fi incalcat nicio regula de circulatie, ci sa fi incalcat cat mai multe, dar sa nu fi fost prins. Si uneori cea care te prinde este moartea, nu numai a ta, cel care te-ai jucat cu regula, ci si a unor nevinovati, victimele neregulilor tale.

Imi spunea cineva recent: "nu iti imaginezi ce tara plictisitoare e Anglia, ei nu numai ca nu trec pe rosu, dar nici prin cap nu le trece ca ar putea sa o faca!". Plictisitoare, dar si de aceea incomparabil mai sigura.

Pentru multele pete de sange de la noi sigur ca o vina mare o au autoritatile incapabile din cauza coruptiei, a incompetentei, a lenei sa aplice regula asa cum ar trebui. Dar o vina cred ca are si mentalitatea noastra care dispretuieste regula si iubeste atat de mult smecheria.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Scenariu-bombă în coaliție. Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu înainte de depunerea candidaturii ar fi deja stabilită SURSE
Scenariu-bombă în coaliție. Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu înainte de depunerea candidaturii ar fi deja stabilită SURSE
Cătălin Cîrstoiu va lămuri totul în legătură cu candidatura sa la Primăria Capitalei într-o conferința de presă, este mesajul public al coaliției PSD-PNL. În spatele ușilor,...
România trimite militari să lupte împotriva rebelilor houthi. Cererea lui Klaus Iohannis
România trimite militari să lupte împotriva rebelilor houthi. Cererea lui Klaus Iohannis
Birourile permanente reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au luat act marţi, 16 aprilie, de scrisoarea preşedintelui Klaus Iohannis prin care informează Parlamentul că a aprobat...
#accident autocar copii Persani , #accidente rutiere