Cum poti sa obtii bani in urma unui accident auto

Luni, 09 Ianuarie 2012, ora 13:27
13596 citiri
Cum poti sa obtii bani in urma unui accident auto

Daca ati fost ranit intr-un accident auto sau, mai tragic, daca sunteti ruda unui decedat intr-un astfel de nefericit eveniment, cu ajutorul unui avocat puteti obtine despagubiri de sute de mii de euro, insa nu de la cel vinovat.

Insa trebuie sa stiti ce trebuie sa faceti. Iata care sunt amanuntele care pot face diferenta.

"Putine persoane stiu ca, in afara procesului penal pentru stabilirea pedepsei celui vinovat de producerea accidentului, trebuie sa se indrepte in procesul civil NU impotriva celui vinovat de evenimentul auto (sansele ca o persoana particulara sa poata acoperi aceste despagubiri sunt foarte mici), ci impotriva firmei de asigurari la care a fost incheiata polita RCA", spune Daniel Gaspar, unul dintre avocatii specializati in astfel de cauze.

Despagubirile pentru politele RCA, mult mai mari in 2012

Potrivit acestuia, daca persoana vatamata sau familia unui decedat in accident auto apeleaza la consultanta juridica intr-un timp scurt de la producerea evenimentului, exista posibilitatea obtinerii de despagubiri in limita a 2,5 milioane de euro.

Astfel, avocatul recomanda victimelor sa mearga la societatea de asigurare la care este incheiata polita RCA, unde se va deschide un dosar.

"In caz de vatamare corporala, vor fi recuperate cheltuielile facute cu spitalizarea si tratamentele medicale, precum si contravaloarea veniturilor pe care nu le-au putut obtine din cauza spitalizarii si a concediului medical", explica avocatul.

"In caz de deces, vor fi recuperate, pentru cei indreptatiti, cheltuielile de inmormantare, iar in ambele cazuri, prin negociere directa sau in urma unei hotarari de instanta de judecata, se obtin inclusiv daune morale", mai spune Gaspar.

Banii vor fi recuperati de la asiguratorul RCA al vinovatului si, in anumite situatii, de la Biroul Asiguratorilor din Romania (B.A.A.R.) ori corespondentii acestuia sau de la Fondul de Protectie a Victimelor Strazii (F.P.V.S.). Singurul inconvenient al acestui demers este durata lunga a procesului si practica diferita a instantelor judecatoresti din Romania.

"Societatile de asigurari si-au facut o regula din a nu acorda despagubirile cuvenite in urma accidentelor rutiere, mizand pe ignoranta oamenilor si obtinerea a cat mai multe termene de judecata. Practic, un client renunta sa-si obtina drepturile pentru ca acest lucru va dura prea mult si presupune costuri pe care, poate, nu si le permite", spune Daniel Gaspar.

Anul trecut, in septembrie, a fost platita una dintre cele mai mari despagubiri RCA - un million de euro. Despagubirea a ajuns la familiile a doua fetite din orasul argesean Stefanesti, victime ale unui accident rutier petrecut in 2009.

Cea mai mare despagubire RCA din Romania - un milion de euro

Conducatoarea auto vinovata de producerea accidentului, sotia unui om de afaceri din Stefanesti, a avut o asigurare pentru raspundere civila, conditii in care compania de asigurari care a emis polita a fost obligata sa achite integral despagubirea.

In Romania, acoperirea maxima a politelor RCA pentru vatamari corporale si deces a fost in 2011 de 3,5 milioane de euro, iar in 2012 va fi de 5 milioane de euro.

Documentele din dosarul care trebuie prezentat companiei de asigurari:

- cerere de despagubire (intocmita de victima)

- procesul verbal de masuratori si schita accidentului (intocmit de Politia Rutiera)

- proces verbal de constatare a daunelor (intocmit de inspectorul de daune al companiei de asigurari)

- copie dupa certificatul de inmatriculare a masinii

- copie dupa certificatul medico-legal si copii ale actelor medicale suplimentare

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Iohannis, întrebat de ce a mers în Coreea de Sud cu un avion de lux: „Am venit cu o aeronavă mică. Nu ştiu cum definiţi un avion de lux”
Iohannis, întrebat de ce a mers în Coreea de Sud cu un avion de lux: „Am venit cu o aeronavă mică. Nu ştiu cum definiţi un avion de lux”
Klaus Iohannis a răspuns marţi, 23 aprilie, de ce s-a deplasat în Coreea de Sud cu un avion de lux în timp ce miniştrii au mers cu un avion de linie, precizând că a venit într-o deplasare...
Iohannis, reacție despre candidații separați la primăria Capitalei: "Important este să nu ducă la lupte electorale în interiorul coaliţiei" VIDEO
Iohannis, reacție despre candidații separați la primăria Capitalei: "Important este să nu ducă la lupte electorale în interiorul coaliţiei" VIDEO
Preşedintele Klaus Iohannis se teme cu privire la eventuale tensiuni în coaliția de guvernare PSD-PNL după ce partidele au decis să susțină candidați diferiți la primăria Capitalei în...
#despagubiri accident auto, #accident rutier despagubiri proces, #proces RCA , #accidente rutiere