O bere la volan - aliniere la Europa sau primul pas catre mai multe tragedii? Dezbatere Ziare.com

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Miercuri, 09 Octombrie 2013, ora 12:27
10255 citiri
O bere la volan - aliniere la Europa sau primul pas catre mai multe tragedii? Dezbatere Ziare.com

Guvernul urmeaza sa adopte astazi prin ordonanta de urgenta modificarile la Codul Rutier. Dincolo de prevederile privind amenzile, dezbatute deja de Ziare.com sptamana trecuta, Victor Ponta a anuntat inca o noutate de mare importanta - modificarea limitelor privind alcoolemia.

"Pana la 0,2 (miligrame alcool pur in aerul expirat - n. red.) nu e nici macar contraventie. 0,2 inseamna un pahar de bere sau... Dar de la 0,5 in sus - nu 0,8 - sa fie infractiune, exact cum se intampla in toata Europa - pana la 0,2 vorbesc de omul obisnuit care se duce la o nunta si gusta la un pahar de vin, nu e nici macar contraventie. Dar de la 0,2 la 0,5 e contraventie, se suspenda permisul, iar de la 0,5 e infractiune", a explicat Victor Ponta.

Asadar, soferii vor avea voie sa conduca usor bauti, insa in acelasi timp, limita de la care consumul de alcool devine din contraventie infractiune scade de la 0,8 la 0,5 mg alcool pur in aerul expirat. Este modelul aplicat in majoritatea tarilor europene. Dar sunt oare romanii pregatiti pentru o oarecare permisivitate in privinta consumului de alcool la volan?

Politistii cred ca nu. Marin Gruia, presedintele Sindicatului National al Politistilor atrage atentia ca si pana acum, fara nicio permisivitate in privinta consumului de alcool, in Romania sunt foarte mari probleme cu acest obicei al soferilor.

"Este o deschidere spre mai mult consum decat pana acum. Cine sta sa calculeze si cum sa calculeze ca ajunge la 0,2 si sa se opreasca? Toti vor spune ca nu au stiut unde se termina 0,2. Un pahar de vin sau o bere consumata de o persoana care are 80-100 de kg poate ca nici nu se cunoaste dupa jumatate de ora mai ales daca si mananca, in schimb la o persoana de 60 de kg e cu totul altceva. Dand drumul acestei posibilitati, toti vor spune ca au baut o bere dupa cum le-a zis Victor Ponta ca au voie", a explicat pentru Ziare.com Marin Gruia.

Deputatul PSD Madalin Voicu este de acord cu noile relgmentari. Pe de-o parte, Madalin Voicu saluta faptul ca a scazut limita de la care consumul de alcool la volan se transforma din contravenie in infractiune: "eu sustin orice masura, oricat de severa, luata impotriva handicapatilor care conduc beti, care fac nenorociri zilnic".

In privinta noii limite sub care consumul de alcool nu este nici macar contraventie, Madalin Voicu ne-a spus ca "ne aliniem unor norme europene, nu le-am inventat. Romania se aliniaza si ea familiei europene si vom avea aceleasi masuratori folosite in UE. Nu e nimic rau in asta. Sigur unele organisme rezista mai mult, altele mai putin la alcool. Important e ce sufli in etilotest. Daca este peste 0,2 la mie platesti. Noi mereu plecam de la prezumtia de vinovatie ca reteta".

Colegul sau din USL, deputatul PNL Ludovic Orban nu ii impartaseste punctul de vedere: "Nu stiu ce inseamna in cantitati de alcool acest 0,2, dar principial, omul nu are voie sa se suie la volan daca a baut alcool. Nu cred ca trebuie sa fim permisivi, cunoscand psihologia romanilor si pentru ca la noi foarte multe accidente sunt tocmai consecinta consumului de alcool".

Cat de multe a spus pentru Ziare.com deputatul PP-DD, Tudor Ciuhodaru, medic specializat in urgente: "Aproape 7% din accidentele rutiere sunt provocate de consumul de alcool. Doi soferi sunt gasiti bauti in fiecare ora in urma probelor toxicologice. Intr-un singur an au fost gasiti 3.500 de soferi cu alcoolemie de peste 2 g la mie. Asta inseamna ca in fiecare judet din tara avem in medie cate 5 si 7 criminali lasati in libertate. Intr-un singur an numarul soferilor gasiti bauti la volan a crescut cu 4.440. Sunt date din statisticile IML. Apoi sa nu uitam ca exista si betia patologica, adica bei infim si e ca si cum ai fi baut nu stiu cat. Am vazut insa si soferi cu 3 g la mie care se uitau frumos la mine".

Tudor Ciuhodaru considera ca aceasta permisivitate fata de consumul de alcool nu va duce decat la cresterea numarului de morti pe soselele din Romania: "pe de-o parte vrem sa prevenim, pe de alta parte ii spunem soferului - ia si tu o bere!. Pe de-o parte bagam cutitul in cauciucuri cu amenzi aberante, pe de alta parte, ca sa mai uitam de ele, primim cate o bere. E o masura strict electorala. Ni se aduce argumentul tarilor europene. Sa avem intai sosele, autrostrazi, marcaje europene. Iar numarul accidentelor provocate de soferi bauti in restul Europei este incomparabil mai mic".

PDL respinge catogoric orice modificare a Codului Rutier: "Codul actual este corect, este bun, inclusiv in privinta limitelor de alcoolemie si nu trebuie modificat, trebuie doar aplicat", a declarat pentru Ziare.com Alin Tise, ministrul de Interne in guvernul alternativa al PDL.

Ziare.com te invita la dezbatere: este bine sa permitem o alcoolemie cat de mica la volan? E buna aceasta permisivitate sau ar fi preferabila toleranta zero? Stie romanul sa se opreasca dupa o bere?

Ciucă, la 20 de ani de la intrarea României în NATO: ”Aceste două decenii au fost cea mai bună perioadă din istoria noastră”
Ciucă, la 20 de ani de la intrarea României în NATO: ”Aceste două decenii au fost cea mai bună perioadă din istoria noastră”
Preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, afirmă vineri, la 20 de ani de la admiterea României în NATO, că aceste două decenii au reprezentat cea mai bună perioadă din istoria noastră, pe...
Ciolacu: Apartenenţa României la NATO reprezintă o garanţie de securitate pentru ţara noastră. Vom continua să fim un actor influent şi constructiv FOTO/VIDEO
Ciolacu: Apartenenţa României la NATO reprezintă o garanţie de securitate pentru ţara noastră. Vom continua să fim un actor influent şi constructiv FOTO/VIDEO
Marcel Ciolacu, premierul României afirmă, la 20 de ani de la aderarea României la NATO, că apartenenţa României la Organizația Nord Atlantică reprezintă o garanţie de securitate pentru...
#cod rutier ordonanta Guvern, #alcoolemie soferi cod rutier , #accidente rutiere