Patronii firmei care detinea microbuzul implicat in accidentul din Iasi, cercetati penal

Marti, 18 August 2009, ora 09:14
1626 citiri
Patronii firmei care detinea microbuzul implicat in accidentul din Iasi, cercetati penal

Procurorul Mihai Covalciuc a declarat, marti, ca s-a declansat cercetarea penala a administratorilor firmei Valcris Trans SRL, Constantin Scantei si Ionel Dumitriu, pentru fals in acte, uz de fals si efectuare de transport rutier fara licenta.

Firma Valcris Trans SRL este proprietara microbuzului implicat in accidentul feroviar de vineri de la Scanteia, in urma caruia au decedat 14 persoane si doua au fost ranite.

Potrivit procurorilor, infractiunea de fals si uz de fals este verificata dupa ce un angajat al firmei a declarat ca pe contractul de munca, inregistrat pe numele lui, nu apare semnatura lui.

Angajatul in cauza, sustin procurorii, este persoana care raspunde de transporturi in firma, iar fara acest salariat societatea nu putea primi autorizatie de la Autoritatea Rutiera Romana.

Referitor la infractiunea de efectuare de transport rutier fara licenta, procurorul Mihai Covalciuc a declarat ca firma Valcris Trans SRL nu avea licenta de transport pentru zona Scanteia.

"In cazul efectuarii de transport rutier fara licenta, sanctiunile prevazute in Codul Penal sunt de la trei luni la doi ani. In ceea ce priveste falsul in acte, sanctiunea poate ajunge la cinci ani. La asemenea consecinte (ale accidentului, n.r.), nu cred ca exista un judecator care sa incline spre amenzi penale", a declarat, contactat telefonic, procurorul Mihai Covalciuc.

Acesta a adaugat ca cei doi administratori ai firmei au fost audiati marti dimineata in prezenta avocatilor alesi de acestia. La iesirea de la audieri, administratorii firmei au refuzat sa comenteze acuzatiile care li se aduc.

Ancheta va dura cel putin o luna

Directorul Inspectoratului Teritorial de Munca Iasi, Iulian Taraboanta, declara luni, pentru NewsIn, ca unul din administratorii firmei Valcris Trans SRL, Ionel Dumitriu, a sustinut ca a imprumutat microbuzul, in ziua accidentului, soferului. Cu toate acestea, inspectorii ITM sustin ca verificarile preliminare arata ca soferul Petru Apostu efectua curse de transport persoane de cel putin sapte luni.

"Ancheta va dura cel putin o luna pentru ca verificarile depind si de durata intocmirii rapoartelor medicale de necropsie", a mai spus procurorul Mihai Covalciuc, de la Parchetul de pe langa Curtea de Apel.

In cazul accidentului de la Scanteia, alte trei autoritati, Ministerul Transporturilor, Inspectoratul Teritorial de Munca Iasi si Autoritatea Rutiera Romana, au declansat anchete. Un raport preliminar al ARR, dat publicitatii luni, a aratat ca vinovat pentru producerea accidentului a fost soferul microbuzului.

Trenul privat Iasi - Brasov a lovit in plin, vineri, un microbuz, care apartine firmei iesene Valcris Trans SRL, ce se deplasa pe ruta Bodesti (comuna Scanteia) - Iasi. In urma impactului, 13 persoane au decedat, iar a 14-a persoana, soferul microbuzului, a decedat luni. Cei doi raniti ai accidentului se afla in continuare internati la Spitalul de Neurochirurgie Iasi, unul dintre acestia fiind in coma de gradul II.

Trenul implicat in accident este de tip automotor cu doua vagoane si apartine firmei Regiotrans SRL, din Brasov, care executa curse zilnice pe ruta Iasi - Brasov si retur, incepand de la data de 1 mai 2009. Trenul urma sa ajunga in gara municipiului Iasi la ora 14.40, accidentul desfasurandu-se in apropierea garii din Scanteia la ora 14.10. Nicio persoana din tren nu a fost ranita.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#urmarire penala patroni, #accident microbuz Scanteia Iasi , #accidente rutiere