Ziare.com

Romania si Letonia - primul loc in UE privind numarul de pietoni morti in accidente rutiere

Marti, 24 Martie 2015, ora 18:52

   

Romania si Letonia - primul loc in UE privind numarul de pietoni morti in accidente rutiere
Romania si Letonia ocupa primul loc in Uniunea Europeana in ceea ce priveste numarul de pietoni morti in accidente rutiere, cele doua tari inregistrand, alaturi de Bulgaria si Lituania, si cel mai mare numar de decese in accidente, potrivit raportului european privind siguranta rutiera.

Comisarul european pentru Transport Violeta Bulc a prezentat, marti, la Bruxelles, raportul anual al Uniunii Europene privind siguranta rutiera pe drumurile din statele europene, iar potrivit statisticilor la nivel european anul trecut au fost inregistrate 25.700 de decese in accidente rutiere in cele 28 de state membre.

Violeta Bulc a declarat, intr-o conferinta de presa, ca, potrivit statisticilor europene, numarul de accidente rutiere a scazut cu aproximativ unu la suta comparativ cu 2013.

Peste 90 de morti la un milion de locuitori

Potrivit raportului citat, Romania si Letonia se afla pe primul loc in Uniunea Europeana in ceea ce priveste numarul de pietoni morti in urma unor accidente rutiere si totodata cele doua tari inregistreaza, alaturi de Bulgaria si Lituania, cele mai multe decese in accidente, cu peste 90 de morti la un milion de locuitori.

Astfel, in Romania si Letonia 39% din numarul persoanelor decedate in accidente rutiere sunt pietoni, in timp ce media europeana este de 22%. Cele mai multe accidente ale caror victime sunt pietonii - 69 la suta - se produc in zonele urbane.

"E trist si greu de acceptat faptul ca aproape 70 de europeni mor pe drumurile noastre in fiecare zi si mult mai multi sunt raniti grav. Cifrele publicate astazi ar trebui sa fie un semnal de alarma, in spatele cifrelor si statisticilor exista soti, parinti, copii, frati, colegi si prieteni indoliati. De asemenea, ne amintesc ca siguranta rutiera necesita o atentie constanta si eforturi suplimentare", a spus comisarul european.

Potrivit acesteia, statele europene trebuie sa-si intensifice activitatea in urmatorii ani, pentru a atinge tinta dorita de a reduce la jumatate numarul de decese rutiere pana in 2020.

Romanii, responsabili de cele mai multe accidente rutiere in Italia in 2012

"Sa lucram impreuna pentru a ne asigura ca mai multi oameni vin acasa in siguranta la sfarsitul calatoriei lor in UE. Aceasta este una dintre prioritatile mele si ar trebui sa fie una dintre prioritatile tuturor guvernelor din toate statele membre", a afirmat Bulc.

Potrivit raportului privind siguranta rutiera in statele europene, in 2014, numarul de decese rutiere variaza inca foarte mult la nivelul UE, iar rata medie de fatalitate in UE pentru 2014 este de 51 de decese rutiere la un milion de locuitori.

In rapoarte Malta, Tarile de Jos, Suedia si Regatul Unit au cele mai putine decese in accidente rutiere, cu mai putin de 30 de decese la un milion de locuitori, in timp ce patru tari europene, respectiv Bulgaria, Letonia, Lituania si Romania, inca raporteaza peste 90 de morti la un milion de locuitori.

Potrivit statisticilor realizate la nivel european, numarul total al deceselor inregistrate in accidente rutiere a scazut cu 18,2% din 2010 si pana in prezent.


Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: MEDIAFAX

Articol citit de 2379 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor