ACTA nu va aduce prejudicii utilizatorilor de Internet din Romania, spune ORDA

Miercuri, 15 Februarie 2012, ora 15:25
3001 citiri
ACTA nu va aduce prejudicii utilizatorilor de Internet din Romania, spune ORDA
Foto: playtech.ro

Acordul multilateral antipiraterie (ACTA) nu va aduce prejudicii personale utilizatorilor de Internet si nu va atrage masuri suplimentare acestora.

Anuntul a fost facut miercuri, intr-o conferinta de specialitate, de Razvan Casmoiu, directorul Directiei de expertiza si constatari din cadrul Oficiului Roman pentru Drepturi de Autor (ORDA).

"Din punct de vedere al Legii nr. 8, a drepturilor de autor si a drepturilor conexe din Romania, semnarea acestui acord nu va aduce modificari acestei legi. Consideram ca acest acord nu va aduce prejudicii personale utilizatorilor de Internet si nu va atrage masuri suplimentare utilizatorilor de Internet", a afirmat Casmoiu.

Reprezentantul ORDA a adus in discutie o serie de precizari comparative intre prevederile din ACTA si cele din Legea drepturilor de autor si a drepturilor conexe din Romania.

"La articolul 23, alineatul 3, din ACTA, se prevad sanctiuni pentru prezentarea unei opere cinematografice intr-o sala de proiectie. In acelasi timp, legea romaneasca acopera toate tipurile de opere, iar comunicarea publica a acestora fara acordul autorilor este sanctionata cu inchisoare de la o luna la doi ani.

De asemenea, la articolul 27, alineatul 5, din ACTA, se specifica faptul ca fiecare parte prevede masuri de protectie impotriva neutralizarii masurilor tehnice asupra produselor, dar numai pentru fonograme. In legea romaneasca este vorba despre o paleta mai larga privind masurile tehnice de protectie.

La articolul 139, indice 8, din Legea nationala, care nu are corespondent in ACTA, se arata ca este infractiune punerea la dispozitie publicului larg a oricarei opere a unui autor fara acordul acestuia, indiferent de suport, astfel incat publicul sa le poata accesa oriunde si oricand", a explicat oficialul ORDA.

Cinci state ale UE nu au semnat ACTA

Romania a semnat, pe data de 26 ianuarie, alaturi de alte 21 de state membre UE, acordul international antipiraterie de protejare a drepturilor de autor, ACTA.

Acordul, ce ar urma sa fie ratificat de Parlamentul European in luna iunie, a fost semnat, printre altele, de: Polonia, Finlanda, Franta, Irlanda, Italia, Portugalia, Romania, Grecia, SUA, Canada si Coreea de Sud.

Germania, Olanda, Estonia, Cipru si Slovacia sunt singurele state din UE care nu au semnat ACTA.

Documentul este un acord care urmareste sa armonizeze standardele internationale privind protectia drepturilor celor care produc muzica, filme, medicamente, moda si o serie de alte produse care cad deseori victime furturilor de proprietate intelectuala.

ACTA vizeaza, de asemenea, pirateria online de filme si muzica. Cei care se opun acordului se tem ca acesta va permite autoritatilor sa blocheze continutul pe internet.

Pana la ora actuala, au suspendat discutiile privind aprobarea prevederilor ACTA state precum Cehia, Bulgaria, Letonia, Polonia si Germania.

Guvernul de la Bucuresti a precizat, la finele lunii ianuarie, ca semnarea de catre Romania a Acordului multilateral antipiraterie nu echivaleaza cu intrarea sa in vigoare, ci este doar o etapa dintr-un proces care ar urma sa se incheie in vara acestui an cu un aviz din partea Comisiei Europene.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#ACTA Romania, #ACTA, #ORDA, #Internet ACTA , #ACTA