Raportorul Parlamentului European pentru ACTA recomanda respingerea acordului

Joi, 12 Aprilie 2012, ora 22:06
1990 citiri
Raportorul Parlamentului European pentru ACTA recomanda respingerea acordului

Raportorul Parlamentului European in dosarul privind controversatul Acord international de combatere a contrafacerii a anuntat joi ca va recomanda Legislativului UE sa voteze impotriva ACTA, deoarece documentul nu ofera suficiente garantii pentru cetateni.

Anuntul raportorului David Martin a fost facut la sfarsitul unei dezbateri publice organizate in Parlamentul European de grupul Alianta Progresista a Socialistilor si Democratilor (S&D) si la care au luat parte reprezentanti ai industriei, ai organizatiilor nonguvernamentale, ai grupurilor de sustinere a Internetului si cetateni ingrijorati de efectele implementarii ACTA.

ACTA ridica mai multe temeri decat sperante

"Conferinta de astazi (joi - n.red.) mi-a confirmat suspiciunea ca ACTA ridica mai multe temeri decat sperante. Ceea ce ofera in privinta importantelor drepturi de protectie intelectuala este redus de potentialele amenintari la adresa libertatilor civile si a libertatii Internetului", a afirmat eurodeputatul britanic, membru al grupului S&D.

"Cand Parlamentul European va respinge ACTA, Comisia va trebui sa incerce sa gaseasca alte mijloace de a apara proprietatea intelectuala europeana pe piata globala", a mai spus el.

S&D, al doilea cel mai mare grup politic din PE dupa grupul Partidului Popular, a anuntat, prin urmare, ca va vota impotriva ACTA.

Presedintele grupului S&D, Hannes Swoboda, a precizat ca sprijina pe deplin decizia colegului sau.

"Saptamana viitoare, la urmatoarea noastra intalnire de grup, voi recomanda tuturor socialistilor si democratilor sa respinga ACTA. Va fi important sa fie gasita o cale pentru a rezolva problemele actuale printr-un proces transparent si intr-un mod prin care libertatile utilizatorilor de Internet nu vor mai fi restrictionate", a afirmat Swoboda.

Reprezentatul S&D pe probleme de comert, eurodeputatul Bernd Lange, a afirmat la randul sau ca exista numeroase intrebari fara raspuns in legatura cu potentiala implementare a ACTA.

"Din moment ce Parlamentul nu are dreptul sa aduca amendamente la text, singurul raspuns responsabil pe care il putem oferi cetatenilor este sa respingem acordul si sa incepem sa lucram la o legislatie mai buna", a spus el.

David Martin isi va prezenta la 25 aprilie proiectul de raport cu recomandarea de respingere a ACTA, Comisia pentru comert international (INTA) a PE, cea care va decide in acest dosar, isi va exprima votul pana la sfarsitul lunii mai, urmand ca votul in cadrul plenului PE sa aiba loc in iunie.

Negociat intre Uniunea Europeana, SUA, Japonia, Canada, Noua Zeelanda, Australia, Singapore, Coreea de Sud, Maroc, Mexic si Elvetia, ACTA urmareste sa combata contrafacerea in sens larg, de la medicamente la filme sau produse muzicale descarcate ilegal pe Internet.

Inca de la anuntul din ianuarie privind semnarea sa, ACTA a starnit critici dure si chiar proteste in strada.

Miercuri, reprezentanti ai mai multor organizatii nonguvernamentele internationale, printre care Amnesty International, Reporteri fara Frontiere si Oxfam, au cerut la o dezbatere in PE ca Uniunea Europeana sa renunte la ACTA in forma sa actuala, considerandu-l o amenintare pentru libertatea de exprimare si de informare si criticand lipsa de transparenta in care a fost semnat.

La dezbaterea de joi, organizatia umanitara Medici fara Frontiere a criticat la randul sau ACTA, considerandu-l un pericol la adresa medicamentelor generice pentru tarile in curs de dezvoltare, deoarece acestea ar putea fi oprite la vama pe baza prevederilor privind incalcarea marcilor inregistrate. Acuzatia este respinsa de Comisia Europeana, cea care a negociat acordul din partea UE.

Comisia Europeana a decis trimiterea ACTA la Curtea Europeana de Justitie, in contextul ingrijorarilor exprimate in Europa cu privire la posibila incompatibilitate a acordului cu drepturile si libertatile fundamentale. Executivul UE a facut totodata apel la Parlamentul European sa nu ia o decizie asupra ACTA pana cand CEJ nu-si va exprima propria opinie.

Pentru a putea intra in vigoare, ACTA are nevoie si de aprobarea Parlamentului European, care nu poate insa aduce si modificari. Comisia pentru comert international a PE a decis recent sa nu adreseze propria sesizare catre Curtea Europeana de Justitie, decizie care ar fi dus la prelungirea dezbaterilor din legislativ pe subiectul ACTA.

In prezent, ACTA se afla in stadiul dezbaterilor in mai multe comisii ale PE. La 20 martie, Comisia de petitii a declarat admisibila o petitie semnata de 2,5 milioane de persoane impotriva ACTA.

Romania, semnatara a ACTA, a anuntat la 24 februarie ca va amana ratificarea acordului pana la pronuntarea Curtii Europene de Justitie, dupa ce mai multe state suspendasera la randul lor procesul de ratificare.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#ACTA respins Parlamentul European, #raport Parlamentul European ACTA, #Parlamentul European respingere ACTA , #ACTA
Comentarii