14 persoane acuzate de un prejudiciu de 20 milioane euro, trimise in judecata

Marti, 23 Decembrie 2008, ora 16:58
5985 citiri
14 persoane acuzate de un prejudiciu de 20 milioane euro, trimise in judecata

Procurorii anticoruptie au trimis, marti, in judecata 14 persoane, printre care se afla directorul ADS Prahova, Dumitru Oproescu, primarul comunei Gorgota, Verona Ionita, si mai multi functionari publici, pentru un prejudiciu de 20 de milioane de euro creat prin retrocedari ilegale.

Potrivit unui comunicat remis, marti, de DNA, Dumitru Oproescu, director Administratia Domeniilor Statului (A.D.S.) Prahova si membru al Comisiei judetene, pentru stabilirea dreptului de proprietate privata asupra terenurilor agricole si a celor forestiere Prahova, este acuzat de abuz in serviciu contra intereselor publice.

In judecata a fost trimis si Catalin Constantin Stan, fost membru colectiv tehnic din cadrul Institutiei Prefectului Judetului Prahova si fost subprefect, in sarcina caruia s-a retinut infractiunea de abuz in serviciu contra intereselor publice.

Veronica Ionita, primar al comunei Gorgota si membru al Comisiei locale de fond funciar, este acuzata de complicitate la fals material in inscrisuri oficiale, complicitate la fals in inscrisuri sub semnatura privata, ambele in forma continuata precum si abuz in serviciu contra intereselor publice.

De asemenea, Sofia Radu, secretar al Primariei Gorgota si membru al Comisiei locale de fond funciar Gorgota, a fost trimisa in judecata pentru infractiunile de complicitate la fals material in inscrisuri oficiale, complicitate la fals in inscrisuri sub semnatura privata, ambele in forma continuata precum abuz in serviciu contra intereselor publice.

Tudora Vasile, referent contabil sef la Primaria Gorgota, va raspunde in instanta, potrivit DNA, pentru infractiunile de complicitate la fals material in inscrisuri oficiale, complicitate la fals in inscrisuri sub semnatura privata, ambele in forma continuata si complicitate la abuz in serviciu contra intereselor publice, iar Mariana Sotir, fost agent agricol, pentru infractiunile de fals material in inscrisuri oficiale, complicitate la fals in inscrisuri sub semnatura privata, ambele in forma continua si abuz in serviciu contra intereselor publice.

Au mai fost trimisi in judecata Mariana Stoian, detinator societate comerciala, acuzata de fals material in inscrisuri oficiale, fals in inscrisuri sub semnatura privata si uz de fals, toate in forma continuata precum si complicitate la abuz in serviciu contra intereselor publice si inselaciune.

Valentin Nicolae, in sarcina caruia s-au retinut infractiunile, complicitate la fals in inscrisuri sub semnatura privata, complicitate la fals material in inscrisuri oficiale, toate in forma continuata precum si complicitate la abuz in serviciu contra intereselor publice; Gheorghe Dumitrache, acuzat de complicitate la abuz in serviciu contra intereselor publice, fals in inscrisuri sub semnatura privata in forma continuata.

Vasile Dumitrache, in sarcina caruia s-au retinut infractiunile de complicitate la fals material in inscrisuri oficiale, complicitate la fals in inscrisuri sub semnatura privata, precum si complicitate la abuz in serviciu contra intereselor publice.

Viorel Diaconescu, acuzat de complicitate la fals material in inscrisuri oficiale, complicitate la fals in inscrisuri sub semnatura privata, precum si complicitate la abuz in serviciu contra intereselor publice; Petruta Teodoru, in sarcina careia s-au retinut infractiunile de, complicitate la fals material in inscrisuri oficiale, complicitate la fals in inscrisuri sub semnatura privata, inselaciune, toate in forma continuata si complicitate la abuz in serviciu contra intereselor publice.

Stelian Stoian,care va raspunde pentru complicitate la fals material in inscrisuri oficiale, complicitate la fals in inscrisuri sub semnatura privata, ambele in forma continuata precum si complicitate la abuz in serviciu contra intereselor publice si Madalin Dobra, in sarcina caruia s-au retinut infractiunile de fals in inscrisuri sub semnatura privata in forma continuata si complicitate la abuz in serviciu contra intereselor publice.

Din rechizitoriul intocmit de procurori a rezultat ca, la data de 17 noiembrie 2005, Veronica Ionita, primar al comunei Gorgota, impreuna cu Sofia Radu, secretarul primariei, in calitate de membri ai comisiei locale de fond funciar - avand complicitatea Tudorei Vasile si Simonei Sotir, contabil respectiv agent agricol - au votat pentru admiterea a cinci cereri de reconstituire a dreptului de proprietate asupra unei suprafete totale de 250 de hectare situate pe raza comunei Gorgota, cereri formulate in numele unor persoane neindreptatite si anume Valentin Nicolae, Viorel Diaconescu, Vasile Dumitrache, Steliana Stoian si Petruta Teodoru.

Totodata, sustin procurorii, au inaintat propunerea de validare la Comisia judeteana pentru stabilirea dreptului de proprietate privata asupra terenurilor agricole si a celor forestiere Prahova, cunoscand ca documentele care faceau dovada dreptului de proprietate sunt false.

Aceste documente au fost falsificate in parte chiar in sediul primariei Gorgota de catre Mariana Stoian, Gheorghe Dumitrache, Madalin Dobra si Simona Mariana Sotir, afirma anchetatorii. Cele cinci cereri priveau retrocedarea a cate 50 de hectare de teren agricol.

Ulterior, la data de 2 februarie 2006, ca urmare a neindeplinirii, cu stiinta a atributiilor de serviciu de catre Constantin Catalin Stan, in calitatea sa de sef al Colectivului tehnic din cadrul Institutiei Prefectului Judetului Prahova, in sensul neverificarii legalitatii documentelor care priveau cele cinci dosare de reconstituire a dreptului de proprietate pentru cei cinci inculpati neindreptatiti la restituire, Comisia judeteana pentru stabilirea dreptului de proprietate privata asupra terenurilor agricole si a celor forestiere Prahova a hotarat validarea reconstituirii dreptului de proprietate pentru cele cinci persoane.

Pentru ca in comuna Gorgota nu mai exista rezerva de teren pentru punerea in posesie, precizeaza procurorii, la data de 22 iunie 2006, comisia judeteana a decis, pe baza prezentarii, cu stiinta, a unei situatii nereale, de catre Dumitru Oproescu, trecerea din domeniul public al statului in domeniul privat, a unei suprafete de 250 de hectare apartinand Fermei de cercetare si productie agricola Stoenesti, aflata in administrarea Universitatii de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara Bucuresti (USAMVB).

Terenul a fost folosit pentru punerea in posesie a persoanelor carora Comisia judeteana le validase anterior reconstituirea drepturilor de proprietate. Procesele verbale de punere in posesie au fost semnate la data de 8 august 2006 de catre Veronica Ionita, Sofia Radu si Simona Mariana Sotir, desi nu erau intrunite conditiile prevazute de legile fondului funciar. Ulterior, au fost emise titlurile de proprietate 36-41/2006 pe numele cele cinci persoane neindreptatite, pentru o suprafata totala de 250 hectare, statul fiind astfel prejudiciat cu suma de 20.000.000 Euro.

In cauza s-a dispus instituirea sechestrului asigurator asupra unor bunuri imobile si mobile apartinand Marianei Stoian, Veronicai Ionita, Sofiei Radu, Simonei Sotir, Tudorei Vasile, lui Viorel Diaconescu, Vasile Dumitrache, Gheorghe Dumitrache, Stelianei Stoian si lui Valentin Nicolae.

De asemenea, s-a instituit sechestru asigurator asupra suprafetei de 50 de hectare obtinute in mod fraudulos de Petruta Teodora si a unei suprafete de 25 hectarea din suprafata de 50 hectare obtinuta prin aceeasi modalitate de Valentin Nicolae, precizeaza comunicatul DNA. Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Prahova.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#DNA trimis judecata, #persoane acuzate, #prejudiciu euro, #abuz uz de, #procurori DNA , #acuzatii