Ancheta a Comisiei Europene la Aeroportul din Cluj - directorul se asteapta la un raspuns peste 15 ani

Vineri, 31 Iulie 2015, ora 17:25
4586 citiri
Ancheta a Comisiei Europene la Aeroportul din Cluj - directorul se asteapta la un raspuns peste 15 ani
Foto: Ziare.com

Directorul Aeroportului International "Avram Iancu" din Cluj, David Ciceo, a declarat vineri ca va pune la dispozitia anchetatorilor toate actele necesare anchetei initiate de Comisia Europeana, in urma unei plangeri potrivit careia aeroportul ar fi acordat un ajutor de stat ilegal operatorului aerian Wizz Air, in timp ce institutia ar fi beneficiat, la randul sau, de un ajutor de stat de la CJ Cluj, sub forma de finantare publica.

"Este vorba de o reclamatie neadevarata. Noi sprijinim aceasta investigatie, vom pune toate actele la dispozitie si se va dovedi ca Aeroportul Cluj si Consiliul Judetean Cluj a respectat integral legislatia europeana in vigoare", a spus directorul aeroportului clujean, pentru Agerpres.

Aeroporturi din Romania, investigate la nivel european - Conditii avantajoase pentru operatori si ajutoare de stat?

David Ciceo a mai mai amintit ca o ancheta similara s-a desfasurat la aeroportul din Timisoara si ca rezultatele nu se cunosc nici astazi.

"Pot sa va mai spun ca la Timisoara au inceput investigatia in 2011 si nu exista niciun rezultat inca, deci este posibil sa dureze 5 sau 6 ani. Dupa rezultat exista posibilitatea de apel, deci probabil dupa 10-15 ani vom avea un raspuns", a spus Ciceo.

La randul sau, vicepresedintele CJ Cluj, Vakar Istvan, si-a exprimat increderea ca ancheta va dezvalui ca nu au fost facute nereguli si ca legea a fost respectata.

Ce investigheaza Comisia Europeana

Comisia Europeana a initiat doua investigatii aprofundate separate pentru a stabili daca masurile adoptate in favoarea a doua aeroporturi din Transilvania, Cluj-Napoca si Targu Mures (aflate in proprietatea statului) si a transportatorilor aerieni care le utilizeaza (in principal Wizz Air) sunt conforme cu normele Uniunii Europene privind ajutoarele de stat, potrivit unui comunicat al Executivului comunitar.

Investigatiile vizeaza indeosebi taxele de marketing platite companiei Wizz Air de catre Aeroportul International Cluj-Napoca si tarifele aeroportuare reduse oferite de Aeroportul Transilvania Targu Mures transportatorilor aerieni care opereaza zboruri de pe aeroportul respectiv.

In plus, in cadrul investigatiei, Comisia va examina si subventiile primite, la randul lor, de aeroporturi din partea autoritatilor locale.

Comisia a primit o plangere potrivit careia aeroportul a acordat un ajutor de stat ilegal operatorului aerian Wizz Air, prin intermediul unor conditii avantajoase in cadrul anumitor acorduri incheiate intre companie si aeroport, in timp ce aeroportul a beneficiat, la randul sau, de un ajutor de stat de la Consiliul Judetean Cluj, sub forma de finantare publica.

Prin urmare, Comisia a examinat o serie de acorduri incheiate de Aeroportul Cluj-Napoca cu Wizz Air intre 2007 si 2010. In temeiul acestor acorduri, Wizz Air este remunerat pentru servicii de publicitate prestate judetului Cluj, in schimbul unor conditii diverse legate de prezenta si amploarea operatiunilor companiei Wizz Air pe Aeroportul Cluj-Napoca. De asemenea, aceste acorduri stabilesc conditiile aplicabile serviciilor de handling la sol pe care aeroportul le furnizeaza companiei Wizz Air.

In acest stadiu, CE isi exprima ingrijorarea in legatura cu posibilitatea ca unele dintre clauzele acordurilor sa acorde companiei Wizz Air un avantaj economic nejustificat fata de concurentii sai, deoarece acest transportator aerian beneficiaza de conditii excesiv de favorabile si niciun operator privat nu ar fi acceptat sa-i acorde conditii similare in imprejurari similare.

Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Fostul preşedinte Traian Băsescu, naşul medicului Cătălin Cîrstoiu, este de părere că alegerea acestuia pentru a candida la Primăria generală a Capitalei cu susţinerea PSD şi PNL...
#ancheta Comisia Europeana Aeroport Cluj, #ancheta Comisia Europeana Aeroport Timisoara, #Wizz Air aeroport Cluj , #aeroport