Se intampla in Romania: Noua pista a aeroportului din Cluj s-a infundat intr-o casa

Marti, 03 Ianuarie 2012, ora 13:31
3570 citiri
Se intampla in Romania: Noua pista a aeroportului din Cluj s-a infundat intr-o casa
Foto: travelmix.ro

Lucrarile de constructie la noua pista pe care o va avea Aeroportul International "Traian Vuia" din Cluj-Napoca se infunda intr-o cladire a Ministerul Aparararii Nationale (MApN).

Fostul vicepresedinte al CJ Cluj, Radu Bica, ramane in arest

Concret, investitia de 38 milioane de euro in noua pista a Aeroportului Cluj s-a impotmolit intr-o casa darapanata care apartine MApN, care de ani de zile nu mai foloseste la nimic, construita inca de pe vremea lui Gheorghe Gheorghiu Dej, informeaza Evenimentul zilei in editia electronica de marti.

Chiar daca sefii Consiliului Judetean (CJ) din Cluj aveau tot timpul din lume sa rezolve problema demolarii - din punct de vedere birocratic - inainte de inceperea proiectului, acest lucru nu s-a intamplat, iar lucrarile au fost astfel sistate.

Imobilul care sta in calea noii piste a aeroportului din Cluj se afla in mijlocul campului, inca de pe vremea lui Gheorghe Gheorghiu Dej, adapostind statul major al mai multor unitati militare care aveau rolul de a apara aeroportul clujean.

Ca lucrarile la noua pista sa avanseze este nevoie, mai exact, ca aceasta casa sa fie scoasa din patrimoniul MApN, sa fie trecuta in proprietatea CJ Cluj si apoi emisa o autorizatie de demolare.

Insa aceste proceduri le-au dat de furca sefilor CJ, care pana acum nu au reusit sa faca decat un prim pas: au depus o cerere la Ministerului Apararii si asteapta, fara sa se impacienteze, un raspuns. Dar acest raspuns n-a venit.

Nu proiectantii sunt de vina

Reprezentantii IPTANA Bucuresti, firma care proiecteaza pista, spun ca autoritatile locale stiau de existenta acelei case de cativa ani, obstacolul fiind evidentiat intr-un studiu privind dezvoltarea Aeroportului International.

"S-a sperat ca se va obtine o hotarare de guvern care sa urgenteze trecerea acestui imobil de la Ministerul Apararii Nationale la Consiliul Judetean Cluj. Procedura a inceput in 2010, dar pana in prezent problema nu a fost rezolvata", a explicat un oficial al IPTANA Bucuresti.

Directorul Aeroportului Cluj Napoca, David Ciceo, priveste intamplarea intr-un mod fatalist: "Ne incurca mult situatia, pentru ca nu putem continua lucrarile. Demersurile sunt facute de mult timp la MApN, dar inca nu avem un raspuns".

"La momentul in care s-a realizat planul se stia faptul ca pe traiectul pistei exista o casa a Ministerului Apararii Nationale, dar s-a crezut ca se vor obtine mai repede actele cu privire la demolarea acesteia. Proiectantul ne-a spus din prima ca trebuie demolata aceasta casa", a adaugat Ciceo.

Boc a discutat cu liderii PDL Cluj despre situatia din judet dupa arestarea lui Apostu

Noua pista urmeaza sa aiba o lungime de 3.500 de metri, permitand decolarea si aterizarea avioanelor de mare tonaj. Noua cale de rulare se construieste la cativa metri de cea veche, avand unghiul de aterizare modificat, astfel incat aeronavele sa nu mai survoleze cartierele Clujului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Alegeri 2024. Începe depunerea candidaturilor pentru alegerile locale din 9 iunie
Alegeri 2024. Începe depunerea candidaturilor pentru alegerile locale din 9 iunie
Partidele politice, alianţele, organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale şi candidaţii independenţi vor putea, începând de marţi până pe 30 aprilie, ora 23.59,...
Cei mai influenți zece europarlamentari români. Cu cât sunt plătiți și care dintre ei candidează din nou FOTO
Cei mai influenți zece europarlamentari români. Cu cât sunt plătiți și care dintre ei candidează din nou FOTO
După alegerile europarlamentare din 9 iunie, România va avea în continuare treizeci și trei de reprezentanți în plenul Parlamentului European (PE), dar nu toți se remarcă prin activitatea...
#aeroport Cluj Napoca, #noua pista aeroport Cluj Napoca, #pista infunda casa MApN, #noua pista Traian Viua Cluj , #aeroport