Abuzul de alcool ucide 3 milioane de oameni anual. Trei sferturi dintre acestia sunt barbati

Vineri, 21 Septembrie 2018, ora 19:31
3783 citiri
Abuzul de alcool ucide 3 milioane de oameni anual. Trei sferturi dintre acestia sunt barbati
Foto: Arhiva Pixabay

Peste trei milioane de persoane si-au pierdut viata in 2016 din cauza consumului excesiv de alcool, ceea ce reprezinta unul din 20 de decese la nivel global, a avertizat vineri Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS).

Mai mult de trei sferturi dintre persoanele care si-au pierdut viata din cauza consumului daunator de alcool au fost barbati, potrivit agentiei pe probleme de sanatate a ONU. In ciuda riscurilor dovedite pentru sanatate, consumul global de alcool va creste, potrivit estimarilor, in urmatori zece ani.

"Este timpul sa intensificam actiunile pentru a preveni ca aceasta amenintare grava sa afecteze dezvoltarea unei societati sanatoase", indeamna directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, citat in comunicat. "Un numar prea mare de persoane, familiile acestora si comunitatile din care fac parte suporta consecintele consumului daunator de alcool", a completat el.

OMS estimeaza in raportul "Global status report on alcohol and health 2018" ca 237 de milioane de barbati si 46 de milioane de femei au probleme cu consumul de bauturi alcoolice sau abuzeaza de alcool. Cea mai mare incidenta se inregistreaza in Europa si America, iar afectiunile cauzate de consumul de alcool sunt mai frecvente in tarile dezvoltate.

Dintre decesele provocate de consumul de alcool, in 28% dintre cazuri este vorba despre vatamari, cum ar fi accidentele rutiere, autovatamarile sau agresiuni interpersonale. In 21% dintre cazuri, decesul este cauzat de afectiuni digestive, iar in 19% dintre cazuri, de boli cardiovasculare cum ar fi atacul de cord sau accident vascular cerebral.

Circa 2,3 miliarde de persoane din lumea intreaga consuma alcool, cantitatea medie zilnica fiind de 33 de grame de alcool pur, echivalentul a doua pahare de 150 ml de vin, o sticla mare (750 ml) de bere sau doua pahare (40 ml) de bauturi spirtoase.

Europa inregistreaza cel mai mare consum de alcool pe cap de locuitor din lume, desi cantitatea a scazut cu circa 10 procente din 2010. Tendinta actuala indica o crestere la nivel global a consumului per capita in urmatorii zece ani, potrivit raportului, in special in Asia de Sud-Est, Pacificul de Vest si continentele americane.

"Toate tarile ar putea face mai mult pentru a reduce consecintele sociale si pentru sanatate ale consumului daunator de alcool", spune Vladimir Poznyak din cadrul departamentului pentru abuz de substante al OMS. Potrivit acestuia, masuri rentabile si care si-au dovedit eficacitatea includ cresterea taxelor la alcool, restrictionarea publicitatii si limitarea accesului facil la bauturile alcoolice.

La nivel global, 45% dintre cantitatea de alcool consumata este reprezentata de bauturile spirtoase. Pe locul al doilea se afla berea, cu 34% din cantitatea consumata, urmata de vin, care reprezinta 12%.

Potrivit raportului, aproape toate tarile au accize la bauturile alcoolice, dar mai putin de jumatate din state folosesc alte strategii de tarifare precum interzicerea vanzarilor la preturi mici sau a discounturile la cumpararea unor cantitati mari.

Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc, pe cuvântul meu, în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc, pe cuvântul meu, în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Cristian Popescu Piedone a exclus o retragere din cursa pentru Primăria Capitalei, după o solicitare făcută în acest sens de președintele PSD. Marcel Ciolacu i-a sugerat lui Piedone să își...
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Mihai Enache, candidatul AUR la Primăria Capitalei, îi cere Gabrielei Firea să oprească jocul politic "la două capete" şi să se retragă de pe lista PSD - PNL pentru alegerile...
#deces abuz alcool , #alcool