Esti dependent de alcool? Vrei sa te lasi? Gratuit? Afla cum! - Interviu

Duminica, 08 Aprilie 2012, ora 13:31
54182 citiri
Esti dependent de alcool? Vrei sa te lasi? Gratuit? Afla cum! - Interviu
Foto: aliatong.ro

Ai ajuns, in sfarsit, la concluzia ca esti dependent de alcool. Bun! Primul pas in rezolvarea unei probleme este sa recunosti ca ea exista. Dar ce faci mai departe? Te plangi sau iei taurul de coarne?

Tot nu stii ce e de facut? Poate cateva statistici te vor ajuta sa te hotarasti: consumul abuziv de alcool reprezinta cauza a 25% dintre decesele inregistrate la barbatii tineri (intre 15 si 29 de ani), se asociaza cu pana la 60% din cazurile de viol, cu pana la 70% din cazurile de violenta in familie, cu 40% din crime si cu 1 din 6 cazuri de suicid.

Asadar, daca nu vrei ca alcoolul sa fie cel care-ti dicteaza viata si te-ai hotarat, intr-adevar, sa renunti la dependenta "oamenilor slabi", cum i se mai spune dependentei de alcool, atunci trebuie sa stii ca Alianta pentru Lupta Impotriva Alcoolismului si Toxicomaniilor (ALIAT), organizatie nonguvernamentala care deruleaza proiecte in domeniul adictiilor din Romania inca din anul 1999, ofera astfel de servicii gratuit.

Ce inseamna, mai exact, servicii gratuite in cazul dependentei de alcool, ce criterii trebuie sa indeplineasca cei care vor sa beneficieze de astfel de servicii si cum iau legatura cu profesionistii in adictii? Echipa ALIAT a explicat, intr-un interviu acordat Ziare.com, care sunt pasii ce trebuie urmati.

Un dependent de alcool a ajuns la concluzia ca vrea sa se trateze. Ce se intampla mai departe?

Interventiile intr-un astfel de domeniu se adapteaza in functie de persoana (momentul in care se afla aceasta), de gravitatea consumului (in cazul depresiei cronice severe se impune dezintoxicare pentru a evita riscul de sevraj complicat, abia apoi putand discuta despre o interventie propriu-zisa), suportul socio-familial, nivelul de stabilitate socio-profesionala, etc. In acest sens, este dificil sa dam un raspuns standard. Indicat ar fi sa ne contacteze pentru o evaluare standardizata a consumului.

Cum ajung dependentii de alcool la ALIAT?

Persoanele care au nevoie de serviciile noastre ne acceseaza prin intermediul medicilor psihiatri din majoritatea spitalelor din Bucuresti cu care am facut parteneriate - aproximativ 300 de medici de familie au beneficiat de trainingurile oferite de specialistii ALIAT in "Detectia precoce si interventiile scurte in consumul problematic de alcool".

Astfel, medicii de familie au invatat sa intervina eficient in problemele legate de consumul abuziv de alcool al pacientilor lor, stimuland in acest mod orientarea precoce spre tratament a pacientilor cu probleme de consum de alcool.

Pot sa ne apeleze si prin intermediul site-ului Centrelor ALIAT www.alcocentru.ro, prin intermediul platformei online de tipul e-health www.alcohelp.ro si prin intermediul site-ului asociatiei noastre, www.aliatong.ro, si prin alte surse: prieteni, familie.

Ce inseamna servicii gratuite oferite persoanelor dependente de alcool?

In cele doua centre deschise (Bucuresti si Targoviste), ALIAT ofera servicii gratuite de ingrijire a sanatatii (psihoterapie individuala sau de grup, prevenirea recaderilor, consult psihiatric), dezvoltare personala (consolidarea motivatiei de a face schimbari pozitive in viata lor), servicii de psihoeducatie atat persoanelor cu un consum problematic, cat si familiilor acestora.

De asemenea, ofera si formare profesionala - consiliere vocationala, cursuri de calificare profesionala autorizate.

In programul derulat in Centrele ALIAT, cresterea eficacitatii tratamentului acordat beneficiarilor are loc si prin procesul de reinsertie socio-profesionala. Astfel, 45 de persoane au finalizat deja cursuri de calificare profesionala autorizate si alte 45 urmeaza sa inceapa un astfel de curs. Toate aceste persoane beneficiaza de servicii de integrare profesionala din partea asistentilor sociali si a consilierilor vocationali din cele doua centre ALIAT.

Serviciile oferite in cadrul Centrelor ALIAT sunt gratuite si confidentiale si respecta standardele de etica general acceptate in domeniul serviciilor de sanatate mintala. Atitudinea noastra este una nemoralizatoare, deschisa, de acceptare si colaborare.

Cine beneficiaza de serviciile ALIAT? Cati dependenti de alcool au apelat deja la ALIAT in lupta lor cu alcoolul?

Serviciile ALIAT au fost accesate atat de persoane tinere, cu varsta peste 18 ani, dar si de persoane trecute de varsta de 60 de ani. Media de varsta a beneficiarilor celor doua Alcocentre este de 45 de ani.

Pana in prima jumatate a lunii aprilie, aproximativ 340 de persoane au beneficiat de servicii psiho-sociale in cele doua Alcocentre. Dintre acestea, 271 sunt persoane cu un consum problematic de alcool, iar 69 sunt membrii familiior persoanelor consumatoare. O alta componenta o reprezinta serviciile acordate membrilor familiilor in care exista o persoana cu un consum problematic de alcool.

Organizatia Mondiala a Sanatatii estimeaza ca pentru fiecare persoana care consuma abuziv alcool, alte 7 persoane au de suferit (parteneri de viata, familie, rude, prieteni).

Care sunt criteriile dupa care sunt acceptati cei care vor sa se lase de alcool?

Centrele Asociatiei ALIAT asigura accesul egal la servicii tuturor categoriilor sociale fara discriminare de sex, religie, orientare sexuala, situatie sociala etc. Persoanele care acceseaza serviciile trebuie sa aiba varsta minima de 18 ani si sa detina un act de identitate(BI/CI). De asemenea, centrele ALIAT nu ofera servicii de urgenta sau internare.

In ce consta ajutorul?

In primul rand, prin evaluarea severitatii consumului de alcool, evaluare medicala si/sau psihiatrica, includerea in modulul de interventie psihoterapeutica propriu-zisa (individual sau de grup). Pe parcursul intregii interventii psihoterapeutice, beneficiarii sunt asistati si monitorizati de catre managerul de caz.

Cat dureaza programul? Pana cand va putea ALIAT sa ofere astfel de servicii celor care au probleme cu alcoolul?

Programul "Centrul de incluziune sociala pentru persoanele dependende de alcool", proiect cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013, a inceput in ianuarie 2011 si se termina in decembrie 2013.

Ce trebuie sa faca si ce nu trebuie sa faca participantii pe durata programului?

Pentru ca o persoana cu un consum problematic de alcool sa poate beneficia de serviciile centrelor ALIAT este nevoie, in primul rand, de o programare telefonica sau online. De asemenea, beneficiarii sunt rugati ca, inainte de intalnirile cu specialistii nostri, sa evite consumul de alcool.

Despre ALIAT

In prezent, programele ALIAT acopera intreaga plaja de servicii in domeniul abuzului si dependentei de alcool si droguri - prevenirea initierii consumului, tratamentul abuzului si dependentei, ingrijiri paleative, training pentru profesionisti si cercetare.

Toate proiectele ALIAT au fost/sunt interventii noi pentru Romania, au eficienta dovedita in studii internationale si includ specialisti de prestigiu, atat romani, cat si straini.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#dependenta alcool tratament, #consum abuziv alcool Romania, #alcool tratament ALIAT, #tratament alcool gratuit , #alcool