Legea berii a trecut de Parlament

Miercuri, 05 Mai 2010, ora 16:31
2624 citiri
Legea berii a trecut de Parlament

Camera Deputatilor a adoptat, miercuri, Legea privind aprobarea unor masuri financiare pentru IMM-urile din industria berii, in ciuda criticilor formulate de seful statului, care a trimis actul normativ spre reexaminare in februarie 2007.

Deputatii au adoptat, cu 228 voturi favorabile, 12 "impotriva"si 30 abtineri, Legea berii cu amendamente fata de forma adoptata de Senat in martie 2007. Camera Deputatilor este for decizional in acest caz, iar actul normativ merge la promulgare.

Potrivit articolului 1 al actului normativ adoptat miercuri, "se scutesc la plata obligatiile fiscale restante la data de 31 decembrie 2008 si neachitate pana la data intrarii in vigoare a prezentei legi, reprezentand accize, impozit pe profit si T.V.A., datorate de intreprinderile mici si mijlocii din industria berii, care indeplinesc conditiile prevazute la art. 3, cu exceptia obligatiilor cu retinere la sursa si a T.V.A. datorata in vama".

De asemenea, "se scutesc la plata obligatiile fiscale accesorii reprezentand dobanzi, penalitati si majorari de intarziere aferente obligatiilor fiscale scutite conform alineatului anterior, calculate pana la data intrarii in vigoare a prezentei legi", se mai arata in proiect..

Legea stipuleaza si o serie de conditii pe care trebuie sa le indeplineasca IMM-urile pentru a putea beneficia de facilitatile enuntate, printre care conditia de a fi declarat, pana la data de 15 ianuarie 2009, ca au capacitate de productie mai mica de 200 mii hl/an, si conditia de a nu se fi aflat in procedura de faliment pana la data intrarii in vigoare a acestei legi.

Conform articolului 9, modificat de Camera Deputatilor, "Schema de ajutor de stat nu va putea fi pusa in aplicare decat dupa notificarea la Comisia Europeana si obtinerea autorizarii schemei de ajutor de stat conform reglementarilor in domeniu ale Uniunii Europene".

Deputatul PDL Daniel Oajdea a afirmat, in urma votului de miercuri, ca a votat impotriva actului normativ pentru ca apreciaza drept incorecta acordarea unor facilitati fiscale doar producatorilor din industria berii, si nu tuturor.

Legea in cauza a fost adoptata in noiembrie 2006 de Camera Deputatilor, insa seful statului a cerut reexaminarea in februarie 2007. Actul normativ a fost adoptat din nou de Senat in martie 2007, ajungand din nou pe masa deputatilor. In iunie 2007, legea a fost respinsa de Camera inferioara cu 124 de voturi contra, 51 de voturi pentru si 28 de abtineri, insa procedura nu a fost dusa pana la capat, proiectul fiind reintrodus pe ordinea de zi.

Presedintele Traian Basescu a atras atentia, in cererea de reexaminare a Legii berii, ca "actul normativ contravine art. 87-89 din Tratatul de Instituire a Comunitatii Europene si legislatiei secundare adoptate in baza acestuia". Astfel, sustine Presedintia, ajutoarele pe care le-ar acorda statul roman companiilor respective sunt interzise de legislatia UE. De altfel, actul normativ a fost vehement atacat de Traian Basescu, cu ocazia prezentei la bilantul DNA, pe 6 februarie 2007.

La acea data, seful statului a vorbit, amintind de proiectul legii berii, despre oameni politici care fac legi in sprijinul infractorilor, ceea ce a dus la un conflict direct cu Parlamentul, care i-a cerut lui Basescu sa isi retraga afirmatiile de natura, au spus ei, a leza imaginea Legislativului.

Initiatorii legii depuse in 2006 sunt deputati PDL: Dragus Radu-Catalin, Iordache Gratiela Denisa, Man Mircea, Movila Petru, deputatul PSD Amarie Constantin, si ai PNL: Adomnitei Cristian Mihai, Boureanu Cristian Alexandru. Unii dintre initiatori nu mai sunt in prezent parlamentari.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#lege bere, #Lege Parlament, #trecer lege bere , #alcool
Comentarii
Poza DECEBALUS
DECEBALUS
rank 5
In sfarsit o masura concreta...