Pastila care vindeca alcoolismul - mit sau realitate?

Duminica, 06 Noiembrie 2011, ora 21:49
91295 citiri
Pastila care vindeca alcoolismul - mit sau realitate?
Foto: addictvoice.com

Cand spui "pastila care vindeca dependenta de alcool" sau "pastila pentru alcoolism" e ca si cum ai spune ca exista leac pentru cancer sau pentru SIDA. Or stim cu totii ca nu exista nimic pe lumea asta care sa-i vindece pe alcoolici.

In afara de propria lor vointa, de motivatii care foarte rar pot fi gasite in societatea de masa, de asteptari si de cei care ii iubesc. Din pacate, "stimulentele" astea nu exista sub forma de pastile. Cel putin, nu inca!

Iar cand mai multi oameni iti povestesc ca apropiati de-ai lor au fost, recent, sa ceara ajutor in lupta cu alcoolul si li s-a spus ca li se va administra "o pastila care ii vindeca de alcool" poti sa ramai, oare, indiferent?

Nu cand problema se pune in felul urmator: oamenii dependenti de alcool care apeleaza la ajutorul altor oameni, angajati ai unor centre de tratament pentru adictii, nu cer sperante. Daca au ajuns acolo, inseamna ca nu sunt la prima incercare de a se lasa de alcool si ca nu mai vor povesti, ci solutii.

Cum au ajuns dependenti de alcool si de ce? Nu eu sunt in masura sa judec asta si nu cred ca este cineva in masura sa poata judeca asa ceva. Fiecare viata care a fost, este si va fi a avut, are sau isi va avea viciile ei, mai multe sau mai putine.

La ANA

Ca sa-i lamuresc atat pe cei care au apelat la servicilile unui Centru de Asistenta Integrata a Adictiilor (CAIA) din Bucuresti, cat si pe cititorii Ziare.com, Agentia Nationala a Medicamentului (ANM) a permis centrelor CAIA sa foloseasca in tratamentul dependentei de alcool "o pastila minune" care ii vindeca pe alcoolici. Sau, cel putin, asta sustin mai multe persoane care au solicitat ajutorul centrelor din Capitala.

Pentru ca este greu de crezut asa ceva, am sunat la numerele de telefon ale Centrelor de Asistenta Integrata a Adictiilor din Bucuresti, in numar de trei, unul pentru doua sectoare: CAIA Pantelimon, CAIA Obregia si CAIA Pericle. Cum, initial, n-am primit niciun raspuns, m-am adresat Agentiei Nationale Antidrog (ANA), de care tin centrele CAIA.

Le-am trimis un mail si am primit raspuns. Potrivit directorului ANA, chestorul Sorin Oprea, "Centrele de Asistenta Integrata a Adictiilor - CAIA, ofera servicii integrate de asistenta medicala, psihologica si sociala pentru consumatorii de droguri si alcool.

Programul de tratament are urmatoarele etape: evaluare medicala, psihologica si sociala; realizarea planului individualizat de asistenta ce cuprinde tipul de interventii medicale, psihologice si sociale necesare asigurarii procesului terapeutic in functie de nevoile beneficiarului; interventii medicale in vederea mentinerii abstinentei si evaluarii starii de sanatate; interventii psihologice cu scopul prevenirii recaderilor si cresterea motivatiei pentru schimbare; interventii sociale necesare reabilitarii si reinsertiei beneficiarilor".

"In cazul consumatorilor de heroina, tratamentul medicamentos consta in implementarea urmatoarelor tipuri de programe: program de mentinere cu Metadona, program de mentinere cu Buprenorfina/Naloxona si program de mentinere cu Naltrexona. Precizam ca tratamentul medicamentos este recomandat ca parte a planului individualizat de asistenta", se precizeaza in mailul primit de la ANA.

Pe de alta parte, daca in cazul consumului de droguri, mentinerea se face cu Metadona, Buprenorfina/Naloxona si cu Naltrexona, ANA subliniaza ca "in cazul consumatorilor de alcool, tratamentul medicamentos consta in administrarea de Naltrexona, tratament dovedit eficient in tratarea dependentei de alcool daca este realizat in paralel cu interventii psiho-sociale".

Obiectivele programului de mentinere a abstinentei pentru dependentii de alcool, mai scrie Sorin Oprea, sunt urmatoarele: "diminuarea gradului de risc pentru sine si pentru ceilalti (agresivitate fizica si verbala), cresterea motivatiei, prevenirea recaderilor, cresterea ratei de mentinere in tratament prin administrarea continua a naltrexonei si prin oferirea de suport psihoterapeutic si, nu in ultimul rand, ameliorarea starii de sanatate".

...la CAIA

Nelamurita de marile derapaje dintre valoarea de adevar a plangerilor pe care le-am primit de la cei care spun ca au cerut ajutor, au auzit de "pastila minune" si s-au speriat, a informatiilor gasite pe Internet si a celor date de ANA, am hotarat sa revin la CAIA. Dupa mai multe incercari, la fiecare centru CAIA, in parte, am reusit sa mai fac putina lumina in cazul "pastilei care vindeca alcoolismul".

Singurul raspuns pe care am reusit sa-l obtin de la CAIA a fost de la unul dintre asistentii sociali de la centrul Pericle, Laurentiu Nedelcu, potrivit caruia activitatea centrului nu se rezuma doar la alcoolici, ci si la dependentii de droguri.

Conversatia a inceput cu "Dar nu stiu de ce sunati la centrele noastre, ca la sediul central al Agentiei (Agentia Nationala Antidrog - n.red.) exista o persoana responsabila de acest lucru". Si, cu fiecare raspuns pe care mi-l dadeau cei de la CAIA, ma trimiteau "catre persoana de la Agentie care se ocupa de Realtii Publice: "Daca doriti informatii despre program si despre orice se intampla la CAIA Pericle, trebuie sa faceti o solicitare catre Agentie".

Intr-un final, dupa ce au inteles de ce am sunat, mi-au explicat ca la Centrele de Asistenta Integrata a Adictiilor nu exista programe particularizate pentru fiecare tip de dependenta, ci sunt tratate adictiile, in general.

"Nu avem programe speciale pentru dependentii de alcool. Noi ne ocupam doar pe partea de droguri. Putem trata orice inseamna dependenta, dar nu este un program special pentru alcoolici. Daca se adreseaza un alcoolic unitatii noastre, nu este nicio problema. Urmeaza aceeasi procedura. Dar nu este un program special pentru el, dependentul de alcool", mi-a explicat Laurentiu Nedelcu.

... si inapoi, la ANA

Degeaba o sa cautati in DEX si pe Internet despre Naltrexona, informatiile fie nu exista - DEX-ul nu stie ce este Naltrexona si, daca n-a aflat pana acum, este foarte posibil ca atunci cand o sa afle sa o faca dintr-o sursa prost informata, fie sunt gresite - cum este cazul celor pe care o sa le gasiti in zeci de pagini web. Dar asta am aflat dupa ce am vorbit cu purtatorul de cuvant al Agentiei Nationale Antidrog (ANA), Bogdan Gheorghe.

Exista "pastila pentru alcoolism"?

"Exista un tratament medicamentos dovedit stiintific, Naltrexona, care vindeca dependenta de alcool. Exista sub numele de "Revia". El nu merge singur. Celor care vin la CAIA li se explica: nu merge luat singur. Adica: daca iau doar acest medicament si atat, n-or sa rezolve problema. Medicamentul merge impreuna cu terapie psihologica".

A fost testat si pentru dependenta de alcool? Potrivit mai multor surse, a fost testat doar pentru dependenta de heroina.

"Atata timp cat medicamentul este pe piata, are nevoie de autorizatie de la Agentia Nationala a Medicamentului (ANM), si niciun medicament nu poate sa fie pus pe piata daca nu exista, inainte, o cercetare stiintifica.

Pe prospect este chiar precizat: Revia este folosit atat in cazul dependentei de opioide, cat si in cazul dependentei de alcool. Dar nu ca si tratament medicamentos administrat singular. El trebuie sa fie parte a unui program terapeutic".

Oamenii care nu au auzit de Revia, si sunt majoritari, dar care au auzit de Naltrexona, daca dau o cautare pe celebrul Google, or sa gaseasca urmatoarele informatii: este folosita pe post de substitut al substantei de care sunt dependenti cei in cauza, alaturi de Suboxona sau Metadona. Naltrexona blocheaza receptorii placerii, asadar nu te mai simti bine dupa ce bei pentru ca alcoolul nu mai are ce receptori sa mai satisfaca.

"Metadona si Suboxona nu se folosesc in cazul alcoolului. Centrul CAIA este, intr-adevar, un centru de asistenta integrata a adictiilor. Noi tratam si consumatorii de droguri supuse controlului, dar si dependentii de alcool.

In Bucuresti, nu am avut solicitari intr-un numar foarte mare pentru consumatorii de alcool, de cand am deschis noi cele trei centre CAIA, in 2007 a fost deschis primul centru, in Pantelimon, si in 2008 Obregia si Pericle.

La Pericle, unde v-au spus ca nu au nimic special pentru dependentii de alcool, au fost facute, din 2008 si pana acum, doar patru cereri de ajutor privind consumul de alcool. Iar cei patru au beneficiat de tratament.

La celelalte doua nu cred sa fi fost depuse prea multe cereri. Poate si pentru ca problematica noastra este, in Bucuresti, in special pentru consumatorii de heroina. Din pacate, si noi avem un numar limitat de locuri din punct de vedere al resurselor umane, al posibilitatii achizitionarii medicamentelor si asa mai departe.

Daca ele sunt ocupate, atunci, intr-adevar, este posibil ca ei sa fi fost indreptati catre spital, pentru dezintoxicare intraspitaliceasca, sau catre alte centre de tratament, care folosesc Naltrexona. Pe de alta parte, la centrul nostru din Harghita si la centrul din Dolj, avem numai consumatori de alcool in tratament. Daca in Bucuresti sunt cereri putine din partea consumatorilor de alcool, in Harghita si in Dolj sunt cereri putine din partea consumatorilor de heroina.

Un alt lucru care trebuie mentionat: Naltrexona nu este un substitut, este un tratament antagonist. Substitutul este folosit doar cand e vorba de tratament agonist. Suboxona si Metadona, fiind stupefiante derivate din opioide, au acelasi efect ca si heroina, atat din punct de vedere al afectarii sistemului nervos central, cat si al incarcarii.

Suboxona si Metadona sunt substitute, Naltrexona, nu. Chiar daca, intr-adevar, ele actioneaza prin reducerea acelei placeri - "craving" - se manifesta si in cazul consumatorilor de alcool, si in cazul consumatorilor de heroina: blocheaza receptorii placerii, asadar nu te mai simti bine dupa ce bei pentru ca alcoolul nu mai are ce receptori sa mai satisfaca.

Ca sa fie clar, Naltrexona nu intra in categoria stupefiantelor, ceea ce inseamna ca si regimul de prescriere, de detinere a medicamentului este mult mai usor, mai putin expus constrangerilor decat in cazul Metadonei si Suboxonei, care intra in categoria stupefiantelor si ai nevoie de un centru in care sa dispui de conditii speciale de depozitare".

Asadar, sa inteleg ca "pastila care vindeca alcoolul" exista?

"Nu putem s-o numim, intr-adevar, pilula minune. Este un tratament medicamentos pentru dependentii de alcool, ce are eficienta in cadrul unui program terapeutic, ce cuprinde si interventii psihologice: prevenirea recaderilor, ca sa nu mai ajunga din nou in consum, cresterea motivatiei pentru schimbare, crearea vointei de schimbare.

Pentru ca vorbim de doua dependente: dependenta fizica si dependenta psihica. Medicamentul realizeaza tratarea dependentei fizice, iar consilierea psiho-sociala vine in sprijinul tratarii psihologice.

Dar de ce se trateaza doua dependente in cadrul aceluiasi centru?

"Este adevarat, adictia de alcool este diferita de cea de droguri. Nu este okay ca, in acelasi tip de centru, sa ai si consumatori de droguri de heroina injectabila, si consumatori de alcool. Este bine, intr-adevar, ca centrele sa fie delimitate.

Dar, in situatia de fata, problemele sunt la nivelul spatiului, al resurselor umane, al numarului de locuri din programul de tratament. Asadar, la nivelul Bucurestiului, luam in calcul si consumatorii de alcool, sa-i tratam. Ecogramele, insa, sunt diferite pentru fiecare adictie, in parte.

Centrele au fost infiintate, de la inceput, pe adictii, in general. Normal, in Bucuresti, noi puteam sa avem un centru CAIA sau zece centre CAIA. La momentul 2008, am putut sa infiintam doar trei centre CAIA, cate un centru pentru doua sectoare. Noi ne-am dorit sa fie in fiecare sector cate doua centre CAIA, unul sa fie pentru consumatorii de droguri de heroina injectabila, si unul pentru alcool, astfel incat sa se faca foarte bine delimitarea intre cele doua tipuri de consum pentru ca si interventiile, din punct de vedere psihologic si social, sunt diferite.

Pe perioada tratamentului, dependentii nu ca nu au voie sa consume fie alcool, fie droguri, ci este recomandabil sa nu consume. Tratamentul acesta este pentru mentinerea abstinentei. Tocmai din acest motiv, noi facem si testari perioadice de urina, pentru consumatorii de droguri injectabile, astfel incat sa ne dam seama daca ei consuma sau nu in continuare heroina sau alcool. Un alt lucru extrem de important in cazul Naltrexonei este ca nu exista risc de supradoza. Doar la Metadona si Suboxona.

Neavand un numar foarte mare de cereri pentru tratamentul de alcool, nu putem sa spunem ca exista un program special numai pentru consumatorii de alcool. Cum am precizat, exista acest tip de program si, in cazul in care un consumator de alcool vrea sa se trateze, el vine si cere ajutor".

Ce se intampla dupa ce un dependent de alcool cere ajutorul centrelor CAIA?

"Cel mai important este ca el sa intre pe poarta centrului si sa spuna "vreau sa ma ajutati". Dupa ce vine si cere ajutor, i se face o evaluare medicala psihologica si sociala pentru a i se stabili problemele din punct de vedere medical, ca sa i se stabileasca nivelul dependentei de alcool.

In urma acestei evaluari, se intocmeste un raport care cuprinde recomandari de tratament. In urma evaluarii, se poate identifica daca persoana este eligibila sa urmeze tratamentul, cu Naltrexona si consiliere psihologica.

Sunt si cazuri in care consumatorii de alcool nu sunt eligibili pentru tratamentul cu Naltrexona pentru ca si in cazul Naltrexonei sunt anumite contraindicatii. Daca au insuficienta hepatica, Naltrexona, de exemplu, nu este recomandata ca tratament. La fel si in cazul consumatorilor de heroina.

In aceasta situatie, le dam, in prima faza, pentru o perioada de timp, medicamente care sa le reduca aceasta insuficienta hepatica. Substanta nu poate fi metabolizata de catre ficat si atunci nu este bine sa aplicam tratamentul. Asa ca, mai intai, tratam problema de care sufera, dupa care tratam consumul de alcool. Abia atunci consideram ca persoana este eligibila pentru tratamentul cu Naltrexona.

Prin urmare, echipa terapeutica, impreuna cu beneficiarul, stabilesc interventiile. Pentru ca noi nu le stabilim cum vrem noi, ele sunt individualizate in functie de nevoile respectivului beneficiar. Din punct de vedere psihologic, trebuie sa ajungem cu el in stadiul in care sa vina de la el dorinta de a nu mai consuma alcool, terapie pe care o folosim si care se aplica.

Asa ca stabilim cu el: trebuie sa iei tratamentul acesta in fiecare zi, trebuie sa fii evaluat medical o data pe saptamana, trebuie sa participi la o sedinta de consiliere individuala, in functie de gradul de dependenta, o data pe saptamana. Numarul acestora difera, insa, in functie de raportul de evaluare, in functie de rezultatele evaluarii fiecarui beneficiar.

Numarul evaluarilor si sedintelor de consiliere difera, asadar. O data pe saptamana este media, dar ideal este ca beneficiarul sa primeasca acest ajutor o data pe saptamana ca sa nu recada in consum. Dupa ce trece de perioada critica, daca se tine tratament si evolutia este buna, folosim metoda "privilegiilor".

Faptul ca nu mai vine in fiecare zi, ci la doua zile, el il percepe ca pe un lucru benefic al tratamentului tocmai pentru ca dependentul de alcool nu isi mai da seama ca alcoolul este rau. In tot acest timp, el este in continuare verificat si testat ca sa nu cada iar in consum".

Cat dureaza tratamentul?

"Consumatorii de alcool care se inscriu in programul acesta, care include tratament medicamentos si consiliere psihologica, trebuie sa-l continue, in medie, cam un an. Daca reusesc sa stea pe tratament si sa nu recada in consum un an, atunci au voie sa renunte la tratamentul medicamentos si sa ramana, in continuare, pe consiliere psihologica".

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#dependenta alcool droguri, #Agentia Nationala Antidrog, #centru asistenta integrare adictii, #alcoolic tratament Naltrexona , #alcool