Transportul pacientilor fara centura in ambulanta, amendat cu pana la 2.000 de lei

Vineri, 03 Iunie 2011, ora 14:05
1168 citiri
Transportul pacientilor fara centura in ambulanta, amendat cu pana la 2.000 de lei
Foto: intactnews.ro

Transportul pacientilor in ambulanta pe targa sau pe scaune fara centura de siguranta si fumatul in salvari se sanctioneaza cu amenda de pana la 2.000 de lei, indiferent daca echipajul respectiv lucreaza la stat sau in privat.

Asta prevedeve un proiect al Ministerului Sanatatii privind stabilirea si sanctionarea contraventiilor la normele legale din domeniul sanatatii publice, noteaza Mediafax.

Proiectul de act normativ, supus dezbaterii publice, prevede sanctiuni drastice in cazul nerespectarii normelor de igiena, dar si pentru personalul din sistemul medical de urgenta care nu respecta legislatia.

Astfel, in medicina de urgenta se sanctioneaza cu amenda intre 1.000 si 2.000 de lei depasirea neautorizata a competentelor de catre membrii unui echipaj, fumatul in ambulante, neasigurarea cu centurile de siguranta a pacientilor pe targa sau pe scaunele din cabina medicala.

Aceeasi amenda o va primi si personalul serviciilor de ambulanta private comerciale care nu respecta conditiile de acordare a consultatiilor la domiciliu si ale activitatilor de transport contractate cu Casa Nationala de Asigurari Sociale de Sanatate.

Neindeplinirea de catre serviciile de ambulanta private a conditiilor de acordare a asistentei medicale de urgenta la nivel prespitalicesc se sanctioneaza cu amenda de la 2.500 la 5.000 de lei.

Aceeasi amenda o vor primi serviciile de ambulanta private comerciale, aflate in relatie contractuala cu Casa Nationala de Asigurari Sociale de Sanatate sau cu casele private de asigurari pentru sanatate, in cazul utilizarii unor reclame care sugereaza ca asistenta de urgenta este "gratuita" sau consultatiile sunt "gratuite", cat si pentru neafisarea conform normelor in vigoare a numarului de apel si a modului de prestare a serviciilor reclamelor.

Tot contraventii sunt considerate si angajarea in cadrul serviciilor publice sau private de ambulanta de personal fara certificare si instruire profesionala, neasigurarea dotarii specifice compartimentelor din cadrul serviciilor publice si private de ambulanta, cat si din cadrul Serviciilor Mobile de Urgenta, Reanimare si Descarcerare, conform reglementarilor in vigoare, clasificarea unui echipaj la un nivel superior in conditiile lipsei dotarii necesare nivelului de competenta. Aceste fapte se sanctioneaza cu amenda de la 1.500 la 5.000 de lei.

Totodata, neasigurarea de catre serviciile de ambulanta private a dotarii ambulantelor cu echipamente, materiale sanitare si medicamente conform reglementarilor legale in vigoare, este sanctionata cu amenda de la 5.000 la 15.000 de lei.

Candidații PSD din București strâng din nou semnături. Firea: Este o situație nouă. Avem alte protocoale
Candidații PSD din București strâng din nou semnături. Firea: Este o situație nouă. Avem alte protocoale
Candidatul PSD pentru Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a afirmat, joi, 25 aprilie, că protocoalele semnate de PSD cu PNL pentru candidaturi comune la primăriile de sector şi la Primăria...
Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Procurorii au anunțat joi, 25 aprilie, trimiterea în judecată a primăriței Sectorului 1, Clotilde Armand, pe care o acuză de ”folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane”. Ea...
#sanctiuni transport pacienti ambulanta, #proiect Ministerul Sanatatii , #ambulanta