Amenda de un milion de euro pentru expertii contabili de la Consiliul Concurentei

Marti, 26 Octombrie 2010, ora 13:18
6387 citiri
Amenda de un milion de euro pentru expertii contabili de la Consiliul Concurentei

Consiliul Concurentei a sanctionat Corpul Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania (CECCAR) cu amenda de 4,05 milioane lei (aproximativ 950.000 euro) pentru fixarea tarifelor practicate de membrii sai, a declarat presedintele autoritatii, Bogdan Chiritoiu.

Astfel, in urma unei investigatii declansate de Consiliul Concurentei in 2009, s-a constatat ca CECCAR a stabilit onorariile in profesia contabila inca din 2001, chiar daca in anul 2000 fusese avertizat de autoritate sa nu adopte un astfel de act.

Potrivit autoritatii, in 2004, Regulamentul de stabilire a tarifelor a fost actualizat, iar sumele au fost transformate in euro, iar in 2009, pentru a fi aplicate de catre toti membrii sai, conducerea CECCAR a decis publicarea in Monitorul Oficial a Regulamentului care stabilea nivelurile onorariilor.

"Aceasta este cea mai mare amenda procentuala data de Consiliul Concurentei - 9,2% din veniturile CECCAR in anul 2009 si cea mai mare sanctiune aplicata unei asociatii. Acest fapt se datoreaza gravitatii faptei, care este similara unui cartel, ce a durat noua ani si circumstantelor agravante, respectiv continuarea incalcarii legii dupa declansarea investigatiei si ignorarea avertismentelor Consiliului Concurentei", a declarat Bogdan Chiritoiu.

Consiliul Concurentei a impus CECCAR sa inceteze practica anticoncurentiala, in urma careia sute de mii decompanii mici si mediiau fost afectate, si sa abroge Regulamentul in termen de trei luni de la comunicarea oficiala a deciziei.

"In cazul nerespectarii deciziei Consiliului Concurentei, CECCAR risca o amenda cominatorie de pana la 5% din veniturile zilnice medii din anul financiar anterior sanctionarii", a adaugat Chiritoiu.

In baza estimarilor interne ale Consiliului Concurentei rezulta faptul ca, in urma eliminarii acestei practici anticoncurentiale, mediul de afaceri (consumatorii de servicii contabile) va beneficia de o economie de costuri anuala situata intre 70 si 200 milioane lei. Aceasta economie a fost estimata ca fiind diferenta dintre tarifele platite ca urmare a Regulamentului si tarifele care ar fi existat daca ar fi functionat concurenta prin pret.

La inceputul acestu an, CECCAR inregistra 33.908 membri, din care 20.880 experti contabili, 6.723 contabili autorizati si 6.305 societati de profil.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Consiliul Concurentei amenda, #CECCAR amenda Consiliul Concurentei , #amenda