Ziare.com

Un procuror din Slobozia a amendat doi politisti care l-au oprit in trafic pentru ca mergea cu viteza si avea ITP-ul expirat

Sambata, 17 Noiembrie 2018, ora 14:24

   

Un procuror din Slobozia a amendat doi politisti care l-au oprit in trafic pentru ca mergea cu viteza si avea ITP-ul expirat
Un procuror din Slobozia a amendat doi politisti cu cate 5.000 lei pentru ca a intarziat la serviciu din cauza lor, ei oprindu-l in trafic intrucat a depasit viteza legala si avea ITP-ul expirat.

Procurorul spune ca amenda este o masura ca politistii sa inteleaga gravitatea retinerii unui magistrat.

Procurorul Mihai Laurentiu, de la Parchetul de pe langa Judecatoria Slobozia, a decis sa amendeze, la inceputul lunii noiembrie, doi agenti de politie care l-au oprit in luna iulie in trafic.

Potrivit ordonantei semnata de procuror, obtinuta de Mediafax, autospeciala de politie l-a oprit in trafic pentru ca a depasit viteza legala si avea ITP-ul expirat, iar toata procedura de amendare si de indepartare a placutelor de inmatriculare l-a facut pe acesta sa intarzie la parchet.

"Neaplicarea unei amenzi aspre ar crea un precedent periculos, facilitand nu doar autorilor, dar si altor politisti de rea credinta, prin puterea exemplului cu pretextul sanctionarii unor contraventii, comiterea unor abuzuri similare impotriva altor magistrati, intimidarea magistratilor sau, de ce nu, comiterea unor fapte similare impptriva oricaror cetateni, iar acest risc trebuie preintampinat printr-o reactie prompta.

Daca am admite concluzia contrara ar insemna sa acceptam, pe cale de consecinta, ca orice politist rutier, cu pretextul sanctionarii contraventionale a unui magistrat, are posibilitatea nu doar sa amendeze magistratul in cauza, dar si sa-l retina pe acesta mai mult decat impun procedurile, in scop sicanatoriu, vindicativ, de batjocorire sau chiar in absenta acestor scopuri, pe baza manifestarii unilaterale de vointa si unor justificari ulterioare subiective, oprind, chiar temporar, magistratul de la exercitarea atributiilor judiciare, fara ca acesta din urma sa aiba vreo parghie de sanctionare a politistului in cauza, ceea ce contravine flagrant rolului preeminent pe care legiuitorul l-a conferit magistratilor, in salvgardarea ordinii publice si apararii normelor sociale", se arata in ordonanta prin care politistii sunt amendati.

Potrivit documentului, magistratul a fost amendat de catre politisti, la acel moment, cu suma de 2.175 de lei si, pe parcursul intregii proceduri, el ar fi fost ironizat de catre agentii care au si tergiversat actiunea. Procurorul a spus ca a intarziat cateva ore la serviciu pentru ca politistii au refuzat sa il transporte la Parchet, desi se deplasau spre Slobozia.

"In edictarea acestor norme, legiuitorul nu a permis politiei rutiere sa-si aroge competente dincolo de sanctionarea contraventiilor rutiere, cu atat mai putin impotriva unui magistrat. (...) In acest context, tinand cont de gravitate, aplicarea amenzii judiciare in cuantum maxim este o masura strict necesara, menita sa faca lucratorii de politie in cauza sa constientizeze gravitatea faptei de a retine un magistrat", se mai arata in document.


Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Citeste mai multe despre procuror amendat politisti
Sursa: MEDIAFAX

Articol citit de 13286 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
20 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Nu are voie nici procurorul sa incalce legea

Isi va plati si el amenzile contraventionale. Iar pe viitor sa fie mai atent.
Problema nu e ca a fost el sanctionat, ci modul total neprofesionist in care au actionat politistii, abuzul, batjocurirea, comportamentul mistocar nu fac parte din etica serviciului pulic "politie rutiera".Sa iti ia cateva ore sa aplici o amenda contraventionala care , in fapt, ia cateva minute...asta e abuz. Sa va vad pe voi, astia de le luati apararea acelor agenti cand veti trece prin aceeasi situatie. Pentru ca incurajand asemenea comportament arogant, ofensiv si abuziv veti ajunge cu siguranta si voi in situatii de genul asta. Nimeni nu e perfect, nici macar voi.

 

 

Conform art. 1 litera a) din Codul rutier, coroborat cu alin. 2 al

aceluiași articol, lipsa inspecției tehnice periodice valabile se sancționează cu reținerea certificatului de inmatriculare, insoțită de eliberarea unei dovezi cu drept de circulație pentru 15 zile. Reținerea plăcuțelor de inmatriculare, care are drept consecință lipsirea de dreptul de a te deplasa in mod liber, este o sancțiune complementară care se aplică in cazul unor abateri mai grave, menționate in textul de lege sus-menționat. Pe de altă parte, agenții de circulație au, de regulă, o marjă de apreciere in aplicarea sancțiunilor, in funcție de elementele concrete ale fiecărui caz. Consider că in cazul de față au exagerat, chiar și-au exercitat in mod abuziv atribuțiile de serviciu.

 

 

Corectare la comentariul anterior:

Articolul din Codul rutier la care fac trimitere are nr. 112 alin. 1 litera a) și alin. 2.

 

 

Domnule jar, 21:51. Inainte de a posta comentariul meu am consultat

prevederile legale cu privire la reținerea certificatului și a plăcuțelor de inmatriculare, la care am și făcut trimitere: Codul rutier=OUG 195 din 2002 actualizată 2018. Vă citez aceste prevederi:
Art. 112 alin. (1): "Certificatul de inmatriculare se reține de către poliția rutieră in următoarele cazuri: a) vehiculul nu are efectuată inspecția tehnică periodică valabilă"; alin. (2): "La reținerea certificatului de inmatriculare, polițistul rutier eliberează conducătorului de vehicul, in cazul prevăzut la alin. (1) lit. a) o dovadă inlocuitoare cu drept de circulație pentru 15 zile".
Ce v-ar fi costat dacă inainte de a vă posta comentariul dădeați căutare pe internet la Codul rutier pentru a citi prevederile art. 112, la care eu am făcut trimitere? Sau dv. considerați că prevederile Codului rutier nu au nicio importanță pentru polițiști, care ar trebui să aplice sancțiuni după afectele și umorile proprii? Sunt de acord că procurorul cu ITP expirat a incălcat legea și trebuia sancționat cu amendă și reținerea certificatului de inmatriculare. Insă ce am susținut eu este că reținerea plăcuțelor s-a făcut cu incălcarea legii de către polițiști. Dv. bănuiți că procurorul a făcut uz de funcție in discuția cu polițiștii. Eu bănuiesc că, dimpotrivă, nu și-a declinat profesia, tocmai pentru a-i lăsa pe polițiști să vadă pană unde merg. Dacă le-ar fi spus că este procuror nu cred că polițiștii, care cunosc foarte bine Codul rutier, și-ar fi permis să incalce prevederile art. 112, nu i-ar fi reținut plăcuțele și i-ar fi eliberat o dovadă care să-i permită să circule incă 15 zile.

 

 

@alphpha

procurorii, judecatorii si securistii au legiile lor ,facute pe protocoale ,ei fac ce vor muschi lor .Dupa parerea lor legiile sint pentru prosti nu pentru ei ,vezi comportamentul Tarcea,Lazar,Kovesi ,stanciu si cite si mai cite....

 

 

Prima   1   2   Ultima
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor