Noul Cod Rutier, intre necesar, aberant si neconstitutional - dezbatere Ziare.com

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Joi, 03 Octombrie 2013, ora 09:30
6893 citiri
Noul Cod Rutier, intre necesar, aberant si neconstitutional - dezbatere Ziare.com

Guvernul a amanat decizia in privinta modificarilor Codului Rutier, care ar urma sa devina cel mai sever din istoria Romaniei si unul dintre cele mai severe din Europa. Noua legislatie, propusa de ministrul de Interne, prevede amenzi de pana la 9600 de lei. Chiar pentru contraventii minore, cum ar fi lipsa centurii de siguranta, amenda ajunge la 1600 de lei.

Radu Stroe, initiatorul reglementarii, invoca necesitatea de a disciplina soferii, numarul mare de accidente si de victime, dar si faptul ca numai 20% din amenzile aplicate sunt incasate. Multi colegi din USL il acuza ca sanctiunile nu sunt corelate cu veniturile romanilor, iar opozitia sustine ca guvernul incearca sa astupe prin amenzile mari gaurile din buget.

O alta controversa este legata de modul de adoptare a proiectului. Liberalii pledeaza pentru ordonanta de urgenta, PSD doreste adoptarea legii prin procedura parlamentara.

Senatorul PSD Toni Grebla afirma ca "aici nu e vorba de amenzi mai mari sau mai mici, ci de o corelare a cuantumului amenzilor cu gravitatea faptei si cu puterea de supravietuire a romanilor. O amenda de 9600 de lei este absolut inacceptabila pentru ca reprezinta salariul minim pe economie pentru un sofer profesionist pe un an de zile, de exemplu".

Toni Grebla a explicat pentru Ziare.com ca a propus ca amenzile sa fie colectate de altcineva decat administratiile locale: "Amenzile nu sunt incasate pentru ca primarul ezita sa faca executare silita ca vin alegerile. Dar daca astea mici n-au fost executate, dar cele mari? Trebuie mai bine cumpanita gravitatea faptei si cuantumul sanctiunii. Sigur ca pentru inconstienta la volan trebuie sanctiuni severe. Dar trebuie lucrat pe proiect cu creionul in mana".

Senatorul PP-DD Tudor Ciuhodaru, medic specializat in urgente, are o pozitie mai nuantata: "Sunt pentru toleranta zero la alcool si droguri la volan. Am vazut prea multi morti din cauza soferilor bauti. Cei care cred ca pentru alcool si droguri ar trebui sa existe clementa ii invit sa stea o noapte cu mine la urgenta si sa explice asta mamei fetei de 18 ani care a ramas fara picioare pe trecerea de pietoni dupa ce a fost lovita de un sofer baut".

Dar Tudor Ciuhodaru respinge adoptarea noului cod prin ordonanta de urgenta: "e dus in derizoriu rolul Parlamentului. PNL vrea sa se spele pe maini trecandu-l prin guvern cu acordul premierului, iar PSD il vrea prin lege. Parlamentul ar trebui sa dezbata legile si poate se gasesc solutii cu mult mai bune. Care e filosofia acestui proiect? Preventia se face in primul rand prin educatie, nu prin frica. Pare mai mult un mod de completare a bugetului. Problema e ca inca nu avem drumuri asa cum trebuie, de aceea am si cerut la intalnirea PP-DD cu reprezentantul Ministerului de Interne ca in modificarile Codului Rutier sa fie introduse sanctiuni si pentru drumarii care nu-si fac treaba".

Deputatul PDL Alin Tise, ministru de Interne in guvernul alternativ al PDL, sustine ca un cod care isi propune doar sa mareasca amenzile devine un cod fiscal de colectare disperata de bani. Amenzile devin astfel noi taxe si impozite. In plus vor aparea doua consecinte foarte grave: o incalcare a dreptului constitutional la munca, dar si o posibila pagubire a autoritatilor locale.

"Amezile prea mari nu vor fi platite. Si acum primariile au de incasat multi bani din amenzi pentru diverse contraventii. Daca primariile nu pot executa oamenii, aceste sume intra ca datorii la primarii, iar ele vor avea un minus la bugetul local, care va influenta sumele pe care le vor primi de la bugetul central sau de la consiliile judetene. Pentru ca un buget neincasat e o bila neagra pentru primarie si influenteaza, conform legii finantelor, banii care se intorc in localitate. Primarul trebuie sa-i execute silit pe contravenienti, dar exista situatii in care nu poate pentru ca nu are din ce, pentru ca oameni nu au venituri. Toate sunt in lant.

Pe de alta parte, un sofer profesionist cu permisul suspendat pana la data executarii silite poate ramane fara drept de a conduce si 10 ani, pana cand se termina procesul de executare silita si ii este vanduta casa pentru o amenda de 8000 de lei, sa zicem. Dar daca ii suspenzi permisul pana la terminarea procesului in instanta ii incalci dreptul constitutional la munca" a explicat Alin Tise pentru Ziare.com.

In opinia sa "actualul cod e suficient, amenzi exista, problema este de aplicare a legii, a sanctiunilor in Romania. Noi nu suntem capabili sa incasam nici aceste amenzi, si le marim."

Politistii sustin insa ca legea e aplicata cum trebuie: "Dar daca ramai fara permis si contesti in instanta suspendarea poti sa conduci in continuare, chiar daca esti un pericol public. Am avut un sistem bine pus la punct, dar a fost modificat. Daca ai primit amenda trebuie sa o platesti in 30 de zile, apoi ar trebui sa devina executorie. Sigur ca poti sa o contesti, iar daca vei castiga in instanta vei primi banii inapoi. Dar nu trebuie intrerupta masura executorie. La fel si cu permisul de conducere.", a explicat Florin Vilnei, presedintele Federatiei Sindicatelor Politistilor pentru Ziare.com.

Politistii sustin asadar inasprirea Codului Rutier. "Daca o luam pe statistici a crescut si numarul de accidente si numarul mortilor din cauza vitezei excesive, a conducerii sub influenta alcoolului, din cauza trecerii pe culoarea rosie a semaforului. Daca ai provocat un accident si dupa o perioada de suspendare de 6 luni conduci din nou si comiti alte abateri nu e normal. Trebuia modificat mai demult Codul Rutier, trebuie sanctiuni mai mari. Pentru ca sanctiunea nu face altceva decat sa disciplineze oamenii in trafic", afirma Florin Vilnei.

Psihologul Eliza Nicolaescu nu este la fel de sigura ca efectul acesta de disciplinare, de inhibare a comportamentului va fi cel scontat: "Niciuna dintre legile din Romania nu se aplica exact, corect. Avem indoieli in privinta reglementarilor legale, la nivelul inconstientului colectiv romanesc. O asemenea lege si-ar atinge clar scopul la americani, acolo unde legea este aplicata fara exceptii, fara ocolirea unor persoane. In Romania, nu stiu cat de respectata va fi legea pentru ca ne mai gandim: vorbesc cu politistul, poate rezolv altfel, vecinul meu il cunoaste pe cutare. Detaliile acestea ne fac sa nu constientizam foarte bine si sa nu ne pese de majorarea amenzilor. Teoretic, cu cat valoarea financiara e mai mare cu atat motivatia creste, ele sunt corelate. Dar detalii pur romanesti ne vor face sa ne indoim de efectele legii".

Ziare.com te invita la dezbatere. Sunteti de acord cu proiectul de modificare a Codului Rutier? Va face el traficul mai calm, mai sigur? Va provoca scaderea numarului de accidente sau va stimula coruptia?

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#noul Cod Rutier, #majorare amenzi circulatie , #amenzi circulatie