Vina de a fi bogat apare si in noul Cod Rutier (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Luni, 22 August 2011, ora 13:44
7674 citiri
Vina de a fi bogat apare si in noul Cod Rutier (Opinii)
Foto: publicphoto.org

In Romania bogatia este o vina care nu poate ramane nepedepsita, pentru ca suntem inca tributari mentalitatii comuniste, dar si pentru ca exista o partial justificata si totusi extrem de nedreapta prezumtie de hotie asupra tututor celor care au reusit sa aiba un oarecare cheag. Si, culmea, asta se intampla in timpul unei guvernari, teoretic, de dreapta.

Ministerul Finantelor ii pedepseste fara mila pe cei care au mai multe case. O impozitare progresiva in functie de numarul proprietatilor este normala si se aplica in majoritatea tarilor lumii, dar pragurile de la noi sunt aberante: 65% in plus pentru prima cladire in afara celei de la adresa de domiciliu, 150% in plus pentru a doua si 300% in plus pentru a treia cladire si urmatoarele.

De ce o asemenea amenda pentru omul care a muncit si a investit? Era mai bine sa-i bea? Lasa ca si-asa sunt mai mult bani negri, zic multi. Daca sunt negri sau furati atunci este evaziune fiscala sau orice alta infractiune si nu impozitul rezolva problema, ci legea penala. Nu este o solutie sa-ti acoperi propria incapacitate de a combate infractionalitatea prin masuri care ii afecteaza si pe oamenii cinstiti, caci efectul ar putea fi exact invers. Adica sa ai tot mai multi evazionisti si hoti.

Acum, iata ca si Politia Rutiera a pus gand rau celor mai instariti. Asa ca noul Cod Rutier, aflat in lucru, urmeaza sa stabileasca amenzile in functie de valoarea masinii pe care o conduce contravenientul. Sunt convinsa ca poporul va jubila gandindu-se ca omul cu "Mertanul" sau BMW-ul va plati de cateva ori mai mult decat cel cu Logan sau Renault, pentru comiterea aceleiasi contraventii.

"Daca o persoana isi permite sa cumpere un bolid, poate sa-si ia si o amenda de 2.000 de euro", a declarat seful Politiei Pomana, Liviu Popa.

Nu inteleg ce vrea sa sanctioneze domnul Popa. Fapta sau averea? Caci daca sanctioneaza fapta, asa cum cred ca ar fi normal, ea este la fel de grava indiferent de marca masinii. Ca treci pe rosu cu Tico sau cu Audi, consecintele sunt aceleasi. Atunci de ce sa nu stabilim si pedepse cu inchisoarea diferite in functie de averea criminalului sau de arma crimei? Omori cu parul - 10 de ani de inchisoare. Omori cu pistolul - 15 ani. Criminalul e somer - 10 ani. E director de banca - 20 ani.

Si mai e ceva fracturat in rationamentul d-lui Popa. Daca omul si-a cumparat masina cea scumpa in vremuri de glorie, dinainte crizei, de exemplu, si acum e in faliment/somer/cu venituri injumatatite? Sau daca a primit masina cadou ori a mostenit-o? Il sanctionezi in functie de o bunastare care nu mai exista sau poate nici nu a existat vreodata si care oricum nu are nicio legatura cu contraventia comisa?

Initiativa aceasta populista mi se pare profund inechitabila, caci nu sanctioneaza comportamentul periculos si gravitatea faptei, ci puterea presupusa a buzunarului faptasului. Si am putea ajunge ca pentru fapte minore comise la volanul unui Audi, de exemplu neportul centurii de siguranta, sa platesti o amenda mai mare decat pentru o fapta grava, de exemplu neacordarea de prioritate, comisa cu o Dacie. O fi drept? Sau, sa zicem ca un om are doua masini, una mai scumpa si una mai ieftina. Daca circula cu cea scumpa greselile sale, desi identice, sunt mai grave decat daca circula cu cea ieftina?

Si sunt tare curios cum o sa se aplice concret noua lege, mai ales ca procesele verbale vor deveni executorii. Va sta politistul la colt de strada cu lista de marci de masini, motorizari si an de fabricatie ca sa stabileasca valoarea masinii si deci cuantumul amenzii? Caci un Mercedes de 25 de ani e mai ieftin decat o Skoda Superb full options de-abia fabricata. E o nebunie!

In schimb, noul Cod Rutier se pregateste sa taie din ascutisul celei mai importante arme care ar trebui folosita tot mai des - suspendarea permisului. In loc sa se gandeasca cum sa mai jumuleasca bani pentru buget, Politia Rutiera ar trebui sa salte permise fara mila, cea mai dura si mai echitabila pedeapsa posibila, caci afecteaza in egala masura si bogatul, si saracul.

De exemplu, taximetristii, cei mai indisciplinati dintre soferi cel putin in Bucuresti, nu ar avea mare lucru de pierdut din noul calcul al amenzilor, caci conduc in general masini ieftine, dar daca-i lasi 3 luni pietoni isi vor blestema zilele si data viitoare se vor gandi de trei ori inainte sa incalce legea.

Dar intr-un an electoral dau al naibii de bine masurile populiste, mai ales daca aduc si bani la buget, blestem de care se pare ca nu putem scapa nici macar in legislatia rutiera. Caci la cum se circula acum in Romania aceasta ar trebui inasprita foarte mult, inclusiv prin majorarea substantiala a amenzilor, dar la fel pentru toti soferii, indiferent de avere si marca masinii.

Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
După ce liderii coaliției PSD-PNL au luat decizia de a-l retrage pe candidatul comun Cătălin Cîrstoiu și de a merge cu candidați separați, în persoana Gabrielei Firea și a lui Sebastian...
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
La mai puțin de un an de la căsătorie, liderul Partidului AUR, George Simion, și soția sa, Ilinca, au devenit părinți. Primul copil al cuplului este un băiat, iar tatăl a ținut să-i...
#amenzi Cod Rutier bogatie, #valoare masina amenda , #amenzi circulatie