1.000 de morti la Revolutie, urmariti penal de procurorul Voinea

Luni, 28 Decembrie 2009, ora 08:49
8785 citiri
1.000 de morti la Revolutie, urmariti penal de procurorul Voinea

Procurorul militar Dan Voinea a tras de timp cat a putut pentru a-i scapa pe cei responsabili de cei 1.000 de morti inregistrati dupa 22 decembrie 1989. Zece dintre acesti responsabili au fost pusi pe lista celor impotriva carora se cerea urmarirea penala abia dupa ce au decedat.

Dan Voinea a dispus inceperea urmaririi penale a fostului presedinte Ion Iliescu doar dupa ce acesta si-a terminat cel de-al doilea mandat prezidential, punandu-l alaturi de alti o suta de ofiteri de armata, militie si securitate pe o lista pe care o tinuse pana in decembrie 2004 secreta, informeaza Romania Libera.

Procurorul Voinea se scuza spunand ca nu are sens "sa facem legaturi politice" cata vreme, in acel moment, Parchetul Militar era condus de Samoil Joarza, iar Parchetul General, de Ilie Botos.

Procurorul Militar Dan Voinea a trimis in judecata zece dintre responsabilii pentru mortii de dupa 22 decembrie 1989 abia in 2004, printr-o rezolutie semnata si inregistrata cu data de 7 decembrie, dupa ce acestia au disparut pe cale naturala.

Pe aceeasi rezolutie se regaseste si numele lui Ion Iliescu, dar fara niciun fel de date de identificare.

Fostul procuror militar, acum general in rezerva, nu poate explica totusi de ce Ion Iliescu a fost pus sub acuzare abia la inceputul acestui an, dar argumenteaza ca "in dosarele referitoare la revolutie era pusa rezolutia de neincepere a urmaririi penale", pe care le-a infirmat si le-a conexat la "dosarul cu victimele revolutiei din Bucuresti, de la baricada, si in care solutia fusese anterior data de procurorul Alic Saiciuc".

In acelasi timp, punerea sub invinuire a unor persoane care decedasera deja este "o eroare profesionala", potrivit unor surse autorizate de la Parchetul General. 10% dintre persoanele puse sub invinuire pe rezolutia lui Dan Voinea din 7 decembrie 2004 erau decedate deja la acea data.

Fostul procuror militar considera insa ca a fost doar o modalitate de lucru ceea ce a facut atunci: "Exista o reclamatie pentru fapte grave - omor, omor deosebit de grav si crime impotriva pacii - pentru peste 100 de persoane, dintre care unele erau decedate. Cum ar fi trebuit procedat? Daca nu pui rezolutia de incepere a urmaririi penale, nu ai cum sa obtii informatii despre persoanele acuzate".

A fost un instrument de lucru, subliniaza Voinea, "nu un act de acuzare imediat si care ar atrage condamnarea". Cel care, ca procuror militar, a intarziat atat de mult aflarea vinovatilor pentru mortii de la revolutie ne-a declarat ca nu putea merge cu cercetarea mai departe pana nu avea "dovada decesului".

Potrivit procurorului general Laura Codruta Kovesi, Dan Voinea a facut greseli inexplicabile pentru o persoana cu experienta sa. De pilda, in rezolutia din 7 decembrie 2004, de punere sub invinuire a celor peste 100 de persoane, Dan Voinea nu da, cum se face de obicei in dreptul numelor de pe lista, si datele lor de identificare.

Dan Voinea se apara spunand ca "in 2004, Codul de Procedura Penala nu prevedea ca trebuie sa trec ora cand s-a dat rezolutia si nici ca nu trebuie sa folosesc pixul sau creionul, asa cum s-a lasat sa se inteleaga. De asemenea, la acea data nu era necesar sa comunic persoanelor din dosar inceperea urmaririi penale si nici nu eram obligat sa trec alte date de identificare".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu, candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei a afirmat că expunerea din ultima perioadă i-a făcut foarte mult rău în viaţa personală, subliniind că nu i se pare normal ca...
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
#Dan Voinea, #vinovati revolutie 1989, #decese Revolutie, #urmariti penal Revolutie , #ancheta