Achizitii de lux la Posta Romana, in plina criza

Vineri, 31 Iulie 2009, ora 07:55
4651 citiri
Achizitii de lux la Posta Romana, in plina criza

Achizitionarea de autoturisme de lux si autocamioane in valoare de peste 20 milioane de euro, contracte atribuite prin ocolirea procedurii de licitatie publica - acestea sunt "afacerile" derulate de Posta Romana, intr-un an in care cuvantul de ordine este "criza taie cheltuielile".

Contractul este unul mostenit de la fosta conducere, insa actualul management nu a facut nici cel mai mic efort sa schimbe macar o virgula in favoarea institutiei de stat, informeaza Financiarul.

Este vorba de un contract semnat cu Porsche Mobility pe ultima suta de metri de fostul sef al Postei, Dan Mihai Toader (foto), care a fost preluat ca atare de noul director general, numit de Guvernul Boc, Marius Vatavu.

La acesta se adauaga un contract semnat in conditii similare, cu Blue Air, al omului de afaceri Nelu Iordache, pentru servicii de transport aerian.

Cele doua contracte au cumulat o valoare de 69 de milioane de euro, din care 20 pentru o flota auto de 727 de autovehicule.

Megacontractul de 20 milioane de euro a fost semnat pe ultima suta de metri a mandatului lui Toader, pe 22 decembrie 2009. Motivatia institutiei: cheltuielile de intretinere erau foarte mari si autovehiculele vechi nu mai prezentau siguranta in trafic.

Contractul de inchiriere in sistem de leasing operational incheiat cu Porsche Mobility se intinde pe patru ani si are o valoare de 19,85 milioane de euro fara TVA. Contractul insa nu a fost obtinut prin intermediul unei licitatii publice cu anunt de participare publicat in sistemul public de achizitii si in Jurnalul European de Achizitii. Posta a ales sa cumpere masinile prin ocolirea prevederilor OUG 34/2006 privind achizitiile publice apeland la Bursa Romana de Marfuri.

In urma tranzactiei de la Bursa de Marfuri au fost achizitionate 96 de camioane MAN pe care s-au dat 8,5 milioane de euro, 393 de autofurgonete VW Caddy luate cu aproape sapte milioane de euro si 124 de VW Crafter pentru patru milioane de euro.

Sefii de la Posta nu puteau sa nu beneficieze de aceasta schimbare: pentru conducere au fost achizitionate opt VW Passat la 30.000 de euro bucata, 30 de VW Jetta Trendline la 18.000 de euro bucata si alte 36 de VW Jetta, dar Comfort Line la 19.000 de euro. De asemenea, pentru sefii mai mici, din teritoriu, au fost cumparate 40 de VW Golf seria 6 la 17.000 de euro bucata.

Actuala conducere a Postei Romane, asigurata de pedelistul Marius Vatavu, a preluat fara sa cracneasca contractele foarte scumpe semnate pe ultima suta de metri de penelistul Dan Mihai Toader. Desi, de exemplu, achizitia acestei flote de la producatori autohtoni mai ieftini ar fi adus o economie la bugetul de stat de cel putin 10 milioane de euro.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#Posta Romana achizitii autoturisme, #Posta Romana contract Porsche, #Dan Mihai Toader, #Marius Vatavu , #ancheta