Aderarea Romaniei la UE, pusa in pericol de vocea lui Basescu

Sambata, 19 Aprilie 2008, ora 07:40
8257 citiri
Aderarea Romaniei la UE, pusa in pericol de vocea lui Basescu

Dupa modelul Cioroianu, presedintele Traian Basescu a dat cu stangul in dreptul in materie de politica externa si a declansat un du-te vino al reactiilor intre Ambasada Romaniei la Kiev si Ministerul ucrainean de Externe, care a inceput sa ceara explicatii in leagatura cu presupusele sale pretentii teritoriale asupra Republicii Moldova.

Ministerul ucrainean de Externe vrea acum sa verifice autenticitatea unor informatii potrivit carora presedintele Romaniei ar fi declarat ca, in anumite conditii, sudul Ucrainei ar putea reveni in componenta Republicii Moldova, a declarat seful serviciului de presa al MAE de la Kiev, Vasili Kirilici, citat de presa ucraineana si preluat de NewsIn.

"Sudul Ucrainei ar trebui sa revina Moldovei"

Presedintele Traian Basescu a declarat miercuri, in cadrul unei dezbateri despre securitatea Romaniei organizata de Fundatia Konrad Adenauer, ca pozitia Romaniei de sustinere a integrarii Ucrainei in NATO este "in stransa legatura cu politica pe care Romania o are fata de Republica Moldova".

Prin intrarea Ucrainei in NATO nu se substituie responsabilitatea guvernului Republicii Moldova de a-si asigura securitatea, dar odata cu aderarea Ucrainei aceasta va trebui sa garanteze "un statut convenabil pentru Republica Moldova, prin garantarea integritatii terioriale si prin relatiile de buna vecinatate", a spus seful statului.

Acest "statut convenabil" este cu atat mai important cu cat, potrivit lui Traian Basescu, in Ucraina exista voci - "nu la nivelul conducerii", a precizat presedintele - care cer ca "Transnistria sa revina Ucrainei, dar uita sa vorbeasca despre sudul Ucrainei, care ar trebui sa revina Moldovei".

Romania risca sa fie parata la UE

"Nu pot sa cred ca presedintele unui stat membru al UE a putut face o asemenea declaratie! Este imposibil! Cred ca la mijloc e o eroare de interpretare", a declarat deputatul Partidului Regiunilor din Rada Suprema de la Kiev, Taras Ciornovil, citat de portalul ucrainean de stiri InterMedia Consulting.

"Sunt surprins de aparitia informatiei despre o asemenea declaratie, deoarece in lumea moderna nimeni nu-si permite asemenea lucruri. Astfel de atitudini pot genera sanctiuni internationale extrem de dure, iar persoana care le-a facut poate ajunge chiar la Tribunalul de la Haga", a spus Ciornovil. Potrivit deputatului, "cariera politica a unei personalitati care a facut asemenea declaratii este compromisa in orice tara a UE".

"Imi este greu sa cred ca a fost sonorizata o astfel de fraza. Dar in cazul in care a fost, fiecare forta politica trebuie sa lanseze declaratii extrem de dure. Si cred ca trebuie sa ne adresam Uniunii Europene cu cererea expresa de reviziure a deciziei de aderare a Romaniei la UE", este de parere Ciornovil.

De asemenea, deputatul ucrainean a spus ca daca informatia se va confirma, Kievul va trebui sa ceara denuntarea mai multor tratate, pe motiv ca Ucraina "a extins si asupra Romaniei toate intelegerile internationale care exista intre Ucraina si UE, inclusiv regimul de calatorii fara vize".

"Declaratia lui Basescu este un vis subiectiv"

"Declaratia presedintelui Romaniei privind o posibila intrare a Transnistriei in componenta Ucrainei in schimbul transferarii catre Republica Moldova a sudului Basarabiei si a Bucovinei de Nord este un vis subiectiv a lui Traian Basescu", a declarat si deputata Lidia Grigorovici, din blocul proprezidential "Ucraina Noastra".

"Personal, cred ca propunerea presedintelui Romaniei este un vis subiectiv care, cel mai probabil, a fost expus in mod neoficial, deoarece, in mod oficial, presedintele unei tari care este membra NATO nu are dreptul sa formuleze ca persoana oficiala, ca membru al Aliantei, orice fel de pretentii teritoriale fata de oricare alt stat, deoarece una dintre conditiile aderarii la NATO este recunoasterea imuabilitatii frontierelor dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial", a declarat deputata ucraineana, citata de agentia rusa de stiri Novii Reghion.

"Avand in vedere aceste lucruri, cel mai probabil declaratia presedintelui Romaniei a fost o expunere a unei pozitii personale. Si bineinteles ca Ucraina nu va putea da curs acestei propuneri si ca oricare alta tara nu va renunta niciodata la teritoriile sale", a subliniat Lidia Grigorovici.

"Si, folosindu-ma de acest prilej, as vrea sa reamintesc faptul ca pe teritoriul Romaniei exista zone imense populate compact de ucraineni. Dar noi doar nu formulam niciun fel de pretentii in acest sens!?", a adaugat deputata ucraineana.

Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Cu o situație pe frontul contra invadatorilor ruși tot mai dificilă și mai vulnerabilă, Ucraina a primit sâmbătă seara, 20 aprilie, și o veste bună. Camera Reprezentanților din Congresul...
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#Ucraina, #Basescu, #R Moldova , #ancheta
Comentarii
V
VASY BAIA MARE MEMBRU PD DE LA INFINTAREA PARTIDULUI CARNET NR.137
rank 1