ANAF ia la puricat averile romanilor bogati

Joi, 13 Mai 2010, ora 08:43
3223 citiri
ANAF ia la puricat averile romanilor bogati
Foto: Gazetarul.ro

Ministrul de Finante Sebastian Vladescu si-a propus sa verifice sursele de venit ale bogatilor Romaniei si cum si-au procurat masinile de lux. La cererea FMI, ANAF va primi atributii marite pentru a lua la puricat averea persoanelor cu venituri mari.

ANAF va lucra la combaterea evaziunii prin drept de acces la evidentele bancare, adica inspectorii dintr-un serviciu special al fiscului vor putea investiga conturile bancare ale persoanelor fizice cu venituri mari, informeaza Gandul.

"In mod deosebit, vom amenda Codul Fiscal si Codul de Procedura Fiscala in sensul stabilirii dreptului ANAF de a avea acces la evidentele bancare si la evidentele partilor terte, dupa notificarea corespunzatoare si ulterior parcurgerii procesului cuvenit, pentru a permite astfel stabilirea corespunzatoare a venitului", se arata in scrisoarea Guvernului catre FMI.

Ministrul Finantelor a declarat intr-un interviu acordat stirilor ProTv ca urmeaza sa se defineasca exact ce inseamna "venituri ridicate".

Cert este ca se va verifica pana si provenienta automobilelor proprietate personala ale acestor persoane bogate.

Ce spun bogatii Romaniei?

Averile celor 500 de romani miliardari, potrivit top realizat in 2009 de Forbes, au insumat 29 miliarde euro.

"Controale ar trebui sa se faca la toti romanii de pe pamant, nu numai la cei cu averi mari. Eu am fost extrem de controlat inca din anii 90, cand am decis sa imi iau soarta in maini. Au fost si exagerari, sufar pentru asta, dar am incredere ca problemele se vor rezolva. Aici nu ma refer la fisc, ci la alte institutii ale statului. Nu am nimic de ascuns. Am fost in Parlament si am facut declaratii de avere, probabil stiti si ce butoni albi am acum la camasa. Am declarat si ceasul pe care il am la mana si ultimul tablou cumparat", a declarat pentru Gandul George Copos.

"La cat platesc la stat anual, zeci de milioane, sa ma vada ca merg cu o Dacie?! Oricum, nivelul masinii cu care circul este mult sub nivelul sumelor pe care le platesc anual la stat (...) Averea mea este la vedere. M-au controlat si paracontrolat mereu. M-au obosit controalele din toate directiile", a spus si Adrian Porumboiu.

"Cum sa ma tem de fisc? Daca toata lumea ar fi procedat cum am procedat eu, am fi ajuns de mult ca Elvetia. Am declarat si ce nu trebuia sa declar. Am insistat sa platesc in avans unele impozite, ca sa nu uit. Am discutat cu fiscul. Sunt perfect linistit in ce priveste eventuale controale din partea fiscului", a subliniat Gica Popescu.

USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR a transmis joi, 28 martie, că Guvernul Ciolacu minte când spune că ia măsuri în favoarea consumatorilor şi că scade facturile românilor. Partidul susține că de fapt Executivul...
Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Guvernul a adoptat joi, 28 martie, Ordonanţa pentru modificarea şi completarea OUG 27/2022 prin care este eliminată taxa pe soare pentru prosumatori şi actualizează schema de sprijin pentru...
#ANAF verificari bogati, #fisc verificari conturi bancare , #ancheta