Ancheta in cazul Ciorogarla a costat 600.000 de lei

Miercuri, 09 Iunie 2010, ora 20:46
1604 citiri
Ancheta in cazul Ciorogarla a costat 600.000 de lei

Ancheta in cazul furtului de arme de la Ciorogarla a costat peste 601.000 de lei, cheltuieli pe care procurorii DIICOT cer instantei sa le plateasca membrii clanului Preda, acuzati pentru trafic de droguri si furt de arme, se arata in rechizitoriul prin care acestia au fost trimisi in judecata.

Procurorii au refacut filmul furtului de arme din unitatea militara de la Ciorogarla, dar si modalitatea prin care membrii clanului Preda i-au facut pe militarii de la unitate sa le dezvaluie unde sunt tinute armele.

DIICOT are ca probe interceptari telefonice, dar si declaratii ale unor martori intrati in programul de protectie, plus o expertiza criminalistica, bazata pe probe ADN.

Premiera in obtinerea ADN

Anchetatorii au folosit in premiera o tehnica de obtinere a probei ADN, si anume le-au dat celor cercetati pixuri si hartie speciala pentru a da declaratii, astfel incat sa lase urme de epiderma, care sa fie examinate criminalistic.

Mai mult, zeci de expertize au fost facute in acest dosar, pentru a demonstra ca membrii clanului Preda au fost prezenti in unitatea militara de la Ciorogarla in noaptea in care s-au furat armele, dar si pentru a evidentia ca armele descoperite la acestia fac parte din cele furate. Un singur acuzat a fost de acord cu testul poligraf, care a demonstrat ca minte.

Totodata, in ancheta procurorii au folosit investigatori sub acoperire, care au cumparat droguri si arme de la clanul Preda.

Unul dintre investigatori a sustinut ca face parte dintr-o grupare terorista din Spania, insa vanzatorul de arme nu a avut nicio problema in a ii vinde armament, desi stia pentru ce va fi folosit.

Procurorii au ca probe si zeci de ore de inregistrari telefonice, dar si de inregistrari ambientale, care demonstreaza cum functiona reteaua de trafic de droguri condusa de Eugen Preda. Reteaua vindea droguri en-gros in Romania, heroina si cocaina fiind aduse din Turcia.

Membrii clanului Preda marcau pachetele de heroina pe care le aduceau din Turcia cu simbolul retelei lor, reprezentat de un vultur cu o stea in gheare, procedand precum marile organizatii criminale, sustin procurorii DIICOT in rechizitoriul din dosarul Ciorogarla.

Anchetatorii au descoperit, astfel, ca pachetele de heroina aveau pe partea exterioara un ambalaj de culoare neagra, peste care erau lipite benzi transparente si bucati de hartie alba pe ambele parti mari, peste care erau aplicate imagini cu vulturi si stele.

De altfel, intre probele trimise de autoritatile turce, care au colaborat cu procurorii romani, se regaseste si fotografia emblemei respective, aceasta fiind un vultur cu o stea in gheare.

Procurorii precizeaza ca un asemenea mod de marcare a pachetelor cu heroina, prin aplicarea unor embleme ale gruparii, este foarte rar intalnit, fiind specific doar marilor organizatii criminale.

In urma cercetarilor efectuate, s-a mai stabilit ca persoanele racolate in cadrul retelei pentru a transporta drogurile din Turcia in Romania primeau la fiecare transport de heroina sume cuprinse intre 30.000 si 50.000 de euro.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#Cazul Ciorogarla ancheta costuri, #clanul Preda Ciorogarla , #ancheta