Aproape 480 de angajati din MApN primesc in continuare si pensie, si salariu

Duminica, 27 Septembrie 2009, ora 21:12
4820 citiri
Aproape 480 de angajati din MApN primesc in continuare si pensie, si salariu

Aproximativ 480 de angajati ai Ministerului Apararii, majoritatea cu functii in domeniul administrativ, educativ sau medical, primesc, in prezent, si pensie militara, si salariu de civil, numarul ramanand constant de la inceputul anului.

Potrivit MApN, angajatii care cumuleaza pensia militara cu salariul ocupa functii din diverse domenii de activitate, printre care, profesor universitar, inginer, economist, cercetator, redactor, antrenor, instructor sportiv, artist plastic, referent de specialitate, expert sau consilier.

Pe lista celor care au renuntat la haina militara in favoarea unei functii civile se numara mai multi colonei si generali, unii dintre ei ocupand posturi importante in ierarhia ministerului. Spre exemplu, generalul de brigada (r) Constantin Irimescu a fost pana in 2006 sef al Directiei Management-Resurse pentru Inzestrare in cadrul Departamentului pentru Armamente.

Dupa ce a iesit la pensie, Irimescu a concurat pentru postul de director al aceleiasi directii, transformat intre timp din functie militara in una civila. Potrivit declaratiei de avere pe anul 2009 postata pe site-ul MApN, Irimescu incaseaza o pensie militara de aproximativ 45.000 de lei, in timp ce la capitolul venituri din salariu este mentionat "conform fisei fiscale 1". Totodata, Irimescu a fost pana in martie 2009 si membru in Consiliu de Administratie la Romtehnica, insa veniturile obtinute din aceasta activitate nu se regasesc in declaratia de avere.

Un alt angajat al MApN care cumuleaza salariul cu pensia militara este locotenent colonelul (r) Andrei Brojban. Acesta a fost secretar de partid al Directiei Medicale din MApN pana in 1989, iar in prezent lucreaza ca functionar public la Unitatea Militara 02496. Conform declaratiei de avere pe anul 2009, veniturile anuale ale lui Andrei Brojban sunt de aproximativ 100.000 de lei anual, el incasand din salariu 60.654 de lei, la care se adauga o pensie militara de 36.227 de lei.

Intr-o situatie asemanatoare se afla si Boris Botezatu, care a fost sef de birou contabilitate in Directia Financiar Contabila, iar in prezent ocupa functia civila de functionar public la Directia de Audit Intern a MApN. Veniturile din salariu ale lui Boris Botezatu au fost, potrivit declaratiei de avere pe anul 2009, de 53.530 de lei, la care s-au adaugat 44.196 de lei din pensia militara.

Alt caz este al locotenent-colonelului (r) Stefan Dragomir care in prezent este consilier juridic la Unitatea Militara 02544 si are venituri de aproximativ 70.000 de lei: 34.956 de lei provenind din pensia militara si 34.246 de lei din functia civila de consilier, conform declaratiei de avere pe anul 2009 postata pe site-ul MApN.

De altfel, majoritatea angajatilor Companiei Natioanale Romtehnica au facut parte din structurile Ministerului Apararii. Potrivit unor surse din MApN, fostii militari au fost preferati pentru a ocupa functiile civile din Romtehnica din cauza ca "au expertiza in domeniul achizitiilor de tehnica si armament".

Potrivit unor surse din MApN, cei mai multi militari care au parasit sistemul si s-au reangajat pe functii civile (aproximativ 400 din cei 480) s-au inregistrat in perioada 2004-2006, in timpul mandatului ministrului Teodor Atanasiu. Pe langa beneficiul de a cumula pensia si salariul, fostii militari au incasat odata cu iesirea din sistem si mai multe solde in valoare de cateva zeci de mii de lei drept compensatii financiare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#MApN pensii salarii, #salariati Ministerul Apararii , #ancheta