Armaghedonul conducerii de la Universitatea Petrosani

Marti, 23 Februarie 2010, ora 18:34
9319 citiri
Armaghedonul conducerii de la Universitatea Petrosani
Foto: Marius Mitrache

Conducerea Universitatii Petrosani in frunte cu rectorul Emil Pop este acuzata de mai multe nereguli, intr-o sesizare remisa presei.

Semnatarii sesizarii, angajati din cadrul Universitatii, il acuza in principal pe rectorul Emil Pop (foto) de cheltuirea banilor publici in scopuri personale, de trafic de influenta, fals in documentele institutiei sau acordarea gradatiilor de merit preferential.

- "Sesizari sumare cu privire la unele nereguli ale puterii dictatoriale" -

"Triunghiul manevrelor ilegale: rector Pop Emil, sef serviciu resurse umane salarizare Costandoiu Rodica, contabil sef Adrian Macris; participantii - coalitii conducatorilor triunghiulari: Mitran Ilie, Poanta Aron, Rascolean Ilie s.a.; agreatii favorizati: Ciodaru Dacian, Monica Leba, Tabacaru Camelia, Praporgescu Victorita, Negru Mariana, Dura Codruta, s.a.

S-a incercat eliminarea din sistem a persoanelor incomode, s-au emis decizii de cercetare pentru fapte sesizate bolnavicios, s-au falsificat documente in institutie cu scopul de a incrimina persoane nevinovate, s-au falsificat cataloage, s-a dublat personalul, s-au facut angajari ilegale, mentineri ilegale pe functii de conducere, servicii si directii dublate, personalul a fost instruit 'fidel' rectorului, s-au cheltuit bani publici in scopuri personale si pentru trafic de influenta", se precizeaza in sesizare.

Conform sursei citate, banii institutiei destinati programelor europene pentru studenti ar fi fost de fapt folositi in scopuri personale pentru influenta si pregatirea cadrelor didactice apropiate rectorului si crearea posibilitatii persoanelor agreate de a-si sustine lucrari la diferite simpozioane internationale (pe aceste programe europene).

"Lucrarile cotate servesc la obtinerea punctajului pentru gradatiile de merit, insa criteriile ce trebuie indeplinite sunt stabilite preferential, inventate si aprobate de conducere, sa propulseze aceste persoane pentru obtinerea gradatiilor de merit. Delegatiile persoanelor agreate sunt de fapt o forma 'cooperatista de fabricat bani' pe cheltuiala statului.

Criteriile avansarii sunt stabilite discriminatoriu pentru a nu permite persoanelor competente profesional sa beneficieze de gradatiile cuvenite, decat celor care au ramas fideli 'monstrului dictatorial'", se mai arata in sesizare.

In acest fel, semnatarii sesizarii pretind ca au avut sanse sa primeasca gradatii de merit persoanele care primesc si sporuri de conducere cum ar fi de exemplu Mitran Ilie, Leba Monica, Mangu Sorin, Florin Popescu, Dura Codruta, Tabacaru Camelia, Vamvu Petre, sotia rectorului Pop Maria, precum si masteranzii fideli ai rectorului - Marcu Marius, Utu Ilie.

Pe de alta parte, potrivit sursei citate, persoanele neagreate de rectorul Emil Pop se chinuiesc ani de zile sa-si publice lucrari pe propria cheltuiala, insa nu obtin gradatii de merit din cauza criteriilor prestabilite, in forma de "jecmanire a resurselor statului".

"Prof. Sabina Irimie a fost redusa la tacere deoarece si-a spus punctul de vedere cu privire la aceste criterii preferentiale. De asemenea, persoanele care au parere diferita de a 'monstrului dictatorial' sunt supuse unui regim de detentie (cazul secretarei sef de la Facultatea I.M.E. sanctionata, hartuita, izolata si discriminata; cazul juristei hartuita, inlocuita si discriminata; directorului general administrativ retrogradat si inlocuit, cazul Casavela s.a.)", se mai spune in sesizare.

- "Cele mai multe 'iesiri' in strainatate, ca bonus acordat persoanelor agreate" -

Armaghedonul aduce acuze si in ce priveste anumite persoane care s-au deplasat in strainatate pentru a participa la diferite programe europene-simpozioane de sustinere lucrari.

"Capul retelei 'simpozionale' este Mitran Ilie, care timp de 20 de ani nu a publicat nimic si dintr-o data, aflat la putere, conducator din umbra si viitor candidat la scaunul de rector, isi publica intr-un singur an un numar de 11 lucrari cotate (la simpozioanele din Tbilisi, Budapesta, Tenerife s.a. - pe programe europene) alaturi de Buzdugan, ruda rectorului.

In acest mandat, s-au facut cele mai multe 'iesiri' in strainatate ca bonus acordat persoanelor agreate. Un favorizat al rectorului este conf. Coroescu Tiberiu care locuieste la Bucuresti insa 'papa' banii din universitate cu ajutorul lui Sarb, fara a se prezenta vreodata la cursuri', mai spune textul citat.

- Lucrari dirijate spre catedra rectorului Pop -

Sursa citata dezvaluie si probleme legate de achizitiile si investitiile institutiei de invatamant superior.

"S-au facut achizitii cu destinatie, lucrarile de reabilitare au fost dirijate cu preponderenta spre catedra rectorului Pop. In aceeasi perioada si-a pus termopane la apartamentul personal si la cabana personala, a beneficiat de avantaje oferite de firme (Visa, Simar, Elcompet, Alpin, Masa Adrigela s.a.). A influentat aceste firme sa intoarca banii spre universitate, prin contracte de cercetare pentru diferite persoane.

A efectuat lucrari nelicitate, a conditionat firmele sa amenajeze diverse locuri (parcarea auto), lucrari de consolidare si instalatii s-au efectuat doar pe hartie, a angajat pe post de conducere pentru lucrari un 'specialist' care-i este ruda - Zapartan Aurel (sotia acestuia Zapartan Maria - secretar sef universitate intocmeste si elibereaza documente la 'ordin'), inginera Praporgescu Victorita este tinuta ilegal cu functie de conducere, pe post de director, ca persoana 'agreata' care inveleste miscarile sefului si totodata este agentul cu 'informatiile securizate' (securist). Avantajele obtinute de aceste persoane sunt evidente", se mai spune in sesizare.

Seful serviciului resurse umane si salarizare, Costandoiu Rodica, este si el acuzat ca ar fi "'creierul' miscarilor de personal, a masinatiunilor salariale, a eliminarii drepturilor, a abuzurilor de tot felul care pot fi savarsite in acest serviciu", in timp ce Ciodaru Dacian, seful serviciu patrimoniu studentesc angajat in functie de conducere fara nici o zi vechime, ar fi preferatul rectorului.

- Rectorul neaga acuzatiile - "Probabil este unul dintre cei care nu a primit gradatie de merit" -

Rectorul Universitatii Petrosani, Emil Pop, nu s-a aratat surprins de sesizarea si acuzele care sunt aduse conducerii universitatii, si afirma ca de cand este rector apar cel putin de doua ori pe an.

"Este vorba despre un conferentiar, Valentin Casavela, care ne-a reclamat de mai multe ori si care spune de fiecare data cam aceleasi lucruri. Sunt niste prostii, nu este adevarat ce se spune, nu pot sa le cataloghez altfel. Eu sunt mai sever, mai dur cu oamenii, nu pot tolera anumite lucruri, iar lumea se impaca.

Insa unii, care nu se integreaza cu modul de lucru pe care l-am impus sunt nemultumiti. Probabil unul dintre cei care nu a primit gradatie de merit este autorul, dar atata timp cat nu ai activitate nu o poti primi. De aici este adevarat ca s-au facut cele mai multe iesiri, dar acestea s-au facut pe banii Uniunii Europene, iar o buna parte din programe s-au adresat studentilor care au facut practica", a declarat Emil Pop.

Mai mult, rectorul Universitatii Petrosani sustine ca anul 2009 a fost unul de varf pentru institutia pe care o conduce, deoarece a primit acreditare cu grad maxim de incredere ARACIS, si locul 6 la nivel national in ce priveste lucrarile de cercetare stiintifica.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Mesajul lui Nicușor Dan pentru Gabriela Firea: ”Nu ar mai trebui să deschidă gura, darămite să vrea să mai fie primar”
Mesajul lui Nicușor Dan pentru Gabriela Firea: ”Nu ar mai trebui să deschidă gura, darămite să vrea să mai fie primar”
Intrarea Gabrielei Firea în cursa pentru Primăria Capitalei nu-l afectează pe actualul edil. Nicuşor Dan a declarat marţi, 23 aprilie, că lupta se va da între el şi Cristian Popescu...
Lovitură puternică pentru Piedone. Cât de multe voturi poate pierde după ce PSD a aruncat-o în cursa pentru Primăria Capitalei pe Firea
Lovitură puternică pentru Piedone. Cât de multe voturi poate pierde după ce PSD a aruncat-o în cursa pentru Primăria Capitalei pe Firea
PSD și PNL au renunțat să-l mai susțină pe medicul Cătălin Cîrstoiu la alegerile pentru Primăria Capitalei. Cele două mari partide i-au aruncat în luptă Gabriela Firea (PSD) și pe...
#Universitatea Petrosani Emil Pop, #Universitate Petrosani conducere abuz, #reclamatii Universitate Petrosani , #ancheta