Autoritatile locale au blocat din interes investitiile si turismul la Rosia Montana?

Luni, 08 Februarie 2010, ora 11:22
3354 citiri
Autoritatile locale au blocat din interes investitiile si turismul la Rosia Montana?
Foto: Arhiva

Autoritatile locale de la Rosia Montana sunt acuzate ca au blocat orice investitie si au saracit zona pentru ca proiectul Gold Corporation sa fie considerat singura modalitate de redresare economica.

Astfel, nu doar investitiile in zona sunt impiedicate de mai bine de sapte ani, ci si dezvoltarea agroturismului, scrie Evenimentul Zilei.

Autoritatile locale refuza sa elibereze certificate de urbanism si autorizatii de constructie pe motiv ca, inca din 2002, prin Planul Urbanistic Zonal, zona a fost declarata una exclusiv miniera. Asa se face ca orice alte investitii (pensiuni agroturistice ori ferme de animale) devin incompatibile cu statutul zonei.

Potrivit ONG-urilor care se impotrivesc proiectului minier, investitorii au fost alungati cu buna stiinta pentru ca zona sa saraceasca din ce in ce mai mult, astfel incat eventualele locuri de munca create de RMGC sa para o mana cereasca pentru localnici.

Reprezentantii acestor organizatii sustin ca, daca activitatea economica din zona Rosia Montana ar fi fost lasata sa se dezvolte, pana in prezent numarul celor care si-ar fi gasit un loc de munca ar fi fost cu mult mai mare decat cifra vehiculata la capitolul angajari de compania canadiana.

Opinia este impartasita si de catre deputatul PD-L Valeriu Tabara, care se declara impotriva proiectului minier si care considera ca in zona Muntilor Apuseni s-ar putea crea sute de locuri de munca prin dezvoltarea agroturismului si a altor activitati economice.

"Aceasta problema se va rezolva prin proiecte multiple, prin dezvoltarea unor statiuni, cum e cea de la Arieseni, sau dezvoltarea zonei de la Muntele Gaina. O alta problema e infrastructura. Daca aceasta va fi dezvoltata, vor fi resurse care sa fie puse in valoare, produse naturale sau semiindustriale, care pot duce la dezvoltarea intregii zone si la rezolvarea problemelor financiare cu care se confrunta locuitorii Apusenilor", spune Tabara, citat de EVZ.

Cum ar putea România să piardă mult, deși a câștigat litigiul legat de Roșia Montană
Cum ar putea România să piardă mult, deși a câștigat litigiul legat de Roșia Montană
Decizia instanței arbitrale (luată cu o majoritate de 2 la 1) în litigiul intentat statului român de compania canadiană ce a încercat să dezvolte un proiect minier în zona Roșia Montană...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#rosia montana, #turism Rosia Montana, #investitii Rosia Montana , #ancheta