Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Bilant pe trei ani: Peste 20 de magistrati suspendati

Joi, 08 Mai 2008, ora 18:10
2011 citiri
Bilant pe trei ani: Peste 20 de magistrati suspendati

Sapte judecatori si 14 procurori au fost suspendati din functia de magistrat, in perioada 2005-2008, in urma punerii in miscare a actiunii penale, a anuntat Consiliul Superior al Magistraturii, la jumatatea lunii aprilie, potrivit NewsIn.

Totodata, ca urmare a unor condamnari penale definitive, au fost eliberati din functia de magistrati patru procurori si alti doi judecatori. In acelasi interval, au fost exercitate 43 de actiuni disciplinare, dintre care 27 vizau judecatori, restul fiind procurori. Dintre acestea, in 27 de actiuni, s-au aplicat sanctiuni disciplinare, alte 6 actiuni fiind inca pe rolul Sectiei pentru judecatori a Consiliului Superior al Magistraturii.

In vara anului 2004, cinci procurori si un judecator au fost exclusi din magistratura in urma deciziei CSM, pentru ca nu mai indeplineau criteriul bunei reputatii.

In luna septembrie 2004, judecatoarea Maria Navala, de la Tribunalul Bucuresti, al carei nume fusese vehiculat in scandalul de coruptie referitor la fostul consilier guvernamental Fanel Pavalache, a fost exclusa din magistratura, deoarece si-a pierdut conditia de buna reputatie, in urma amendarii de catre Parchet.

Tot atunci, CSM a luat aceeasi decizie in legatura cu judecatoarea Mihaela Rizea, de la Judecatoria sectorului 2, amendata pentru lovire sau alte violente. Pe aceeasi lista, s-a aflat si Mihaela Benko, de la Parchetul Judecatoriei Brasov, invinuita de fals in inregistrarea unor documente la Parchet, care si-au pierdut conditia de buna reputatie.

In 2005, CSM a decis excluderea din magistratura a judecatorului Rodica Marghescu.

DNA a dispus, in ianuarie 2006, trimiterea in judecata a judecatoarei Maria Huza, fost presedinte al Tribunalului Bucuresti si membru al Consiliului Superior al Magistraturii, pentru savarsirea infractiunii de fals in declaratii si instigare la acordarea de credite cu incalcarea legii.

Un al doilea caz, inregistrat in 2006, este al judecatorului Danut Cornoiu, de la inalta Curte de Casatie si Justitie, sanctionat de CSM, dupa ce a intervenit in dosarul in care fostul ministru al Justitiei, Monica Macovei, a primit casa parintilor sai, desi aceasta fusese ceruta in instanta de fostii proprietari care au fost nationalizati.

Sapte luni mai tirziu, sectia pentru Judecatori a CSM a hotarat excluderea din magistratura a Veronicai Dobozi, de la Curtea de Apel Bucuresti, pentru savarsirea unor abateri disciplinare. Mai precis, Dobozi a fost acuzata ca si-ar fi amenintat o colega.

Ultimul caz de acest gen se refera la trimiterea in judecata, in 6 mai 2008, de catre procurorii anticoruptie, a fostului procuror general adjunct al Romaniei, Gabriela Ghita, alaturi de alti patru magistrati si un notar, pentru implicarea in fraudarea examenului pentru functiile de sefi de parchete.

Ministra Justiției, nemulțumiri legate de dosarul accidentului de la 2 mai: ”Nu poţi să te faci că nu există controverse şi semne de întrebare” VIDEO
Ministra Justiției, nemulțumiri legate de dosarul accidentului de la 2 mai: ”Nu poţi să te faci că nu există controverse şi semne de întrebare” VIDEO
Ministra Justiţiei, Alina Gorghiu, a declarat joi, 25 aprilie, că nu poţi să te faci că nu există controverse şi semne de întrebare cu privire la procedura care s-a desfăşurat în dosarul...
Lovitură în Dosarul 2 Mai. Judecătoarea care a produs indignare după ce a întrebat dacă unul dintre tinerii omorâți este la proces nu va fi suspendată
Lovitură în Dosarul 2 Mai. Judecătoarea care a produs indignare după ce a întrebat dacă unul dintre tinerii omorâți este la proces nu va fi suspendată
Ioana Ancuţa Popoviciu rămâne judecătoarea dosarului accidentului de la 2 Mai, deși Inspecţia Judiciară ceruse suspendarea acesteia. Decizia a fost luată miercuri, 24 aprilie, de Consiliul...
#magistrat, #judecator, #functie, #frauda, #suspendare, #bilant , #ancheta