Bugetul pe 2009 nu include majorarea pensiilor si salariilor profesorilor

Miercuri, 14 Ianuarie 2009, ora 13:18
4600 citiri
Bugetul pe 2009 nu include majorarea pensiilor si salariilor profesorilor

Majorarea salariilor cu 50% pentru unele categorii de bugetari, precum profesorii universitari, si cresterea cu 50%, respectiv 25%, a pensiilor pentru grupele I si II de munca, nu sunt prevazute in noul proiect de buget pe 2009.

"Majorarea salariilor bugetarilor cu 50% nu poate fi sustinuta din punct de vedere bugetar in aceasta perioada de criza, iar cresterea pensiilor pentru persoanele care au lucrat in conditii grele de munca ar putea fi sustinuta incepand cu 2010.

Va creste, insa, punctul de pensie la 45% din salariul mediu brut pe economie, urmand ca stabilirea datei de la care va intra in vigoare aceasta masura sa fie stabilita in urmatoarele zile", au declarat, pentru NewsIn, surse guvernamentale.

Bugetele ministerelor urmeaza sa fie finalizate pana joi, iar vineri va avea loc o prima dezbatere in sedinta de Guvern.

Aceste majorari salariale ii vizeaza in principal pe pe profesorii universitari, care au amenintat ca vor bloca sesiunea de examene in cazul in care nu le vor fi acceptate revendicarile salariale.

In 9 ianuarie, presedintele federatiei sindicale "Alma Mater", Razvan Bobulescu, declara ca a primit promisiuni din partea ministrului Educatiei, Ecaterina Andronescu, ca salariile cadrelor didactice din invatamantul universitar vor fi majorate, pana la sfarsitul anului, cu 50%.

"Tinand cont ca, anul trecut, au fost aplicate majorari de peste 15% la salariile profesorilor si, implicit, ale universitarilor, asteptam sa ni se acorde si ceilalti 50% prevazuti prin lege. In conditiile in care cadrele didactice din preuniversitar vor primi mai putin, respectiv 33%, noi suntem dispusi sa acceptam o esalonare a majorarilor", preciza Bobulescu.

Liderul sindical a avertizat ca, daca majorarile de 50% nu vor fi incluse in buget, profesorii vor face greva.

Ministrul Muncii, Marian Sarbu, a declarat marti ca sunt sanse mari ca punctul de pensie sa creasca, incepand cu 1 februarie, insa ca nu s-a luat nici o decizie in ceea ce priveste majorarile salariale pentru profesori.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#majorare salarii, #buget 2009, #majorare pensii , #ancheta