Camataru si Boloni, colaboratori ai Securitatii?

Marti, 30 Iunie 2009, ora 12:08
4066 citiri
Camataru si Boloni, colaboratori ai Securitatii?

Potrivit arhivelor CNSAS, Gica Popescu nu ar fi fost singurul fotbalist care a colaborat cu Securitatea. Fosta gheata de aur Rodion Camataru si Ladislau Boloni ar fi avut contacte cu politia politica.

Rodion Camataru avea numele de cod "Doru din Strehaia" si a fost racolat de Securitate in 1981, cand avea 23 de ani si evolua la Universitatea Craiova, conform dezvaluirilor facute de Gazeta Sporturilor.

Dosarul lui Camataru avea 123 de pagini, iar organele de Securitate spuneau despre el ca furniza materiale valoroase. El a dat informatii despre ramanerea lui Marcel Raducanu in Germania, despre intalnirea lui Mircea Lucescu cu Radu Nunweiller sau despre marcile primite de Sames si Iordanescu prin mandate postale.

O alta sursa a Securitatii a transmis ca acesta a refuzat o oferta de a ramane in Germania in 1983. Potrivit informatorului, doi indivizi l-au urmarit la toaleta si i-au aratat o valiza cu 500.000 de marci din partea clubului Schalke 04 spre a semna cu ei.

Rodion Camataru a avut 75 de selectii la echipa nationala in perioada 1978 - 1990. El a marcat 22 de goluri.

Potrivit jurnalistilor de la Gazeta Sporturilor, si Ladislau Boloni s-a intersectat cu Securitatea, dar numai pentru doi ani. Desi avea "calitati pentru munca de Securitate" si a acceptat initial colaborarea, totul a fost abandonat in 1974 dupa ce fostul fotbalist s-a dovedit un element nepunctual si neserios.

Din colaboratorul "Pista", Boloni a devenit urmaritul "Bota" din cauza relatiilor sale cu ungurii si fiindca intretinea legaturi cu un diplomat de la ambasada Ungariei din Bucuresti.

In primavara anului 1985, fotbalistul ceruse plecarea in Ungaria, unde sotia sa avea rude, dar si-a retras solicitarea dupa citeva luni, preferind sa continue la Steaua. De aici avea sa plece pina la urma in Belgia.

Pe 4 noiembrie 1989, Securitatea a primit informatii de la Camataru potrivit carora Boloni nu mai vroia sa se intoarca in tara la sfarsitul contractului si intentiona sa ramana in Franta unde primise mostenire o casa in partea unei matusi a sotiei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#fotbalisti informatori Securitate, #colaboratori Securitate, #CNSAS colaborare Securitate, #Gica Popescu Securitate, #Ladislau Boloni Securitate, #Rodion Camataru Securitate , #ancheta