Campania lui Nastase, finantata de zeci de institutii de stat

Miercuri, 28 Ianuarie 2009, ora 22:27
3563 citiri
Campania lui Nastase, finantata de zeci de institutii de stat

DNA arata, in dosarul "Trofeul calitatii", in care Adrian Nastase este acuzat ca si-a finantat campania pentru alegerile prezidentiale din 2004, ca acesta a mobilizat o parte din liderii PSD aflati in posturi-cheie ale administratiei publice pentru a strange bani.

Potrivit rechizitoriului intocmit de procurorii anticoruptie, sute de firme private si zeci de institutii publice au contribuit la crearea unui "flux financiar" in beneficiul lui Adrian Nastase, informeaza NewsIn.

In centrul actiunilor de colectare ilegala a fondurilor a fost, conform rechizitoriului, Irina Jianu, fost sef al Inspectoratului de Stat in Constructii. Jianu a organizat, in 2004, simpozionul "Trofeul calitatii in constructii", pentru care taxa de participare a fost intre 5 si 20 de milioane de lei vechi.

Inspectoratul le cerea firmelor de constructii din tara, prin intermediul inspectorilor, sa participe la simpozion, arata procurorii.

La colectarea in acest mod a fondurilor de campanie au participat insa si institutii publice sau companii de stat, fara legatura cu domeniul constructiilor.

Astfel, potrivit rechizitoriului, Romsilva, condusa de deputatul PSD Ion Dumitru, a obligat zeci de ocoale silvice din tara sa achite taxa de parti-cipare la "Trofeul calitatii".

De asemenea, social-democrata Rovana Plumb, fosta sefa a Autoritatii Nationale pentru Protec-tia Consumatorilor (ANPC), le-a cerut oficiilor teritoriale sa participe la simpozion. In aceeasi categorie ar fi intrat si Liviu Harbuz, sef al Autoritatii Nationale Sanitar-Veterinara.

Si companii nationale au cotizat la "Trofeul calitatii, mai exact Com-plexul Energetic Turceni, Societa-tea Nationala a Lignitului Oltenia, Societatea Nationala de Imbunatatiri Funciare, Hidroelectrica, Distrigaz Sud, Electrica Muntenia.

Au fost implicate, insa si primarii conduse de membrii PSD, in special din Gorj.

In rechizitoriu se mai arata ca au existat doua etape in colectarea banilor. Prima, din mai 2004, s-a desfasurat la nivelul fiecaruia din cele 11 Inspectorate Teritoriale de Stat in Constructii, iar etapa a doua a avut loc in 16 octombrie 2004, la Sala Palatului. La evenimentul la care participantii la "Trofeul calitatii" au primit diplome invitat de onoare a fost Adrian Nas-ta-se.

Tot Adrian Nastase a decis si modul de organizare a "Tro-feului calitatii", sustin procurorii, prin Regulamen-tul adoptat in 23 iunie 2004, Ins-pectoratul de Stat pentru Construc-tii fiind trecut in subordinea sa directa.

In total, pentru "Trofeul calita-tii" s-au alocat 71,2 miliarde de lei vechi, din care 67,45 miliarde proveneau din taxele achitate de participanti. Alte aproape 4 miliarde au fost din bugetul ISC, bani care au fost virati societatii Axa Manage-ment, controlata de sotii Bogdan si Ioana Po-po-vici, apropiati ai familiei Nastase.

Axa Management a fost aleasa de Jianu pentru a organiza evenimentul. De altfel, Irina Jianu a decis "concesionarea" prin incredintare directa a activitatii de colectare a taxelor de participare unui grup de cinci firme controlate de sotii Popovici: Urban Con-sult, Rond SRL, Contur Media, Axa Management si Media Globe Invest, care si-au retinut 61,55 miliarde din suma adunata.

53,2 mi-liarde s-au "scurs" catre Eurografica, firma lui Vasile Mihail. Nu mai putin de 52,9 miliarde au reprezentat chel-tuieli fictive pentru organizarea eve-nimentului, conform DNA.

Aceste cheltuieli ar fi reprezentat ma-te-riale de prezentare a evenimentului (postere, mape, insigne sau cheltuieli de cazare a participantilor, care, de fapt, si le-au achitat singuri etc.), materiale care nu au fost cumparate.

Conform procurorilor, cu o zi inainte de finala "Trofeului calitatii", Eurografica ar fi trecut la cheltuieli de promovare a firmei suma de 33,8 miliarde de lei. Banii au fost folositi de firma lui Vasile Mihail pentru a achita materialele de campanie electorala cu sigla "Adrian Nastase - presedinte". Printre acestea, au fost si 400.000 de caiete de scoala cu chipul si sloganul de campanie ale lui Nastase.

Vasile Mihail a intocmit avize false de expeditii ale unor materiale pro-motionale ale Eurografica spre diversi sau potentiali clienti ai firmei sale.

Acestia le-au spus procurorilor DNA ca nu au primit materiale promotionale sau ca au primit mai putine. Procurorii DNA au aflat si de la reprezentantii firmelor care ar fi executat materialele promo-tionale pentru Eurografica ca toate materialele erau inscriptio-nate cu sloganul "Adrian Nastase - prese-dinte".

Conform rechizitoriului, Adrian Nastase ar fi stiut de fi-nantarea ilegala a campaniei sale electorale din fondurile colectate in cadrul simpozionului "Trofeul calitatii" si chiar coordona direct actiunea.

"Astfel, martorii Rovana Plumb, mandatarul financiar al campaniei prezidentiale, Stireanu Octavian, seful staffului de campanie, Aristide Roibu, trezorierul Partidului Social Demo-crat, Nicola Mihaela, consultant din partea SC Ogilvy Mather Adver-ti-sing SRL, Popescu Nistorescu Miha-ela, consilier personal al inv. Adrian Nastase, si Mitrea Tudor Miron, vice-pre-sedinte al Partidului Social Demo-crat, au confirmat ca nu s-au ocupat de achizitionarea materialelor electorale, toate deciziile in acest sens fiind luate de inv. Adrian Nastase sau dupa consultarea cu sotia sa, Dana Nas-tase", se arata in rechizitoriul DNA.

Potrivit acestuia, mai multi sefi de institutii publice le-au spus procurorilor cum au fost "invitati" sa participe la simpozion. De exemplu, Maria Neacsu, sefa Inspectoratului Judetean de Constructii Neamt, a spus la audieri: "Distribuirea invitatiilor ne-a fost trasata ca sarcina de serviciu....".

In rechizitoriu se mai arata ca Adrian Nastase nu a vrut sa dea declaratii in fata procurorilor, condiderand dosarul unul politic.

Instanta suprema va incepe, in data de 26 februarie, judecata dosarului "Trofeul Calitatii", in care Adrian Nastase, Irina Jianu si de alte patru persoane sunt acuzate in legatura cu strangerea unor sume de bani pentru campania electorala prezidentiala a social-democratului.

Fostul premier Adrian Nastase a fost ales din nou in Parlamentul Romaniei, in ciuda celor patru dosare penale in care a fost cercetat pentru fapte de coruptie.

In doua dintre ele, Nastase a fost si judecat, dar nu pana la capat, deoarece o decizie a Curtii Constitutionale arata ca pentru a incepe urmarirea penala impotriva unui fost sau actual ministru care este si parlamentar trebuie aviz din partea Camerei din care face parte. Ulterior, votul colegilor din Camera Deputatilor l-a scapat pe fostul premier de o solutie in instanta.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#Nastase DNA, #Nastase Trofeul calitatii, #Nastase rechizitoriu DNA, #Nastase finantare campanie , #ancheta