Ce contine anexa secreta din dosarul Sterling?

Joi, 05 Februarie 2009, ora 08:12
5381 citiri
Ce contine anexa secreta din dosarul Sterling?
Foto: Sydney Morning Herald

Contractul Sterling, care are o anexa secreta de 42 de pagini, prevede concesionarea drepturilor de exploatare a unei zone din Marea Neagra.

Premierul Emil Boc a cerut desecretizarea acestei anexe, in conditiile in care concesiunile, licentele de exploatare si acordurile petroliere sunt clasificate ca secrete de stat.

Firma cu capital canadian Sterling Resources a incheiat cu statul roman prin Agentia Nationala de Resurse Minerale acorduri de explorare, dezvoltare si exploatare pentru perimetrele XIII Pelican si XV Midia (Marea Neagra) si Craiova Sud.

Este vorba despre o zona de 4.400 de kilometri patrati care nu a constituit obiect de disputa cu Ucraina, potrivit informatiilor date de dostul director ANRM, Bogdan Gabudeanu, informeaza Gandul.

Contractul de concesiune a fost atribuit in 1992 in timpul Guvernarii Stolojan firmei Enterprise Oil. In 2006 Sterling Rescources a devenit unic concesionar prin achizitie a 80% din drepturile aupra perimetrelor Pelican si Midia. Valoarea pe piata a celor doua perimetre este de aproximativ 74 de milioane de dolari.

Forajele efectuate au evidentiat existenta gazelor naturale inca din anul 1995, la o adancime de aproximativ 85 m. Potrivit acestuia, exista potential pentru zacaminte de titei si gaze, insa se mentine un nivel de risc ridicat, iar pentru adancimi mai mari de 90-95 m sunt necesare echipamente speciale pentru foraj, ceea ce mareste sensibil costurile de operare.

In noiembrie 2008 s-a adaugat la contract o anexa secreta de 42 de pagini prin Hotararea de Guvern 1446, semnata de Calin Popescu Tariceanu si contrasemnata de de fostul sef al Cancelariei premierului, Dorin Marian, de presedintele ANRM Bogdan Gabudeanu, de ex-ministrul Mediului, Attila Korodi, si de Catalin Doica, ex-secretar de stat la Ministerul Economiei.

Catalin Predoiu a declarat ca "nu isi aminteste" sa fi semnat un astfel de act, insa se pare ca el ar fi semnat nota de fundamentare a Hotararii de Guvern.

Procedura de desecretizare ceruta de premierul Emil Boc ar implica modificarea Legii secretului de Stat, in conditiile in care concesiunile, licentele de exploatare si acordurile petroliere sunt clasificate ca secrete de stat iar alte mii de dosare ar putea fi desecretizate.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres al Forţa Dreptei este organizat, sâmbătă, la Palatul Parlamentului, formaţiunea urmând să îşi aleagă conducerea naţională şi să îşi prezinte candidaţii la alegerile...
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
România se pregătește de alegeri. Europarlamentarele vor avea loc în aceeași zi cu localele. ARA Public Opinion a realizat o cercetare sociologică în legătură cu evenimentele ce vor avea...
#dosarul Sterling , #ancheta
Comentarii
Poza Sile this Millennium
Sile this Millennium
rank 5
omnule T R Ă D I C E A N U parafrazînd-ul pe Barack Obama: "Cred că ai am dat-o in bara"!
Poza Sile this Millennium
Sile this Millennium
rank 5
domnule T R Ă D I C E A N U,