Ceausescu nu era de accord cu ideea unei Europe unite

Sambata, 09 Mai 2009, ora 23:37
3143 citiri
Ceausescu nu era de accord cu ideea unei Europe unite
Foto: Adevarul

La intalnirea din iulie 1989 a liderilor din statele Pactului de la Varsovia, din 7 si 8 iulie 1989, la Bucuresti, s-a discutat despre "casa paneuropeana". Nicolae Ceausescu a fost cel mai vehement adversar al apropierii Blocului Comunist de Europa Occidentala.

"Sesiunea de rutina" a statelor din fostul Tratat de la Varsovia se tinea intr-un context inedit, relateaza Adevarul. Liderii participanti pierdeau puterea si nu realizau ca lumea lor, comunista, se prabuseste.

De asemenea, comunistii aveau probleme economice insurmontabile - inapoiere tehnologica, ceea ce-i scosese din orice competitie pe pietele occidentale, deficite comerciale uriase, rate negative de crestere economica si datorii mari.

Dovada ca liderii comunisti erau rupti de realitate este reactia lor de negare a afirmatiilor Occidentului, care vorbea deja despre "apusul socialismului". In opinia participantilor la sesiune, statele comuniste nu aveau altceva de facut decat sa "reinnoiasca" socialismul si sa profite de avantajele noii ordini mondiale.

Europa unita

Dar, cea mai importanta tema a reuniunii a fost, asa cum raporta fostul ministr de Externe bulgar, Peter Mladenov, Biroului Politic al Partidului Comunist din tara sa, procesul construirii unei "case paneuropene", proces declansat de occidentali.

La intalnirea de la Bucuresti s-a facut o trecere in revista a posibilelor scenarii, s-au discutat pozitii pro si contra ideii unei Europe unite.

S-a vorbit si s-a pledat pentru o colaborare cu Europa Occidentala: "A venit timpul pentru dezvoltarea unor programe comune cu Europa vestica, in domenii precum transportul, mediul, tehnologia etc.", ar fi spus Gorbaciov.

Ceausescu a facut nota discordanta. Mladenov consemneaza lapidar interventia presedintelui Romaniei: "Tovarasul Ceausescu a subliniat in discursul sau factorii negativi din viata internationala, si-a exprimat dubiile in ceea ce priveste conceptul de << casa paneuropeana >> si a ridiculizat importanta procesului de reinnoire".

In final, Ceausescu a cerut o sesiune speciala pentru discutarea problemelor economico-sociale aparute si pentru stabilirea unor masuri comune in solutionarea acestora. N-a mai fost cazul.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ironia lui Nicușor Dan după ce Piedone a venit cu un tricou pe care scria ”Şi eu sunt interlop”: ”Ştim toţi!”
Ironia lui Nicușor Dan după ce Piedone a venit cu un tricou pe care scria ”Şi eu sunt interlop”: ”Ştim toţi!”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a postat sâmbătă pe Facebook o fotografie în care apare în tribune, la un meci, afişând un tricou cu mesajul: Ştim Toţi!, ca răspuns la mesajul de pe...
Ludovic Orban, ales președintele Forţa Dreptei. "Adevăraţii liberali sunt în acest partid"
Ludovic Orban, ales președintele Forţa Dreptei. "Adevăraţii liberali sunt în acest partid"
Ludovic Orban a fost ales, sâmbătă, 20 aprilie, preşedintele partidului Forţa Dreptei la primul Congres al formaţiunii, adunare la care au participat, la Palatul Parlamentului, peste 1.200 de...
#Nicolae Ceausescu Europa, #Ceausescu Europa unita, #Ceausescu pact Varsovia , #ancheta