CFR Marfa, sabotata din interior ?

Marti, 19 Ianuarie 2010, ora 09:27
4889 citiri
CFR Marfa, sabotata din interior ?

Conducerea Companiei CFR Marfa admite, intr-un document oficial, ca starea jalnica in care se afla societatea e cauzata de politici tarifare neflexibile, de consolidarea operatorilor privati si de "traseismul" fostilor directori.

Peste 6.000 de angajati se afla acum in pragul disponibilizarii, iar sindicalistii acuza managementul defectuos, uneori vecin cu sabotajul, scrie Evenimentul Zilei.

Ei spun ca fostii directori au fost "racolati", uneori cu contractele CFR cu tot, de companiile private de profil.

Liderul Federatiei Mecanicilor de Locomotiva, Iulian Mantescu, da si exemple concrete in acest sens: ultimul director al CFR Marfa, Calin Gratian, care a demisionat si a preluat sefia Rail Cargo Austria, compania de stat austriaca, si fostul sef al serviciului vanzari din CFR Marfa, Madalin Ionescu.

"Dupa ce au plecat, cei doi au incercat sa ia de la CFR Marfa contractele pentru transportul de tabla din Portul Constanta spre uzinele auto de la Pitesti. Au incercat sa ia, la fel, si transportul de masini de la Pitesi. Dar fara succes. Au incercat sa ia de la noi si contractele pentru transportul de sare", spune Mantescu.

"Operatorul CFR e condus de Sorin Chinde, fost director comercial la CFR Marfa. La Unifertrans il gasim pe Constanin Pestrea, fost vicepresedinte la SNCFR, iar la Serv Trans, pe George Buruiana, fost director general la CFR Marfa", mai spune sindicalistul.

Secretarul de stat din cadrul Ministerului Transporturilor, Gheorghe Popa, recunoaste ca asa stau lucrurile dar spune nu se poate face nimic, deoarece daca in contractele managerilor de la CFR Marfa ar exista clauze anticoncurentiale ele ar presupune acordarea unor compensatii pentru directorii care isi pierd dintr-un motiv sau altul postul.

Dezastrul CFR Marfa e cauzat si de o anumita complicitate a statului. In anul 2009, desi compania a transportat carbune si pacura catre centralele de termoficare din tara, serviciul nu a fost decontat, compania ajungand in incapacitate de plata.

In aceste conditii, ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, a decis sa anunte privatizarea CFR Marfa, pozitie sustinuta si de secretarul general al Asociatiei Industriei Feroviare, Stefan Roseanu, care spune ca privatizarea operatorului feroviar este absolut obligatorie, deoarece statul nu reuseste sa faca din CFR un jucator european.

Cu toate acestea, in prezent e un moment nefavorabil vanzarii, din cauza crizei, care a redus piata din UE cu 25%-30%.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Prima reacție a lui Cătălin Cîrstoiu după ce PNL și PSD au decis retragerea sa din cursa pentru Primăria București: ”Am fost supus unor atacuri”
Prima reacție a lui Cătălin Cîrstoiu după ce PNL și PSD au decis retragerea sa din cursa pentru Primăria București: ”Am fost supus unor atacuri”
Cătălin Cîrstoiu a avut marţi, 23 aprilie, pe rețelele sociale, prima reacţie după ce PSD şi PNL au renunţat la candidatura sa la Primăria Capitalei, precizând că nu a luat decizia de...
Drulă critică eșecul coaliției PSD-PNL: „Nu e inevitabil să fim conduși de neterminați și șpăgari. Economia României gâfâie”
Drulă critică eșecul coaliției PSD-PNL: „Nu e inevitabil să fim conduși de neterminați și șpăgari. Economia României gâfâie”
Deputatul Cătălin Drulă, preşedintele USR acuză liderii coaliţiei PSD-PNL că au blocat Guvernul României timp de 16 ore, timp în care au făcut negocieri politice fără niciun rezultat...
#CFR Marfa disponibilizari, #disponibilizari Transporturi, #privatizare CFR Marfa , #ancheta