Ultimele mistere de pe Titanic

Joi, 09 Octombrie 2008, ora 07:13
6022 citiri
Ultimele mistere de pe Titanic

Scufundat cu aproape un secol in urma, Titanicul a inspirat sute de romane si nuvele, nenumarate documentare si filme. De la acea noapte fatidica si pana astazi, istoricii si oamenii de stiinta au incercat sa elucideze misterul coliziunii care a cauzat moartea a peste 1500 de oameni.

Potrivit lui Brad Matsen, autor al romanului "Titanic's Last Secrets" (Ultimele secrete ale Titanicului), eforturile savantilor au fost inutile, intrucat lucrurile au fost demult transate de catre insisi constructorii navei, informeaza Ziua.

Expertii cooptati in cercetarile companiei producatoare au adunat suficiente dovezi cat sa poata demonstra ca vaporul s-a rupt in trei bucati, nu in doua, si ca s-a scufundat mult mai repede decat sugereaza James Cameron, regizorul filmului "Titanic". Toate acestea au fost posibile din pricina niturilor necorespunzatoare si a carcasei fragile a vaporului.

In plus, mai multe documente recuperate de la Harland & Wolff, santierul naval irlandez unde a fost proiectat si asamblat vasul, au dezvaluit o realitate incredibila - catastrofa nu s-a petrecut doar pe fondul incompetentei si erorii de proiectare, ci si din neglijenta. Inginerii, in ciuda faptului ca fusesera informati cu privire la starea partii exterioare, au dat aviz favorabil lansarii la apa a vaporului .

Cercetarile intreprinse de oficialitati, mai degraba formale, au concluzionat ca principalul vinovat a fost capitanul vaporului.

Altfel, procesele intentate de familiile victimelor ar fi adus falimentul proprietarilor Titanicului, printre care si J.P. Morgan (magnat american, bancher si colectionar de arta, care a dominat peisajul financiar si industrial al vremii).

Titanicul a fost produsul rivalitatii colosale starnite de Razboiul Americano-Spaniol. Pentru a monopoliza transporturile navale din aria Atlanticului de Nord, J.P. Morgan a preluat mai multe companii de profil. In schimb, guvernul federal i-a oferit subventii si scutiri de taxe in acest sens.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Justificarea la care nimeni nu se aștepta: ”Desemnarea lui Cîrstoiu, legată de tendința de a visa”
Justificarea la care nimeni nu se aștepta: ”Desemnarea lui Cîrstoiu, legată de tendința de a visa”
Senatorul PSD Vasile Dîncu a declarat că renunţarea la varianta unui candidat comun PSD-PNL la Primăria Capitalei şi susţinerea unui candidat propriu denotă ”mai multă flexibilitate”....
Gabriela Firea a intrat în campanie electorală încă din prima zi de la nominalizare: „Acum avem o şansă în plus. Votul trebuie să fie util”
Gabriela Firea a intrat în campanie electorală încă din prima zi de la nominalizare: „Acum avem o şansă în plus. Votul trebuie să fie util”
Preşedintele PSD Bucureşti, Gabriela Firea, proaspăt desemnată candidatul social-democraților la Primăria Capitalei, și-a început deja discursurile de candidat, marți, 23 aprilie, la nici...
#Titanic, #mister, #dezvaluiri, #secrete , #experiment