Bulgaria vrea ca Romania sa-i transporte gratis gazul din Ucraina

Duminica, 11 Ianuarie 2009, ora 17:09
5981 citiri
Bulgaria vrea ca Romania sa-i transporte gratis gazul din Ucraina

Bulgaria a cerut autoritatilor de la Bucuresti, prin vocea presedintelui Gheorghi Parvanov (foto), sa-i transporte gratuit gazul pe care aceasta urmeaza sa-l primeasca din rezervele Ucrainei, se arata intr-un comunicat de presa al Presedintiei bulgare.

Cererea a fost adresata presedintelui Traian Basescu in timpul unei convorbiri telefonice pe care cei doi sefi de stat au avut-o in cursul acestei saptamani, informeaza agentia de presa FOCUS News.

Presedintele bulgar Gheorghi Parvanov a discutat la telefon cu presedintele Traian Basescu pe tema efectelor crizei gazelor asupra economiilor celor doua tari.

In acest context, presedintele Basescu si-a luat angajamentul sa inceapa transportarea gazului natural ucrainean spre Bulgaria de indata ce acesta ajunge la statia de la Isaccea.

Basescu i-a mai spus omologului bulgar ca Romania este gata sa furnizeze pacura si electricitate Bulgariei, daca va avea nevoie.

Cei doi presedinti au fost de acord ca trebuie inceputa construirea instalatiilor de infrastructura necesare astfel incat sa fie interconectate retelele de distributie ale Bulgariei si Romaniei, o idee ce ar putea fi pusa in practica gratie asistentei Uniunii Europene.

Ucraina a anuntat sambata ca va furniza zilnic gaz din rezervele proprii Bulgariei si Republicii Moldova, doua dintre tarile cele mai afectate de sistarea tranzitului de gaz rusesc pe teritoriul ucraineana. Naftogaz a inceput sa furnizeze gaz Republicii Moldova inca de sambata dimineata si va livra acestei tari 1,5 milioane de metri cu cubi de gaz pe zi.

Presa ucraineana a mai scris sambata ca Romania a fost de acord sa tranziteze gazul din rezervele ucrainene spre Bulgaria. "Am convenit cu partea romana asupra termenilor de tranzit, deci cred ca problema se va rezolva in doua sau trei ore", a spus vicepresedintele Naftogaz la un briefing care a avut loc sambata dupa-amiaza, potrivit publicatiei Kyiv Post. Potrivit reprezentantului Naftogaz, problemele care mai ramaneau de rezolvat erau legate de starea tehnica a retelelor de transport ale celor trei tari.

Cu toate acestea, transportatorul national de gaze Transgaz nu a primit, pana duminica dimineata, nicio comanda privind tranzitul gazelor din Ucraina catre Bulgaria, potrivit declaratiilor facute de Ioan Rusu.

"Capacitatea de transport gaze pe una din condcutele Transgaz e rezervata de Bulgaria. Este vorba de o capacitate anuala de 6 miliarde metri cubi gaze. Nu trebuie sa ni se ceara voie sa le transportam gazul, ci trebuie numai sa ni se dea o comanda pentru a face unele demersuri tehnice. Aceasta cantitate de gaze este platita de bulgari. Noi doar il prelaum, il transportam si il predam mai departe Bulgariei, la iesirea din tara", a explicat Rusu.

Alertă majoră la granița NATO cu Ucraina. După atacul masiv al rușilor, Polonia și-a mobilizat avioanele proprii şi pe cele aliate
Alertă majoră la granița NATO cu Ucraina. După atacul masiv al rușilor, Polonia și-a mobilizat avioanele proprii şi pe cele aliate
Comandamentul operaţional al forţelor armate poloneze şi-a mobilizat propriile avioane şi pe cele aliate din cauza atacului intens cu rachete al Rusiei asupra teritoriului ucrainean care a avut...
Rusia susține că are probe care dovedesc implicarea Ucrainei în atacul din Moscova. Un suspect, dus să participe la anchetă în scaun cu rotile VIDEO
Rusia susține că are probe care dovedesc implicarea Ucrainei în atacul din Moscova. Un suspect, dus să participe la anchetă în scaun cu rotile VIDEO
Anchetatorii ruşi au transmis joi, 28 martie, că autorii atentatului de la periferia Moscovei, soldat cu 143 de morţi, aveau ”legături cu naţionaliştii ucraineni” şi au primit sume...
#Gheorghi Parvanov, #solicitare Bulgaria, #taxa transport gaz, #Ucraina , #ancheta