Gradinarii abandoneaza munca si trec pe importuri

Vineri, 17 Aprilie 2009, ora 15:27
1838 citiri
Gradinarii abandoneaza munca si trec pe importuri
Foto: Gandul

Mare parte din gradinari au renuntat la productie si au devenit samsari, preferand sa cumpere legume turcesti sau bulgaresti si sa le vanda cu acte romanesti.

Pretextul? Romanii si-au schimbat gusturile pentru fructe si legume: "Vor sa fie mari, tari, ca de plastic".

Stiti ce se ascunde adesea sub brandul "pepeni de Dabuleni"? Nimic altceva decat pepeni cumparati cu 0,6 lei kilogramul din angrouri din Sofia, adusi in pietele din Romania, varsati pe trotuar, innobilati cu origini sanatoase romanesti si vanduti pe 1 leu kilogramul de un vanzator care minte ca sunt de la el din gradina, scrie Romania Libera.

Cum s-a ajuns aici? Multi dintre gradinarii care pana mai ieri munceau de se speteau pentru a creste legume si-au dat seama ca este mai ieftin si mult mai comod sa le cumpere de la

vecini asa ca s-au transformat in negustori.

Insa nu spun clientilor ca vand marfa turceasca sau bulgareasca sau ungureasca, ci pretind ca provine din bazinele agricole cu traditie ale Romaniei.

Fenomenul s-a raspandit in ultimii ani in toate marile orase, chiar daca este ilegal, dupa cum au remarcat inclusiv asociatiile profesionale ale producatorilor.

Romanii vor ca legumele sa fie si sanatoase si frumoase

Pietarii spun ca au renuntat sa-si mai vanda propriile produse in primul rand din cauza comportamentului bizar al cumparatorilor romani. Pe de o parte, clientii cauta legume si fructe romanesti pentru ca le considera mai sanatoase. Pe de alta parte, ei vor sa cumpere doar produse care arata ireprosabil.

Comerciantii spun ca pentru a indeplini cele doua conditii singura solutie este sa importe marfa din Turcia sau Bulgaria si sa pretinda ca este romaneasca. In al doilea rand, agricultorii romani nu-si mai permit sa investeasca in productia proprie deoarece, din cauza concurentei neloiale, nu mai reusesc sa-si recupereze cheltuielile.

"Clientii stramba din nas atunci cand vad rosiile crescute natural, pentru ca acestea sunt mici si se strica mai repede. Cand veneam cu ele pe piata, aproape ca nu ma baga nimeni in seama. Ieseam mai mult in pierdere. Oamenilor le plac rosiile mari, tari, ca de plastic", sustine unul dintre gradinarii intervievati de sursa citata.

Aduci din import, scapi de munca

"Asta-vara am luat pepeni dintr-un angro de langa Sofia. Cu tot cu transportul pana la Bucuresti, marfa m-a costat 6.000 lei vechi pe kilogram. La noi in piata le spuneam clientilor ca sunt pepeni dulci de Dabuleni. Nu s-a prins nimeni, ba chiar oamenii au apreciat gustul pepenilor", se amuza acesta, care a calculat ca din aceasta afacere a avut un profit substantial, deoarece a vandut pepenii cu 10.000-12.000 lei vechi.

In plus, mai spune comerciantul, nu trebuie neglijat faptul ca astfel a scapat si de munca grea si paguboasa pe care ar fi prestat-o la tara.

Teleormaneanul nu e singurul care aplica aceasta metoda de a-i pacali pe cumparatori. soseaua ce duce spre piata angro de legume "Pucheni" din Bucuresti e plina de tiruri si remorci trase pe dreapta. Majoritatea sunt pline cu legume si fructe aduse de peste tot, numai din Romania nu.

Comerciantii muta apoi o parte din marfa in camionete Dacia sau in dubite, ca sa capete credibilitate. Adevaratul gradinar nu vine cu tirul la piata, asta o stie toata lumea.

Riscuri multe, profituri mici

Un alt comerciant explica de ce e mai convenabil sa aduci salata din strainatate in loc sa o cultivi in propria gradina. "Eu am pus salata acum trei saptamani, cand pamantul era inca rece. Acum abia au iesit cateva fire. Ca sa vand, trebuie sa mai astept cateva saptamani, iar piata e deja invadata de salata", afirma Constantin Badoiu, din Giurgiu.

Pentru a avea salata romaneasca la inceputul lunii aprilie, semintele ar fi trebuit plantate in ianuarie. "Asta presupune sa am un solar. Asta inseamna bani pentru folia solarului, pentru incalzire, pentru irigatii, pentru erbicide. Or, toate astea sunt scumpe. Apoi, sunt o gramada de riscuri. De exemplu, acum un an am pus ridichi si, dupa ce au rasarit, in cateva zile mi le-au mancat niste paduchi", mai spune Constantin Badoiu.

Giurgiuveanul sustine ca legumele din import ii aduc un profit mult mai bun, riscurile sunt foarte scazute si scapa si de munca grea din gradina.

Piata neagra, 3 miliarde euro pe an

Stefan Nicolae, presedintele Federatiei Nationale a Sindicatelor din Agricultura Agrostar, confirma faptul ca aceasta forma de a minti consumatorii este raspandita in piete.

"Din pacate, produsele importate sunt aduse de multe ori in cantitati destul de mari 'la negru', nu se plateste TVA. Sunt importate de tot felul de firme, care pana la urma dispar din zona fiscala. Iar in piete nu e mare lucru sa scrii ca sunt pepeni din Dabuleni, desi nu au nici o legatura cu zona respectiva, tomate romanesti sau mere de Voinesti. Este o practica, se intampla frecvent", precizeaza Stefan Nicolae.

Doar 30% produse romanesti

Consumul anual de legume si fructe din Romania este de aproximativ un milion de tone, din care 60% reprezinta produse de import, potrivit unei statistici publicate de "Ziarul Financiar".

Potrivit aceluiasi cotidian, in hipermarketurile romanesti produsele indigene reprezinta maximum 30% din cantitatea totala de legume si fructe.

Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Mihai Enache, candidatul AUR la Primăria Capitalei, îi cere Gabrielei Firea să oprească jocul politic "la două capete" şi să se retragă de pe lista PSD - PNL pentru alegerile...
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
#gradinari import legume, #legume romanesti import , #ancheta
Comentarii
S
SS - Independentul
rank 1
V
vasile2
rank 1
SI A CUI E PROBEMA????SAU CINE E DE VINA?? STATUL HOTZ SAU ASA ZISUL PRODUCATOR HOTZ???