Moscova este dispusa sa reia discutiile despre tezaurul romanesc

Sambata, 28 Februarie 2009, ora 22:43
3740 citiri
Moscova este dispusa sa reia discutiile despre tezaurul romanesc

Ministrul de Externe Cristian Diaconescu sustine ca Rusia este dispusa ca discutiile comisiei semiguvernamentale despre tezaurul romanesc sa fie reluate, subliniind ca Romania trebuie sa fie mai insistenta in acest sens.

"Tezaurul face obiectul unei comisii semiguvernamentale. Discutiile au inceput la un moment dat, din pacate timp de trei ani discutiile s-au oprit. Am discutat cu domnul Lavrov, partea rusa ne-a spus ca ne vor da semnalul corespunzator, pentru ca urmatoarea runda este la Moscova.

Depinde de academicianul rus care conduce aceasta comisie sa convoace aceasta sesiune", a spus seful diplomatiei romane, citat de NewsIn.

Tezaurul romanesc a fost trimis de Romania in Rusia Tarista, in 1917, si nu a fost niciodata recuperat. Intr-o varianta preliminara a programului de guvernare a actualului executiv, recuperarea tezaurului a fost trecura ca prioritate in relatia cu Rusia, dar apoi a fost eliminata.

Hotararea de a trimite tezaurul Romaniei in Rusia a fost luata de Guvernul Romaniei la finele anului 1916, cand exista temerea ca germanii, austriecii sau turcii vor ocupa Moldova, singura provincie romaneasca ramasa neocupata.

Tezaurul includea tezaurul Bancii Nationale a Romaniei, valori apartinand unor diverse banci romanesti, colectii de arta, bijuterii si arhive. Doar cele 93,36 tone aur din primul transport de tezaur (1,2 miliarde dolari la pretul aurului din 1990) reprezinta aproximativ o treime din rezerva actuala de aur a Rusiei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Final în scandalul din PMP, după 2 ani. Cine rămâne la conducerea partidului
Final în scandalul din PMP, după 2 ani. Cine rămâne la conducerea partidului
Partidul Mişcarea Populară (PMP) a anunţat că, în cursul zilei de miercuri, Curtea de Apel Bucureşti a respins recursurile formulate de Cristian Diaconescu şi, prin urmare, ”a fost validat...
Campanie intensă pentru candidatura lui Geoană la prezidențiale. S-a lansat un nou site de susținere
Campanie intensă pentru candidatura lui Geoană la prezidențiale. S-a lansat un nou site de susținere
O campanie de susținere pentru candidatura lui Mircea Geoană, actualul secretar general adjunct al NATO, a fost demarată în online. Inițiativa, care se recomandă drept o „platformă...
#Tezaurul Romaniei, #Cristian Diaconescu, #recuperare tezaur Moscova , #ancheta