Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Nicolae Ulieru: Ceausescu nu avea conturi in strainatate

Vineri, 27 Februarie 2009, ora 07:20
2433 citiri
Nicolae Ulieru: Ceausescu nu avea conturi in strainatate

Intr-un comunicat difuzat de Televizune si radio, pe 25 decembrie 1989, a fost adaugat un al cincilea punct al rechizitoriului Tribunalului de la Targoviste.

Continutul acestuia era: "incercarea de a fugi din tara pe baza unor fonduri de peste un miliard de dolari, depuse in banci straine", transmite Realitatea TV.

Aceasta acuzatie a fost alimentata de o serie de reportaje care insistau pe opulenta in care traiau sotii Ceausescu, mentionandu-se blanurile extrem de scumpe din garderoba sotiei dictatorului, clantele de aur, mobilierul din lemn exotic si altele.

In 1990, un grup de experti canadieni angajati de Guvernul Romaniei au incercat sa dea de urma banilor lui Ceausescu, dar fara succes. De altfel, investigatiile lor au fost oprite in mod nejustificat, "din dispozitii superioare".

Cu toate acestea, un documentar al televiziunii canadiene CBC, sustine un oficial elvetian, ar fi dat un indiciu sigur autoritatilor romane in 1990, acesta ducand la "o banca din Basel".

Unul dintre motivele reale pentru care cercetarile au batut pasul pe loc l-a constituit imposibilitatea de a patrunde in tainele bancilor elvetiene. Investigatiile ar putea fi reluate si nu ar fi exclus ca, odata dezvaluite tainele pe care bancherii elvetieni le pastreaza o vesnicie intreaga viata, sa iasa la iveala.

Astfel, ar putea fi dezmintite si concluziile Comisiei parlamentare special infiintate de Parlamentul Romaniei pe aceasta tema. Din aceste concluzii reiese faptul ca Nicolae Ceausescu nu avea niciun motiv pentru care sa depoziteze bani in strainatate, atata vreme cat era convins ca victoria socialismului este ireversibila.

Nicolae Ulieru, fostul purtator de cuvant al SRI, a declarat, la Realitatea TV, ca Nicolae Ceausescu nu a avut conturi. Potrivit acestuia, fiind seful statului si comandantul suprem al armatei, Ceausescu avea acces la toate parghiile importante ale conducerii Romaniei, dar personal nu avea conturi "pentru ca nu avea nevoie".

"Operatiunea de dezinformare cum ca Nicolae Ceausescu ar fi avut conturi a fost facuta la cateva zile de la executarea sotilor Ceausescu de catre Ion Iliescu, care a dat telefon la Televiziunea Romana si a spus ca, alaturi de cele patru puncte care au dus la condamnarea sotilor Ceausescu sa fie adaugat un al cincilea, si anume tentativa de fuga a lui Ceausescu cu un miliard de dolari.

Acest al cincilea punct al rechizitoriului Tribunalului de la Targoviste a aparut ca document oficial in Monitorul Oficial. Si de aici o intreaga poveste cu conturile lui Ceausescu", a explicat Ulieru.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#Ulieru Ceausescu conturi, #Ceausescu conturi strainatate , #ancheta