Razboi pe functii si bani intre PD-L si PSD

Marti, 27 Ianuarie 2009, ora 10:09
3638 citiri
Razboi pe functii si bani intre PD-L si PSD

Coalitia de guvernare este un butoi cu pulbere, gata sa explodeze din cauza ca Emil Boc a acordat bani grei ministerelor PD-L, iar pe pesedisti i-a lasat cu buza umflata.

Mai mult, premierul nu vrea sa numeasca secretarii de stat ai PSD si cere renegocierea protocolului de guvernare si a majoritatilor locale, ceea ce il face pe Mircea Geoana sa creada ca a fost pacalit, informeaza Cotidianul.

PD-L si PSD se cearta la nivel inalt si nu sunt in stare sa stabileasca odata bugetul pe 2009 pentru ca fiecare cere bani mai mutli pentru propriile ministere.

Geoana ii acuza pe portocalii ca nu vor sa dea ministerelor PSD nici macar procentele din PIB prevazute de lege, adica mai putin de 6% pentru Educatie si 4% pentru Sanatate.

"Ministerele lor sunt finantate la maximum, in vreme ce ministerele noastre sunt sub nivelul legal", a spus Mircea Geoana la sedinta conducerii PSD.

"Acest lucru este inacceptabil, pentru ca PSD nu poate renunta la obiectivele prevazute in programul de guvernare. Ministerele noastre trebuie sa primeasca banii necesari ca sa acordam pensia minim garantata, sa ridicam punctul de pensie la 45% din salariul mediu brut, sa dam salariile promise pentru profesori", a declarat pentru Cotidianul vicepresedintele PSD Ioan Stan.

Si daca social-democratii sunt lasati cu buza umflata, ministerele PD-L primesc bani garla. De exemplu, "bugetul Apararii a fost umflat cu 4 miliarde de euro pentru achizitii publice de armament! Asta in conditiile in care acest sector nu reprezinta o prioritate pentru Romania in acest moment", a adaugat Ioan Stan.

Stan este contrazis de ministrul Economiei, Adriean Videanu, care spune ca bugetului Apararii nu a fost imbogatit cu aceasta suma.

PSD ameninta cu iesirea de la guvernare daca ministrii sai nu vor primi banii ceruti pentru bugetele lor.

Alta tema de cearta in coalitie este si numirea secretarilor de stat. PSD il acuza pe Boc ca intarzie numirea a 60% dintre secretarii de stat propusi de acest partid, in vreme ce reprezentantii PD-L sunt deja instalati pe functii.

Emil Boc se scuza spunand ca "trebuie sa se faca verificari la mapa profesionala" a celor propusi.

Ultimele evenimente care au starnit nemultumirea PSD au fost legate de faptul ca Natalia Intotero - sustinuta de unii pesedisti pentru postul de secretar de stat la MAE rezervat pentru fostul consilier al presedintelui Traian Basescu, Eugen Tomac - si Maia Teodoriu - propusa pentru Ministerul Justitiei si negreata de PD-L - nu au fost numite de Emil Boc, relateaza si Gandul.

Si ca si cum toate acestea nu ar fi de ajuns, PD-L se mai cearta cu PD-L si din cauza aliantelor locale. Portocalii vor sa ii oblige pe pesedisti sa rupa toate intelegerile cu PNL in Consiliile Judetene.

Pe de alta parte, subiect de disputa au ajuns si mass-media publice. PD-L vrea ca radioul si televiziunea publice, precum si Agerpres sa intre la imparteala politica intre cele doua partide, desi la inceputul guvernarii se convenise ca acestea sa nu fie subiectul negocierilor. Liderii PSD si PD-L nu se inteleg nici in ceea ce priveste conducerile comisiilor parlamentare pentru controlul SRI si SIE.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Boc Geoana razboi, #PDL PSD bani, #bugete ministere scandal , #ancheta