Sosia lui Stalin isi spune povestea

Luni, 14 Aprilie 2008, ora 11:13
11705 citiri
Sosia lui Stalin isi spune povestea

Una dintre sosiile lui I. V. Stalin, conducatorul care a inspaimantat lumea intreaga cu atrocitatile lui, condamnand milioane de oameni la o moartea cruda, isi spune povestea, anunta Daily Mail.

Acesta este Felix Dadaev, un dansator si un jongleur, pe care Kremlinul l-a ajutat sa devina dublura lui Stalin. Timp de o jumatate de secol, Dadaev a pastrat tacerea de teama ca ar putea fi condamnat la moarte daca ar spune ceva.

La 88 de ani, cu aprobarea regimului lui Vladimir Putin, el a putut sa isi spuna povestea.

El a fost unul dintre cei patru oameni angajati sa ii tina locul lui Stalin la parade, la raliuri si in orice alte imprejurari in care Stalin credea ca este in pericol.

Desi presa rusa banuia ca Stalin are sosii, adevarul era bine pazit in arhivele KGB-ului. Dadaev este prima persoana care a dovedit ca suspiciunile presei erau corecte.

Chiar si acum, se pare ca romanul lui, "Variety Land", nu ar fi fost publicat fara aprobarea oficiala a puterii.

"Cand eram tanar, prietenii mei imi spuneau ca seman cu Stalin", a povestit Dadaev. "Dupa ce ma machiau si ma antrenau, semanam cu el izbitor de tare. Poate cu o mica exceptie - urechile mele erau prea mici", a mai spus el.

Antrenat la ordinul personal al lui Stalin, Dadaev a participat la intalniri in toata Rusia, purtand sapca Armatei Rosii si o manta grea impodobita cu multe medalii.

Rolul lui era unul pur decorativ, asa ca foarte rar tinea vreun discurs. Intr-o epoca anterioara televiziunii, infatisarea sa si manierele sale faceau o impresie buna. In plus, el mai avea inca un avanataj - era actor si iluzionist.

Dadaev s-a nascut in Daghestan, o regiune muntoasa a Caucazului, iar familia sa s-a mutat in Grozny, Cecenia, unde a inceput sa ia lectii de balet.

La 16 ani, i s-a oferit un loc in Orchestra de Dans si de Muzica a Ucrainei. Cand a izbucnit razboiul, in loc sa plece in Marea Britanie cu trupa, Dadaev a facut parte dintr-o brigada, in care a avut un rol important ca dansator, jongleur si iluzionist.

A luptat in al doilea razboi mondial si a fost atat de rau ranit in 1942, incat familia sa a fost anuntata ca a murit.

"Eram unul dintre cele sapte "cadavre" duse la spital, dar eu si cu inca un barbat eram inca vii", a declarat Dadaev.

"Moartea" sa a fost inceputul unei vieti duble. In 1943, pe cand se afla intr-un sat de langa Moscova, ofiterii NKVD i-au cerut sa isi ia o noua identitate, aceea a liderului tarii.

"Am fost flatat, desigur, sa arata ca liderul Rusiei", a afirmat Dadaev. La 20 de ani, desi era mult mai tanar decat Stalin, machiajul si experienta razboiului l-au facut sa arate ca la 60 de ani.

Dadaev a petrecut luni de zile in antrenamente, mare parte din ele sub atenta supraveghere a lui Lavrenty Beria, seful temul al politiei secrete a lui Stalin.

In prezent, fiica unui general rus a confirmat ca KGB folosea dubluri pentru Stalin.

Daca nu ar fi reusit sa ii convinga pe apropiatii lui Stalin ca va reusi in misiunea sa, Dadaev ar fi fost impuscat pentru a pastra secret planul.

Dadaev l-a intalnit pe Stalin o singura data, in anii '50, intr-o intalnire foarte scurta.

"A zambit si a dat aprobativ din cap inspre mine", a povestit Dadaev, adaugand ca Stalin a avut patru sosii.

"Se temea foarte tare pentru viata lui. Era inconjurat de spioni si fiecare calatorie era pregatita pana in cel mai mic detaliu. Adesea, sosiile il inlocuiau pe drumul spre aeroport. Mai multe masini erau folosite pentru a distrage atentia", a mai spus Dadaev.

Initial, Dadaev mergea la intalniri in Kremlin si calatorea in masina lui Stalin. Treptat, a inceput sa ia parte si la intalniri oficiale mai importante. Asa a participat la o manifestare organizata la mausoleul din Piata Rosie din Rusia.

Cea mai mare misiune a sa a fost in 1945 cand Stalin trebuia sa plece la Yalta pentru o conferinta. Datele zborului lui Stalin au fost strict secrete, fiind facute publice cele ale zborului lui Dadaev.

"Nimeni nu a stiut despre acele calatorii. Era o manevra de a atrage atentia serviciilor secrete straine. Stalin era deja la Yalta. Dar operatiunea nu a avut succes.

Au fost doua incercari de a-l ucide pe Stalin cel adevarat la Yalta si atunci am fost trimis in Moscova. Sapte ofiteri au fost concediati in urma incidentelor, find norocosi ca nu si-au pierdut si viata", a mai spus Dadaev.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

A crescut cifra de afaceri din industrie în România. Ultimele date INS privind piața internă și externă
A crescut cifra de afaceri din industrie în România. Ultimele date INS privind piața internă și externă
Conform datelor anunțate la 17 aprilie de INS, pentru februarie 2024, cifra de afaceri din industrie (piaţa internă şi piaţa externă), a crescut față de luna ianuarie cu 11,7%, și cu 8,2%...
Final în scandalul din PMP, după 2 ani. Cine rămâne la conducerea partidului
Final în scandalul din PMP, după 2 ani. Cine rămâne la conducerea partidului
Partidul Mişcarea Populară (PMP) a anunţat că, în cursul zilei de miercuri, Curtea de Apel Bucureşti a respins recursurile formulate de Cristian Diaconescu şi, prin urmare, ”a fost validat...
#sosie, #Stalin, #poveste , #ancheta
Comentarii