Un act semnat de regele Mihai il poate lasa pe Voronin fara case

Luni, 25 Ianuarie 2010, ora 23:17
9145 citiri
Un act semnat de regele Mihai il poate lasa pe Voronin fara case
Foto: chisinautravel.com

O familie din Chisinau l-ar putea lasa fara casele de lux pe ex-presedintele comunist Vladimir Voronin si pe fiul acestuia, multimilionarul Oleg Voronin.

Familia detine, in original, un titlu de proprietate, semnat in perioada interbelica de regele Mihai, asupra terenului pe care familia Voronin a construit, in perioada guvernarii comuniste, mai multe edificii de lux. Dezvaluirile au fost facute de primarul Dorin Chirtoaca, pentru Deutsche Welle.

Familia Voronin locuieste in Chisinau intr-un cartier de elita ingradit si pazit la intrare de politie.

"Familia Voronin, precum si multe alte familii care locuiesc in zona respectiva, ar putea deveni chiriasi la o familie care locuieste pe strada Ciocarliei. Dansii au fost la mine in audienta inca in 2007. Acea familie are un titlu in original, pe trei hectare de pamant, in regiunea respectiva - un titlu in original semnat de regele Mihai inca in perioada interbelica pe trei hectare de pamant de pe acel deal.

In mod normal, daca acea familie se adreseza Curtii Europene pentru Drepturile Omului, ar putea obtine dreptul de proprietate asupra acelui teren", a spus Chirtoaca pentru sursa citata.

"Acolo este si un semafor pus aiurea - la strada Ciocarliei colt cu Pietrarilor. Am fost si eu la bariera respectiva. Am incercat sa trec. O sa vedem daca se inscrie cumva in normele de protectie a unui fost sef de stat. Asta era si pe vremea pe cand era sef de stat. Argumentul a fost ca una dintre locuinte este chiar a lui Vladimir Voronin. Sunt vreo cinci case ale familiei Voronin acolo.

Daca normele de protectie nu permit asa ceva si, in mod normal, nu poate exista o bariera pe o strada din municipiu - atunci ea urmeaza a fi scoasa".

In perioada guvernarii comuniste, Ministerul de Interne instalase un post de politie si sub geamul apartamentului liderului comunist de pe strada S.Lazo din Chisinau. Timp de mai multi ani, circulatia pe timpul noptii pe tronsonul de drum din preajma apartamentului respectiv era interzisa. Un sef al politiei explica pe atunci ca "seful statului, noaptea, trebuie sa se odihneasca".

Nici felul in care a intrat Oleg Voronin in posesia terenului respectiv nu este chiar limpede.

In martie 2000, Primaria Chisinau a repartizat firmei "Metal-Market", fondata de Oleg Voronin, un teren de 0,9 ha pe str. Ciocarliei "pentru proiectarea si construirea unui complex locativ". Decizia respectiva a fost semnata de unul din actualii lideri ai coalitiei de guvernare de la Chisinau, Serafim Urechean, pe atunci primar de Chisinau.

Doi ani mai tarziu, tot Primaria Chisinau i-a atribuit lui Oleg Voronin, la pret liber, doua loturi de pamant a cate 5 ari "pentru definitivarea proiectarii si construirii casei de locuit particulare" din str. Ciocarliei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
#Voronin case Chisinau, #Voronin case regele Mihai , #ancheta