Director din Ministerul Sanatatii, demis pentru favorizarea Sanevit

Luni, 27 Aprilie 2009, ora 15:33
4081 citiri
Director din Ministerul Sanatatii, demis pentru favorizarea Sanevit
Foto: Cotidianul

Valentin Radu, director in Ministerul Sanatatii si sef la Audit, urmeaza sa fie demis din functie dupa ce a trimis in luna martie o adresa catre toate conducerile spitalelor in care le recomanda sa modifice criteriile la licitatiile pentru seringi, astfel incat sa fie inclusa si firma Sanevit, unde el fusese numit administrator special cu o luna inainte.

In respectiva nota se indica faptul ca la capitolul "caracteristici tehnice" din caietul din sarcini sa se specifice ca "se doreste a se achizitiona seringi cu trei componente", documentul aratand ca "prin mentinerea afirmatiei conform careia se doreste 'achizitionarea seringilor cu doua componente', se elimina din start Sanevit, singura mare firma producatoare de ace si seringi din Romania", dezvaluie Cotidianul.

Directorul justifica in nota respectiva ca "masura se impune cu atat mai mult ca urmare a manifestarii efectelor crizei economice si a nevoii pastrarii locurilor de munca".

Informatia a fost confirmata de mai multi directori de spitale, sub protectia anonimatului, acestia recunoscand insa ca recomandarile notei sunt "anticoncurentiale", cu atat mai mult cu cat veneau din partea celui care se ocupa chiar de controlul achizitiilor din spitale, potrivit functiei detinute in cadrul MS.

Valentin Radu a explicat ca seringile cu 3 componente sunt calitativ superioare, in timp ce cele cu 2 "se pot face pe vas, se pot face in orice hambar".

"Daca cineva, in caietul de sarcini, scrie cu 2 componente, ceea ce e si calitativ inferior, scoate fabrica romaneasca din joc, care face cu 3. O duce in faliment, deoarece cu 3 componente produc un pogon de fabrici in lume. Sa nu se inteleaga ca aceasta recomandare a noastra ar fi pus fabrica romaneasca intr-o situatie privilegiata", a declarat Valentin Radu.

"In text se vorbeste de invitarea fabricii, adica sa nu se faca licitatiile de seringi cum s-au facut pana acum si am un pogon de exemple unde fabrica nici macar nu a fost invitata, nici n-a stiut. Eu n-am rugat decat sa fie transparenta si aceasta fabrica unica romaneasca sa fie si ea invitata", a mai explicat semnatarul adresei.

Intrebat daca nota trimisa spitalelor a fost o initiativa personala, Radu a raspuns ca "trebuia s-o semneze cineva".

Ministrul Sanatatii a cerut revocarea imediata din functie

Biroul de presa a informat ca ministrul Sanatatii nu a stiut nimic de acea adresa si ca aceasta este "o initiativa personala a domnului Radu Valentin, director al Directiei Audit din cadrul MS, probabil in calitatea domniei sale de administrator special al Sanevit".

Mai mult, secretarul general al MS a trimis in teritoriu o circulara prin care a solicitat ca adresa lui Valentin Radu sa nu fie luata in consideratie.

De asemenea, Ion Bazac, ministrul Sanatatii "a cerut revocarea imediata din calitatea de administrator special al Sanevit a lui Radu Valentin si demiterea sa din functia de director al Directiei de Audit a MS".

Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Fostul preşedinte Traian Băsescu, naşul medicului Cătălin Cîrstoiu, este de părere că alegerea acestuia pentru a candida la Primăria generală a Capitalei cu susţinerea PSD şi PNL...
#Valentin Radu Sanevit, #demitere Ministerul Sanatatii, #favorizare Sanevit licitatie , #ancheta